Feriepengene får de fleste utbetalt til lønningsdag denne måneden.

Feriepengene utgjør mellom 10, - 14,3 % av feriepengegrunnlaget ditt – avhengig av alder og tariffavtale. Pengene går gjerne til ferie, levekostnader og aktiviteter gjennom sommeren, mens skattepengene brukes gjerne til innfrielse av gjeld og settes til sparing.

Det har blitt skrevet og snakket mye i de siste årene om at sparepengene dine taper seg i verdi hvis de står på en vanlig sparekonto. Dersom du skal bruke sparepengene dine snart eller bare bygger en buffer, er ikke det noe stort problem. Men sparer du til noe lenger frem i tid bør du se på alternativene.

Å sørge for at du har en spareløsning som passer din økonomiske situasjon, tidshorisont, risikovilje og erfaring, kan en rådgiver i banken bistå med. Det er enkelt og krever lite eller ingen oppfølging når sparingen først er etablert.

Hvis du investerer sparingen din via fond, får du på lengre sikt ikke bare mer igjen for sparepengene, men også avkastning på avkastningen. Denne rentes rente-effekten medfører at sparepengene dine vokser raskere jo lengre tid som går. Derfor gjelder det også å komme i gang med investeringen så tidlig som mulig.

Vil du vite mer om hvordan du kan komme i gang med å få sparepengene dine til å vokse?

Les mer om investering

Fem tips til smart bruk av ferie- og skattepenger:

Sett av penger til sommerferien

Selve turen er ofte bestilt for lenge siden, men levekostnader og aktiviteter kommer løpende. Budsjetter med hva du tror du kommer til å trenge og sett av dette pluss litt ekstra. Ferie er ferie og skal nytes!

Betal ned dyr kredittkort- og forbruksgjeld

Nordmenn har mye forbrukslån - over 100 milliarder ifølge Finanstilsynet. Det er heller ikke uvanlig å bestille sommerferien på kreditt ila vinteren. Benytt derfor muligheten til å bli kvitt denne dyre gjelden først. 

Bygg buffer

Omtrent 1 av 10 har ingen penger i reserve og må derfor ty til kredittkort når uforutsette utgifter oppstår. Det kan være uforutsette utgifter til bilreparasjon, tannlege og vedlikehold av bolig. Benytt muligheten til å sette av 1 månedslønn på bufferkonto så er du bedre rustet for det kommende året. 

BSU

Er du under 34 år kan du fylle på BSU-kontoen med 25.000 kr og få 5.000 kr igjen på skatten neste år. Du kan spare inntil 300 000 kr totalt på kontoen. BSU har i tillegg god rente. 

Start langsiktig sparing

Dersom du sitter igjen med noen kroner etter at kredittkortene er innfridd, bufferen er fylt opp og lommepengene til ferien er satt av kan du starte en langsiktig sparing i fond. Sammen med en rådgiver finner du løsningen som passer best for deg, slik at sparepengene dine kan få vokse. Da er juni en gylden måned å komme i gang på, gjerne med månedlig trekk fremover.