Hvilke økonomiske grep kan du gjøre for å stå best rustet til det nye året?
Strøm er den nye smalltalken
Strøm har blitt den nye «smalltalken» på jobb, og tall fra Google Trends viser at vi nordmenn aldri har søkt mer på strømrelaterte temaer som fra november 2021 til nå. Får vi som forbrukere gjort så mye med strømprisen, annet enn å bytte til det billigste selskapet, og i så fall sparer man mye på det?
- Det er tre økonomiske grep jeg anbefaler alle sammen å ta i starten av året. Fokuser på områder i privatøkonomien din som kan spare store beløp - og det trenger ikke å være strømregningen.
Thea Olsen
Forbrukerøkonom
Danske Bank
- Så lenge innkjøpsprisen fra Nord Pool og ut til strømselskapene er så høye som de er nå for tiden, kommer strømregningen til å bli dyr – uansett, sier hun.
Klart – det finnes grep du kan ta for å få litt billigere strømregning. Noen skrur for eksempel ned temperaturen innendørs et par grader, tar kortere dusjer, og bruker strøm på tidspunkter hvor ikke alle andre gjør det, for å nevne noen.
- Det er ganske omfattende tiltak som må til for virkelig å få strømregningen ned, og det kan for eksempel gå hardt utover bokvaliteten, sier forbrukerøkonomen.
Olsen foreslår heller å rette oppmerksomheten mot andre deler av privatøkonomien, hvor du faktisk kan spare tusenvis av kroner i året ved å gjøre en liten innsats. Det høres jo ikke så aller verst ut?
- Januar 2022 blir tøffere enn på lenge, og nå foreslår jeg at du tar følgende grep, sier forbrukerøkonom Thea Olsen.
Disse økonomiske grepene bør du ta i 2022
- Rydd opp i forsikringene dine
For det første, ikke slett livs-, uføre- eller barneforsikringene dine. Her bør du heller sjekke opp om du er godt nok dekt. Av alle andre forsikringer, sjekk om du har flere forsikringer av samme type eller som overlapper hverandre – det er fullt mulig! Du kan ha tegnet privat reiseforsikring, men også ha reiseforsikring gjennom et kredittkort eller gjennom jobb uten å vite det. Foreninger og forbund kan også ha gode tilbud på forsikringer, så her kan det være mye penger å spare. Om du sparer 300kr i måneden etter å ha sjekket forsikringene dine, blir dette 3600 kroner i året.
- Sjekk medlemskapet ditt på treningssenter
I starten av året kan det være lurt å sjekke opp i hvor mye penger du faktisk bruker på treningssenteret, og tenke på hvor mange ganger du går dit i året. Forsvarer dette prisen du betaler? Finnes det alternative måter å trene på som er like gode for deg og bedre for lommeboken? Da kan du slette medlemskapet. Her kan du spare 7000 kroner i året dersom medlemskapet koster 600 kroner i måneden.
- Gode drivstoff-vaner
Drivstoff koster penger. Lærer du deg å følge litt ekstra med på prisene kan du spare 6000 kroner i året bare på dette. Prisene kan gjerne skille mellom 2-3 kroner. Har du en tank på 45 liter og fyller for 16 kroner literen, snakker vi om 720 kroner. Fyller du for 19 kroner literen, snakker vi om 855 kroner. Differanse 855-720=135 kroner. Fyller du full tank 3-4 ganger i måneden snakker vi da om ca 500 kroner i måneden = 6000 kroner i året.
- Er du noen av de som har brukt et par timer på å sette deg inn i strømregningen i fjor høst eller vinter, da bør du faktisk gjøre det samme med disse tipsene. Det vil mest sannsynlig være bedre for lommeboken din, sier Thea Olsen.