Svært mange etablerer seg med familie, huslån og kanskje også billån i 30-årene. Ungene vokser opp, utgiftene skyter i været, og man er relativt ny i arbeidslivet. Alt dette trenger ikke å sette en stopper for å spare til en solid pengepott som venter på deg den dagen du blir pensjonist.

For selv om det går mye ut fra konto på nødvendige utgifter, er det svært mange som har gode muligheter til å spare mer enn de gjør. Særlig nå som mange sparer opptil flere tusen kroner i måneden på at rentenivået er lavere enn på mange år.

Det er viktig å spare til pensjon selv, og ikke lene seg fullt på pensjonen som arbeidsgiver sparer for deg. Dette er for å sikre at du får en god pensjonisttilværelse hvor du har nok penger til å forsørge deg selv. 

Hva er renters rente-effekten?

Rentes rente-effekten er at du får avkastning på avkastningen din hvert år til du tar ut pengene. Sparer du for eksempel 800kr hver måned, frem til pensjonsalder, vil du etter 35 år kunne være millionær:

Månedlig sparebeløp: 800 kroner
  • Avkastning: 5,75 %
  • Etter ett år: 9 900 kroner
  • Etter to år: 20 370 kroner
  • Etter 35 år: 1 046 221

Kom i gang med å investere

Millionær på 35 år

Mange har nå gode muligheter til å spare mer enn de gjør. Særlig nå som de med boliglån sparer opptil flere tusen kroner i måneden på at rentenivået er lavere enn på mange år.

- Hvis du setter av et månedlig sparebeløp på 800 kroner, vil du med en årlig forventet avkastning på 5.75% ha over en million på konto etter 35 år med sparing, sier autorisert finansiell rådgiver i Danske Bank Anne Motzfeldt.

Ettersom du har mange år igjen til du blir pensjonist, vil sparing i aksjefond være den beste metoden å spare på. Dette for å ha størst fokus på avkastning med litt høyere risiko enn at sparebeløpet holder seg stabilt.

Pengene til overs fra rentebesparelsene bør brukes slik:

- Noe kan du bruke på å betale ned ekstra på lånet, men du bør også sette av noe for pensjonssparing. Det er sjeldent noen som angrer på å ha startet tidlig med pensjonssparing, sier hun. 


- Nå er et godt tidspunkt til å betale mer ned på lånet og spare til pensjon


Anne Motzfeldt
Autorisert finansiell rådgiver i Danske Bank

For at dette eksempelet skal være relevant, forutsetter det at du sparer jevnt og ikke gjør endringer på sparingen underveis, selv ikke når det er urolig i aksjemarkedet. Pensjonssparing i aksjefond vil medføre at pengene vil svinge i verdi, men den forventede avkastningen man får over tid er langt høyere enn om pengene skulle stå på en sparekonto med lave renter.

God mulighet å starte sparing nå

- Dersom du ønsker forutsigbarhet på sparingen din, kan du også spare i IPS, men da er pengene du setter inn låst på konto til du er minst 62 år, sier Motzfeldt.


I 30-årene er det viktig å betale så mye som mulig ned på boliglånet. Nå er det historisk lave renter, som gjør at du enten bør utnytte muligheten til å betale raskere ned på lånet, eller å sette av pengene du nå har til overs på langsiktig sparing.

- Husk at med historisk lave renter så blir det heller ikke mye gevinst av å ha pengene på sparekonto. Nå som rentene på sparekontoene er lave, kan dette være et godt tidspunkt å starte en fondssparing på, sier hun.

De forskjellige mulighetene til å spare til pensjon, kan noen ganger føles ut som en jungel. Her er en god oppsummering av fordeler og ulemper ved de ulike alternativene til pensjonssparing.

Les mer om de ulike alternativene her