Noe som er felles for enhver sparemetode er: Start tidlig!

Likevel kan valget av sparemetode ha stor betydning for din økonomi. Ja, det er trygt å ha penger stående på konto, men det kan til gjengjeld gjøre at du går glipp av enorme summer i ren avkastning. 

Selv de minste beløpene kan bli store formuer – dersom man starter tidlig. Dette er på grunn av «verdens åttende underverk». Rentes rente-effekten, ofte referert til som verdens åttende underverk av Albert Einstein, betyr at du får vekst på veksten av sparepengene dine.

For å gi et bilde på hvor stor denne effekten kan være på sparepengene dine, så består Oljefondet vårt av 50% ren avkastning – og dette er kun fordi pengene er spart på en smart måte.

Enorm forskjell

Her er en oversikt over forskjellene på å spare på bankkonto i forhold til å spare i fond. Forskjellene er svært store. Visste du at du vil kunne doble sparepengene dine om du sparer 500 kroner i måneden i globale indeksfond istedenfor på sparekontoen din?Denne grafen viser hvor stor forskjellen blir på 10 år. Med en spareavtale på 500 kroner i måneden i et globalt indeksfond, ville du ha sittet med 102 583 kroner i dag. Den oransje streken viser hvor mye du ville hatt etter ti år med jevnlig sparing på bankkonto med lav rente.

62 623 kroner.  Hele 40.000kr forskjell!

La oss se på enda lenger sikt: 20 år. 500 kroner spart i måneden de siste 20 årene blitt 309 861 kroner. 120 000 kroner av disse ville vært rene sparepenger, mens 189 861 av de kronene ville vært avkastning. Renter og rentes rente.

Dette betyr at en spareavtale for barna dine på 500kr kan være nok til egenkapital når de blir store nok til å kjøpe egen bolig! Det er et godt bilde på at små summer kan bli store formuer om man tenker langsiktig. 

Det viktigste er: start tidlig å spare! Da vil renters rente hjelpe til og dra sin del av lasset etter hvert.

Det er imidlertid ikke noen garanti for at de neste 20 årene gir det samme resultatet, men å sette sparepenger i fond er å investere penger i store, solide bedrifter i næringslivet, ikke gambling med enkeltaksjer i mindre selskap.

Tenk langsiktig

En annen bra form for sparing er å nedbetale lånet ditt på boligen. Denne har mest sannsynlig hatt en eventyrlig verdiøkning de siste 20 årene, som gjør at dette i aller høyeste grad er en god investering.

Fondssparingen vil også mest sannsynlig ha blitt en god investering om 20 år dersom du starter nå. Det viktigste er å komme i gang, og lag en rutine med sparingen. Mitt beste tips er å sette av en fast månedlig overføring til fondsskontoen samme dag som lønnen kommer inn, og la pengene få vokse i ro og fred over tid. 

Det vil mest sannsynlig svinge litt i verdi. Historisk har aksjemarkedet alltid gått oppover over tid, men du bør helst ha et langt tidsperspektiv på fem år eller mer. Start å spare i dag, det vil du ikke angre på om noen år!

Les mer om sparing i fond