Noe som er felles for enhver sparemetode er: Start tidlig!

Likevel kan valget av sparemetode ha enorm betydning for din økonomi. Ja, det er trygt å ha penger stående på konto, men det kan til gjengjeld gjøre at du går glipp av enorme summer i ren avkastning. 

Nå skal jeg fortelle hvorfor sparing i fond kan være din beste venn for langsiktig sparing. 

Man kan få selv de minste beløpene til å bli store formuer – dersom man starter tidlig. Dette er på grunn av «verdens åttende underverk». Rentes rente-effekten, ofte referert til som verdens åttende underverk av Albert Einstein, betyr at du får vekst på veksten av sparepengene dine.

For å gi et bilde på hvor enorm denne effekten kan være på sparepengene dine, så består Oljefondet vårt av 50% ren avkastning – og dette er kun fordi pengene er spart på en smart måte.

Enorm forskjell

Jeg har nylig satt opp en oversikt over hva du ville sittet igjen med i dag dersom du startet å spare i et globalt indeksfond for 30 år siden. Med 500 kroner spart i måneden ville du i dag sittet igjen med 831 349 kroner. 180 000 kroner av disse ville vært rene sparepenger, mens over 650 000 av de ville vært avkastning. Renter og rentes rente.

Hvis du hadde spart 500 kroner i måneden de siste 20 årene, ville 120 000 kroner blitt til 334 000 kroner. Dette betyr at en spareavtale for barna dine på 500kr i måneden ville vært mer enn nok til en solid egenkapital når poden skal kjøpe seg sin første bolig, eller andre ting som å ta lappen eller trenger litt økonomisk støtte i studietiden. Et godt bilde på at små summer kan bli store formuer om man tenker langsiktig.

Dette gir imidlertid ikke noen garanti for at de neste 30 årene gir det samme resultatet, men å sette sparepenger i fond er å investere penger i store, solide bedrifter i næringslivet, ikke gambling med enkeltaksjer i mindre selskap.
Dersom du skulle spart 500 kroner i måneden de siste 30 årene kun på sparekonto, uten å investere i fond, ville beløpet vært 275 308 kroner. Dette til tross for at rentene på 90-tallet og i perioder på 2000-tallet har vært relativt høyere enn det de er i dag.

Tenk langsiktig

En annen bra form for sparing er å nedbetale lånet ditt på boligen. Denne har mest sannsynlig hatt en eventyrlig verdiøkning de siste 30 årene, som gjør at dette i aller høyeste grad er en god investering. Men selv et lite månedlig sparebeløp i indeksfond ved siden av nedbetalingen på lånet kunne ha gitt deg en enda større økonomisk frihet.

Ikke vær den som sitter om 30 år og tenker at denne muligheten gikk du glipp av. Start nå. Begynn med de hundrelappene du tenker at du kan avse. Husk at du må tenke langsiktig og at pengene vil svinge i verdi underveis.

Det er prisen du «betaler» for å få den veksten du ønsker. Med erfaring kommer trygghet. Så kan du heller øke sparingen når du får erfaring og lånet krymper nedover og lommeboka tillater det. 

Les mer om sparing i fond