Thea Olsen | Forbrukerøkonom i Danske Bank Norge

God planlegging, spleiselag og brukte julegaver bør bli stikkordene denne jula. Det er mye å spare på å sette opp et budsjett, ha en klar plan for hvor mye du skal bruke og ikke minst, holde seg til den.

- Uten et budsjett kan julehandelen fort gå over styr.

- Forbrukerøkonom i Danske Bank Thea Olsen

Undersøkelsen som Danske Bank har fått utført av YouGov, viser at kun 13 prosent lager et budsjett for julehandelen og følger det. 70 prosent handler inn uten å gå ut ifra et budsjett. Samtidig opplyser én av fem at de sløser med penger i julen, i hovedsak på innkjøp av julegaver og julemat. 

- Det kan være mye penger spart ved å være mer prisbevisst når man handler mat i butikken, spesielt med dagens økte priser. Matsvinn er et problem mange trekker frem i julen. Hver fjerde nordmann mener at vi kaster for mye, fordi vi handler inn for mye. Her er det nok mange som kan ta noen grep, sier Olsen.

Vi må være rause med hverandre denne julen

Nordmenn skal bruke mest penger på julegavehandelen. I gjennomsnitt planlegger vi å bruke 6000 kroner. Hele én av tre sier at de kjenner på kjøpepress i julen.

-Det syns jeg er trist. Det er ikke slik man ønsker at julen skal være. Jeg tror det er mange som kjenner på at det er litt for mange julegaver under juletrærne i norske hjem, sier Olsen.

-Tiden for å tenke annerledes om julegaver er nå. Kjøp brukt eller gi bort brukte gaver. Gi en opplevelse som ikke koster penger. Har man for eksempel allerede bestilt en reise sammen, så kan det være årets julegave til hverandre. Har barna dine arvet klær eller leker, så er det ingenting i veien for å pakke de inn og legge de under juletreet, sier Olsen.

1 av 10 opplyser at de skal bruke kredittkort på julehandelen
fordi de ikke har nok penger.

- Undersøkelse utført av YouGov

-Det er noe av det verste du kan gjøre, da er det så fort gjort å havne bakpå økonomisk. Man skal ikke skamme seg for å spørre om hjelp. Gi bort brukte julegaver og spleis på julemiddagen. Det er på sin plass i tiden vi lever i nå. Vi må være rause med hverandre og vise forståelse denne julen, sier Olsen.

Bruk mindre penger til jul

Til tross for stigende renter, rekordhøye energipriser og dyrere matvarer så planlegger nordmenn å bruke 35 milliarder kroner på årets julefeiring.

-Jeg syns det er overraskende at nordmenn planlegger å bruke så mye penger på årets julefeiring med tanke på dyrtiden vi lever i nå. Det er ingen tvil om at juletradisjoner står sterkt i norske hus og hjem, men det betyr ikke at du får en dårligere jul hvis du bruker litt mindre penger, avslutter Olsen.