1. Ta med flere kort
Ta alltid med deg to eller flere kort på reisen, i tilfelle noe skulle skje med ett av kortene. Da kan du fortsatt få betalt selv om du mister ett kort eller det blir defekt. Ta aller helst med både debet- og kredittkort på reisen - og oppbevar de på ulike steder så unngår du å miste begge om noe skulle skje.
2. Debet eller kreditt?
Når du skal ta ut penger i en minibank, lønner det seg å bruke vanlig bankkort – ikke kredittkort. Rett og slett fordi de fleste uttak med kredittkort er gebyrbelagt og rentene vil løpe fra uttaksdatoen. Dersom du skal bruke kort i butikken eller restauranten stiller det seg annerledes. Da lønner det seg å bruke kredittkortet – ingen gebyr og ingen ekstrakostnader så lenge du betaler fakturaen når den kommer.
Samtidig kan du kontrollere transaksjonene på fakturaen når du kommer hjem, så du ser at de stemmer overens med kvitteringene dine.
Hvilket kort bruker du når du reiser?
3. Lokal eller norsk valuta?
Når du kjøper noe med kort i utlandet eller tar ut penger fra minibanken får du som regel spørsmål om beløpet skal trekkes i lokal eller norsk valuta. Danske Banks klare råd er å alltid velge lokal valuta. Når du velger norske kroner får du høyere vekslingskurs enn om du velger lokal valuta, og dermed koster betalingen mer enn nødvendig.Årsaken til at det blir dyrere er at eieren av butikken eller minibanken tar høyere kurs enn hva Visa og Mastercard gjør.
4. Sperring av kort
Skulle uhellet være ute og du mister kortet ditt på reise, må du snarest mulig sperret det. Som kunde i Danske Bank har vi en kortsperringstjeneste per telefon som er åpen 24 timer i døgnet, samtidig som du har mulighet til å sperre kortet i nett- og mobilbank.
Sistnevnte er alltid kjekk å ha tilgjengelig i sommerferien, for å eksempelvis sjekke transaksjoner på kortet slik at man tidligst mulig kan sperre kort om man opplever noen ukjente og mistenkelige belastninger.
5. Ikke gi fra deg kortet
Ha kortet under oppsyn hele tiden når du skal betale. Selv om restauranten ikke har mobil betalingsterminal, så bli heller med bort til den. Det er gjort mye de siste årene for å bedre sikkerheten ved bruk av kort på nettet, men fortsatt kan man gjøre belastninger hvis man kjenner kortnummer, utløpsdato og kontrollsifre. Pass på at disse heller ikke kommer på avveie.
Du kan også legge inn SMS-varsling når det går ut beløp over en selvbestemt sum fra kontoen din. På den måten blir du varslet og kan reagere kjapt om ukjente beløp trekkes.
6. Leiebil
Tall fra det europeiske nettverket for forbrukersaker viser at antallet klager på leiebil i Europa har økt de seneste årene. Leiebilselskapene tilbyr ofte utvidede forsikringsprodukter man kan kjøpe med når man leier seg bil. Disse reduserer egenandelen på kasko og ansvar, samt ved skader på hjul eller vindu.
Det anbefales allikevel å sjekke egen reiseforsikring om denne dekker kjøring med leiebil i Europa. Om den ikke gjør det, sjekk ut hvor mye du må betale for denne ekstraforsikringen fra ditt forsikringsselskap, da prisene hos leiebilselskapene kan være en del høyere enn hos forsikringsselskap.
7. Reiseforsikring
Hos Danske Bank har man reise- og avbestillingsforsikring inkludert med flere av våre kredittkort, så lenge minimum 50 % av reiseutgiftene er betalt med et kort eller konto tilknyttet ditt kundeprogram. Det forutsettes også at man har et aktivt kredittkort med i kundeprogrammet.
Ta en sjekk før du reiser om du er dekt av en slik forsikring og hvor mye den dekker, slik at du kan vurdere om du trenger noe ytterligere forsikring for nettopp din reise.