1. Bruk kredittkort i stedet for vanlig bankkort

Når du betaler i utlandet, kan det være smart å bruke kredittkort i stedet for vanlig debitkort, så lenge du betaler fakturaen når den kommer.  Da kan du enkelt kontrollere transaksjonene på fakturaen når du kommer hjem, og sjekke at alt stemmer overens med kvitteringene dine. Men husk, ikke bruk kredittkortet i minibanken. Rett og slett fordi de fleste uttak med kredittkort er gebyrbelagt og rentene vil løpe fra uttaksdatoen.

2. Velg lokal valuta

Betaler du med kort eller tar ut penger i utlandet, får du ofte spørsmål om beløpet skal trekkes i lokal eller norsk valuta. Vårt klare råd er alltid å velge lokal valuta. Vær oppmerksom på at vekslingskursen blir høyere hvis du velger norske kroner enn lokal valuta, og at betalingen vil koste mer enn nødvendig. Årsaken til dette er at eieren av butikken eller minibanken tar høyere kurs enn Visa og Mastercard.

3. Unngå gebyrer ved minibankuttak

Trenger du å ta ut penger fra en minibank i utlandet, lønner det seg å bruke vanlig debitkort (ikke kredittkort) og velge lokal valuta. Dette gir deg en bedre vekslingskurs og reduserer kostnadene ved betalingen. Bruker du kredittkort i minibanken er de fleste uttakene gebyrbelagt, og renten vil løpe fra uttaksdatoen. 

4. Ta med flere kort på reisen

Det er alltid lurt å ta med minst to kort på reisen, i tilfelle noe skulle skje med ett av dem. Da får du fortsatt betalt selv om mister ett kort eller det ikke fungerer. Husk å oppbevare kortene på ulike steder, slik at du ikke mister begge.

5. Sperr kortet ved tap eller tyveri

Mister du eller blir frastjålet kortet ditt, er det viktig å sperre det så raskt som mulig. Kortet sperrer du enkelt selv i mobil- eller nettbanken. Her kan du også sjekke transaksjonene på kortet og sperre det umiddelbart hvis du oppdager mistenkelige belastninger. Husk at du som kunde i Danske Bank også har tilgang til en kortsperringstjeneste, som er åpen 24 timer i døgnet.

6. Ikke gi fra deg kortet ditt til andre

Når du betaler med kort, er det viktig å holde det under oppsyn hele tiden. Hvis f.eks. restauranten ikke har en mobil betalingsterminal, bør du følge med bort til terminalen for å betale. Husk at kortnummer, utløpsdato og kontrollsifre kan brukes til uautoriserte transaksjoner. Pass derfor på at disse ikke kommer på avveie. Du kan også legge inn SMS-varsling når det går ut beløp over en selvbestemt sum fra kontoen din, dette gjør du i nettbanken. På den måten blir du varslet og kan reagere kjapt om ukjente beløp trekkes.

7. Husk reiseforsikring

Hos Danske Bank er reise- og avbestillingsforsikring inkludert i flere av våre kredittkort, så lenge minimum 50 % av reiseutgiftene er betalt med et kort eller konto tilknyttet kundeprogrammet ditt. Det forutsettes også at du har et aktivt kredittkort med i kundeprogrammet.

Ta en sjekk før du reiser om du er dekt av en slik forsikring og hvor mye den dekker, slik at du kan vurdere om du trenger noe ytterligere forsikring for nettopp din reise.

Les mer om våre reiseforsikringer her

8. Leiebil - sjekk om reiseforsikringen din dekker forsikring

Leier du bil i utlandet, bør du være oppmerksom på at antallet klager på leiebil i Europa har økt de siste årene. Mange leiebilselskaper tilbyr utvidede forsikringsprodukter som reduserer egenandelen på kasko og ansvar, samt skader på hjul eller vindu. Det anbefales imidlertid å sjekke om din egen reiseforsikring dekker kjøring med leiebil i utlandet før du eventuelt kjøper ekstra forsikring fra leiebilselskapet. Dette kan ofte være en rimeligere løsning enn å kjøpe forsikring direkte fra leiebilselskapet.

9. Svak kronekurs gjør utlandsferien dyrere

Kronekursen i år er svekket, så husk at det blir dyrere å være nordmann i utlandet. I tillegg til å være bevisst på kortbruk, valutakurser og gebyrer, er det lurt å sette opp et budsjett for reisen din. Ta hensyn til verdien på den norske kronen og eventuelle økte kostnader i utlandet, slik at du kan nyte ferien uten å bekymre deg for uforutsette utgifter.

10. Legg til kort på mobilen 

Bruker du Apple Pay, Google Pay eller andre mobilbetalinger - husk å legge inn kortene dine før du reiser på ferie. På den måten har du alltid tilgang til dine kort, så lenge mobilen er med .