Svært mange nordmenn har en eller annen drøm som føles økonomisk uoppnåelig ut fra der man er i dag. Det kan være drømmen om en splitter ny bil, enebolig, utleiebolig, men også en ny klokke, el-sykkel, robotstøvsuger eller en ny TV. Felles for alle disse drømmene, er at du ofte må spare penger for å oppnå dem.

Sult- og impulskontroll

Finansiell rådgiver i Danske Bank, Anita Llapjani, jobber til daglig med å hjelpe folk å oppnå disse drømmene. Hun forteller at du kan spare utrolig mye penger på enkle hverdagslige grep som mange kanskje ikke har tenkt over tidligere.

- Det er to aspekter ved sparingen, sier Llapjani, og fortsetter:

- Først må du kutte ut unødvendige utgifter og prioritere hva du trenger og ikke - og så gjelder det å spare pengene på riktig måte, sier hun.

Dersom du har et sparemål som strekker seg 3-5 år frem i tid eller enda lenger, bør du se på andre muligheter enn å ha pengene stående kun på sparekonto. Hun anbefaler å spare opp en bufferkonto på mellom 1-3 månedslønner, avhengig av din livssituasjon, og så spare i fond for å få mest igjen for pengene på sikt.

- Hverdagslig sparing kan gjøre at du oppnår dine drømmer


Anita Llapjani
Finansiell rådgiver
Danske Bank

Anita Llapjani sier at sult- og impulskontrollen er de største pengetyvene vi har i hverdagen. Derfor lyder de to første sparetipsene slik:

  • Lag en matplan: Planlegg handleturer, og ikke gå i butikken mer enn 1-2 ganger i uka. Det viktigste er å ikke gå sulten i butikken, ha med deg en handleliste og hold deg til denne.
    Sparepotensial: 500-3000 kroner i måneden
  • Unngå impulshandler: Impulskontrollen vår må trenes. Synes du det er tøft å holde deg unna impulskjøp - sett opp et mål for deg selv om å dra kortet færre ganger. Ser du klær, interiør eller elektronisk utstyr du har lyst på - vent alltid til dagen etter med å kjøpe det og kjenn etter om du virkelig trenger dette. Unngå dyre småkjøp som take away-mat, drikke og dyr ferdigmat i hverdagen.
    Sparepotensial: 500-2000 kroner i måneden

Sjekk med banken om du har riktig rente på boliglånet ditt. Gå gjennom forsikringene dine - og se at du ikke har noen dobbelt-forsikringer - og test prisen i markedet, sier den finansielle rådgiveren.

Kutt abonnement – spar penger

Llapjani oppfordrer også til å gå gjennom alt du eier av digitale abonnementer og strømmetjenester slik som Netflix, Sumo, Spotify, Viaplay – trenger du virkelig alle sammen?  Her kan du spare mellom 400 og 1000 kroner i måneden.

Gode sparetips i hverdagen

  • Strøm: Gjennom vinteren er strømmen dyr.
    Hvor flink er du til å slå av lys og varme i rom du ikke oppholder deg i? Tenker du over hvor ofte og lenge du står i dusjen?
    Sparepotensial: 400-1000 kroner i måneden
  • Bilbruk: Er du kjapp til å kaste deg i bilen om du skal til og fra steder?
    Sett opp et mål om å gå mer - og prøv å hvile bilen der det lar seg gjøre.
    Sparepotensial: 300-800 kroner i måneden
  • Treningssenter: Er du støttemedlem, men det sitter langt inne å melde seg ut?
    Avtal ukentlige turer med en venn - løp eller gå og si opp abonnementet. Du kan alltids melde deg inn igjen om du angrer.
    Sparepotensial: 300-1000 kroner i måneden
  • Rydd i skap: Selg det du ikke har brukt det siste året.
    Har ting ligget ubrukt i skapet et år er det lite sannsynlig at det blir brukt igjen. Tenk at noen andre kan ha glede av det, og du kan få et bidrag til sommerferien. Og du får bedre plass og oversikt over det du har.
    Spare- og inntektspotensial: 1000-3000 kroner

- Mange nordmenn sliter med altfor høyt forbruk, men med disse tipsene kan du kutte flere tusen kroner i måneden, og du kan komme enda noen skritt nærmere drømmen din, sier Anita Llapjani.

Når du har spart deg opp en god slump penger, og bufferkontoen er godt forspent, anbefaler vi å sikte inn på fondssparing. Dette vil ofte være den beste løsningen når man skal spare over lengre tid, da pengene vil tape seg i verdi av kun å stå på en konto med lav rente. Fondsavkastningen kan variere, men på sikt vil det ofte lønne seg. Man kan selv velge hvilken risiko man ønsker å ta på sparingen sin.

- Om man ikke har så mye erfaring med fondssparing tidligere, så kan man starte med å opprette en spareavtale på 500kr i måneden. Svært mange har råd til  å sette av en slik sum i løpet av en måned, og på sikt kan små summer bli enorme ved hjelp av rentes rente-effekten og avkastningen i fondene dine, sier hun.


Les mer om fondssparing

Her kan du lese mer om de ulike fondsalternativene, om hvilken risiko som lønner seg å ta med tanke på sparehorisont, og opprette en spareavtale.

Les mer om våre tilbud her