De seneste årenes digitale revolusjon har gjort at alt av tjenester som takeaway, el-sparkesykler og nye klær er kun noen tastetrykk unna. Det har gjort hverdagen for svært mange veldig mye enklere, men det har også medført at vi bruker mye mer penger på ting vi kanskje ikke ville gjort før.

- Det var mye lettere å holde orden på økonomien i «gamledager» da jeg var student, innleder Thea Olsen, og utdyper:

- Dagens studenter er eksponert for fristelser gjennom sosiale medier nærmest 24/7, og dette gjør det selvsagt mye vanskeligere å holde styr på alt man bruker penger på, sier hun.

Thea Olsens tre beste tips for å unngå kjøpefella

  • Minimer netthandelen utover det som må til. Mange små beløp blir raskere større nå enn før. Nå er samfunnet blitt sånn at du kan storhandle med kredittkort fra sofaen, og da er det lett å miste kontrollen.
  • Prøv å unngå betalingsløsninger som kjøp nå betal senere, med mindre du er helt sikker på at du får penger til å betale så snart som mulig.
  • Ikke la deg lure av glansbilder på sosiale medier. Tenk deg to ganger om før du handler noe – trenger du egentlig dette?
Olsen mener at studenter må prioritere hva de synes er viktig å bruke penger på, og hva de kan kutte ut. Koronapandemien har også gjort at mange studenter kanskje har mistet ekstrainntekten sin, og er derfor tvunget til å prioritere ekstra hardt.

- Det viktigste for meg da jeg studerte og bodde i kollektiv i Oslo var å spise godt og opprettholde et godt kosthold. Da prioriterte jeg bort andre ting som klær og reiser, sier forbrukerøkonomen.

Økonomitips fra forbrukerøkonomen

  • Prioriter det viktigste å bruke penger på, og kutt i det som ikke er like viktig for deg. Er trening og kosthold viktig, bruk penger på det, for eksempel.
  • Skaff deg full oversikt over hva du får inn og hva som går ut av kontoen hver måned. Sett opp et budsjett og få regnestykket til å gå opp.
  • Alle monner drar. Prøv å få en deltidsjobb for å spe på det lille man får hver måned fra lånekassen. Alle ekstravakter gir klingende mynt i kassa, og noen tusenlapper mer å rutte med i måneden vil hjelpe på generell trivsel som student, men også kanskje på karakterene dine.

- Nesten umulig å overleve på 3.000,- i måneden

Dagens stipendordning på cirka 8.000,- utbetalt i måneden dekker knapt leie i kollektivet i storbyene som gjerne ligger på rundt 5.000,- eller høyere. Å overleve en måned på 3.000,- er en tøff oppgave for alle, og koronapandemien har ikke akkurat gjort det lettere for studenter å få seg jobber. Nå som samfunnet åpner opp sakte, men sikkert, kan mulighetene for å få seg deltidsjobb ved siden av studiene bli bedre.

- Det er nesten umulig å overleve på 3.000,- i måneden. Man må jo kunne kose seg og nyte studietiden, ettersom man aldri får tilbake de årene, sier forbrukerøkonomen.

- Det er nesten umulig å overleve på kun stipendet hvis man betaler 5.000,- for å bo i kollektiv. Derfor er det ekstremt viktig at de som har muligheten får seg en deltidsjobb ved siden av studiene, eventuelt sommerjobb de månedene man har ferie fra skolen. Å føle seg trygg på egen økonomi kan gi en ro som bedrer både trivselen og kanskje til og med også karakterene.

Thea Olsen
Forbrukerøkonom
Danske Bank

- Med dagens stipendordning så er man nesten nødt til å skaffe seg en deltidsjobb for å få det til å gå rundt. Nå håper jeg at jobbutsiktene for studenter blir bedre i takt med gjenåpningen av landet, ettersom forskjellen på å ha en ekstra inntekt på 4.-5.000,- per måned kan gjøre en verdens forskjell både i trivsel og karakterer på skolen, sier hun.

For studenter som har deltidsjobb fra før, og jobber mye, er det viktig å huske på at all inntekt over 195.295kr ikke er stipendberettiget. Les mer om hvor mye du kan tjene, eller ha i formue, på Lånekassens nettsider