4890734c-00090252-42f6d093

Det studenter bruker desidert mest penger på, bortsett fra husleie, er: Mat

En omfattende studentundersøkelse levert av YouGov for Danske Bank, viser at nesten tre av ti studenter bruker 2000,- i måneden på mat.

Den samme undersøkelsen avslører også det vår forbrukerøkonom karakteriserer som rystende tall. På spørsmål om hva man gjør dersom man går tom for penger, svarer hele 32 prosent at kredittkortet får gjennomgå.

Det liker forbrukerøkonom i Danske Bank, Cecilie Tvetenstrand, svært dårlig.

- Å opparbeide seg kredittkortgjeld så tidlig kan få konsekvenser for privatøkonomien, og i verste fall gå utover muligheten for å få boliglån. Dette er konsekvenser man kanskje ikke tenker over. Det er bekymringsverdig at så mange studenter tyr til kredittkortet når de sliter med å få det til å gå rundt, sier Danske Banks forbrukerøkonom.

- Aldri et godt tegn

En bedre mulighet, dersom man går tom for penger som student, er å spørre foreldre, foresatte, medstudenter eller venner om et lån. Hele 53 prosent av de spurte oppgir at de har spurt foreldrene om hjelp. Dette er et mye bedre valg enn å ty til kredittkort, mener Cecilie Tvetenstrand.

Hvordan har du løst problemet når du har gått tom for penger?

Lånt av foreldre: 53%

Brukt kredittkort 32%

Brukt oppsparte midler: 32%

Lånt av medstudenter: 16%

Tatt opp forbrukslån: 6%

Andre måter: 9%

Ønsker ikke å svare: 3%

 

Kilde: Undersøkelse levert av YouGov for Danske Bank

- Spør heller venner eller foreldre om hjelp enn å ta opp kredittkortgjeld, ettersom disse alternativene som oftest er rentefrie, eller i alle fall har bedre rentebetingelser sier hun, men påpeker:

- Likevel er det aldri et godt tegn å gå tom for penger. Da bør man sette seg ned å lage et budsjett, som jeg anbefaler alle studenter å gjøre.

Les mer her om tips til å lage et budsjett

Forbrukerøkonomen kommer også med et lurt sparetips, for å unngå å havne i kredittkortfella.

- Det kan være smart å sette av et visst beløp fra storstipendet som utbetales i starten av hvert semester. Selvsagt skal man prioritere skolesaker, pensum og lignende først, men dersom det skulle være noe til overs, kan de pengene komme godt med dersom man går over budsjettet en måned eller to, sier Tvetenstrand.

Dette bør du gjøre dersom du har kredittkortgjeld:

 - Lag en oversikt over hvor mye du skylder, og prioriter å betale ned gjelden så fort som mulig. Hvis ikke, hoper rentene seg opp, og over tid må du betale langt mer enn det du la ut for med kredittkortet, sier forbrukerøkonomen.

Studentundersøkelsen avslører også at seks prosent har tatt opp forbrukslån i pengenød.

- Da blinker de røde varsellampene hos meg. Studenter bør absolutt ikke ta opp forbrukslån, ettersom de vanligvis er en målgruppe med mindre kapital og vil slite mer med å betale tilbake rentene, sier Tvetenstrand.

Hun påpeker at studenttiden er epoken i livet man som regel har minst å rutte med, og at det er viktig å lage en grundig oversikt over hva man bruker pengene på.

- Man må være på tå hev, lage et realistisk budsjett, og finne ut tidlig hva man kan ta seg råd til og ikke. Da unngår man kredittkort- og forbrukslån-knipa, sier forbrukerøkonomen bestemt.