Det forteller Torunn Vingsand fra Dyrebeskyttelsen avdeling Trondheim og omegn. Stiftelsen var blant finalistene som fikk aller flest stemmer under årets Skulderklapp, og mottok i likhet med resten av de 30 finalistene, 10 000 kroner i premiepenger fra Danske Bank.
100 prosent frivillighet
Dyrebeskyttelsen Trondheim, som er en av Trøndelags eldste stiftelser – etablert i 1884 – mottar ingen statlig støtte (nasjonalt mottar Dyrebeskyttelsen rundt 400 000 kroner i året). Det betyr at de er helt avhengige av hjelp fra andre dyrevenner.– Det sier jo litt, når vi i Trondheim alene bruker i overkant av 400 000 kroner på veterinærutgifter i året. Lokallagene er basert på 100 prosent frivillighet, så vi er absolutt avhengige av de mange, flotte frivillige vi har med oss, rundt 100–150 mennesker, forteller Torunn.
I styret i Trondheim sitter det 10 personer. Én av dem er Torunn selv, som raskt engasjerte seg i dyrevelferd, da hun flyttet tilbake til Trondheim etter endte studier i 2012.
– Jeg har alltid vært veldig, veldig glad i dyr, og så hadde jeg lyst til å bidra med noe. Dette er perfekt som frivillig arbeid, da det er fullt mulig å kombinere med jobb eller skole. Jeg tror arbeidet jeg gjør, tilsvarer en stilling på 30 prosent – det er mye organisatorisk som må gjøres, sier hun.
Torunn Vingsand fra Dyrebeskyttelsen var blant finalistene som fikk aller flest stemmer under Skulderklapp 2018.
– En katt er et langvarig bekjentskap
Dyrebeskyttelsen i Trondheim hjelper i all hovedsak hjemløse katter – katter som enten er skadet, eller som er blitt observert alene over lang tid. Årsakene til det høye antallet forlatte katter er flere, tror Torunn:
– Katter er «dessverre» fryktelig søte når de er små, i tillegg til at de som regel er gratis. Det mange glemmer, er at katter gjerne er et langvarig bekjentskap, ofte opptil 15 år. Ja, og så er de jo ekstremt produktive, da.
Selv om det først og fremst er katter som har midlertidig opphold på Sluppen i Trondheim, hender det at også kaniner, fugler og andre smådyr er innom brakka. Alle tas vare på av frivillige dyrevenner.
– Vi har utrolig mange dyktige frivillige, som alle bidrar etter tid og evne. Vi har både brakkestellere og -verter, egen helseansvarlig, sjåfører som kjører kattene til og fra veterinær, og sist, men ikke minst, rause fosterhjem, forteller Torunn.
Venter på sitt nye hjem
Denne høstdagen er det et tyvetalls katter i brakka, alle kastrert, chippet og mer eller mindre klare for å få et nytt hjem. Violet, en lys grå og veldig sosial frøken, skal hentes allerede senere samme dag.– Målet er at samtlige skal få seg et trygt, permanent hjem. Finner vi ikke et permanent hjem med én gang, leter vi etter et «beredskapshjem», forklarer Torunn.
Dyrene som er klare til å flytte fra brakka, legges ut med navn og bilde på nettsiden til Dyrebeskyttelsen. Jo yngre de er, desto enklere er det å finne et nytt hjem til de firbeinte. Men det holder ikke at noen har fått for seg at de «har lyst på katt»:
Drømmer om eget hus
Dyrebeskyttelsen er opptatt av at alle dyr skal ha det godt. I perioder kjører de i gang kampanjer, som for eksempel kan ha generell dyrevelferd, sirkusdyr eller pelsoppdrett som tema. De har også åpen dag to kvelder i uka, hvor små og store kan stikke innom for et innblikk i hva de jobber med.– Klarer vi å omplassere dyr når vi har åpent hus, er det en fin bi-effekt, men disse kveldene handler like mye om å skape kjennskap til hva vi driver med. Ofte er det barnefamilier som kommer innom, og da lærer jo ungene tidlig hva det vil si å ta vare på et dyr, sier Torunn.
Drømmen er en dag å kunne kjøpe en egen eiendom, med litt mer plass og litt større uteområder. Der kommer alle bidrag godt med, også pengepremien fra Skulderklapp:
– Og så er det jo store utgifter knyttet til innkjøp av ting som sand, fôr og utstyr – vi får mye for 10 000 kroner. I tillegg har vi vært veldig heldige til nå. Siden 2004 har vi fått lov til å stå på eiendommen til Kjeldsberg her i Trondheim, og brakkene våre har vi fått fra et nedlagt skytefelt i Haltdalen. Det er definitivt mange som har lyst å hjelpe oss på en eller annen måte, noe vi setter enormt stor pris på.