Et depositum er en økonomisk sikkerhet som leietaker gir utleieren, ved å sette et pengebeløp på en konto som ingen fritt kan disponere. Depositumet er en sikkerhet for eventuell skyldig leie, skader på husrommet, utgifter ved fraviking og for andre krav som reiser seg av leieavtalen.
Det er ulovlig for utleieren å motta depositumet kontant, eller å sette det på sin egen konto.
Leietaker skal få penger tilbake ved endt leieforhold dersom han ikke misligholder leieavtalen.
Depositumskonto
Vi tilbyr ikke depositumskonto mellom privatpersoner lengre, men dersom din utleier er et selskap kan du legitimere deg her.Leietaker - legitimering
Opprettes i leietakers navn og utleiers bank
En sperret konto for utleier og leietaker
Kontoavtalen kan signeres med BankID
-
Pris for opprettelse av depositumskonto (belastes utleier):
Kunde i Danske Bank (Aktivt kundeforhold): 600 kr
Ikke kunde i Danske Bank(Ikke aktivt kundeforhold): 1 500 kr
Vilkår- Det er leietakeren som er eier av kontoen og dermed får rentene, men kontoen er sperret både for utleier og leietaker.
- For å opprette en depositumskonto må leietakeren være over 18 år.
- Depositumet må settes inn på konto i samme bank som utleier bruker for innbetaling av leie. Hvis ikke mister utleier muligheten til å få dekket forfalt, men ikke betalt leie, uten å gå til rettssak.
- Leietaker og utleier må begge være legitimert i Danske Bank.
- Beløpet kan ikke være større enn seks måneders husleie.
- Det er utleier som skal betale for opprettelsen av depositumskontoen.
Foreign Account Tax Compliance Act - FATCA
Personer som er skattepliktige til USA og som kommer inn under reglene i FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act) kan dessverre ikke søke om dette produktet fra vår hjemmeside. Vennligst kontakt vårt rådgivingssenter for ytterligere informasjon.
Hvorfor depositumskonto?
Ved leie av bolig krever ofte utleier et depositum. Dette er et pengebeløp den som leier boligen gir utleieren som økonomisk sikkerhet.
Det er ulovlig for utleieren å motta depositumet kontant eller sette det på sin egen konto. Derfor skal disse pengene settes på en egen konto i leietakers navn. Denne depositumskontoen er låst så lenge som leieforholdet varer, og begge parter kan se saldoen, men verken utleier eller leietaker kan disponere midlene fritt.
Dersom leietaker overholder leieavtalen, og ikke har noe utestående når leieforholdet er avsluttet, skal leietaker få tilbakebetalt hele depositumsbeløpet. Leietaker skal også få utbetalt det som opparbeides av renter på midlene i løpet av leieperioden. Merk at man ikke kan endre eier av depositumskonto etter den er opprettet, så det må dermed opprettes en ny depositumskonto om utleier skal ha ny eller flere leietakere. Vi anbefaler en depositumskonto per leietaker.
Spørsmål og svar om depositumskonto
Les også
Artikkel
Alt du trenger å vite om depositumskonto
Skal du leie eller leie ut trenger du depositumskonto. Her kan du lese mer om hvorfor og hva du må tenke på.
Artikkel
Eie eller leie?
Hva lønner seg for deg i lengden? Vi har samlet de beste tipsene som gjøre deg i stand til å ta riktig valg. Hva er riktig for deg i din situasjon, leie eller eie?
Sparing
BSU - Boligsparing for Ungdom
En svært gunstig sparing for deg under 33 år som har skattbar inntekt. Sparebeløpet brukes til kjøp av ny bolig eller til nedbetaling av boliglån.