Boligsparing for Ungdom (BSU)

Vår aller beste rente! Kun til deg som er ung og sparer til bolig. Og i tillegg får du veldig bra skattefradrag på det du sparer.

 • Spar inntil 25 000 kr pr. år
 • Få inntil 5 000 kr i skattefradrag årlig
 • Spar inntil 300 000 kr totalt til og med året du fyller 33 år


RENTE

2,80 %

 Bestill

Boligsparing for Ungdom er for deg som er 33 år eller yngre og som har skattbar inntekt. Du kan spare inntil 25 000 kr i året til og med det kalenderåret du fyller 33 år, og maksimalt 300 000 kr.

Sparer du 25000 kr i året, får du 20 % skattefradrag, begrenset til 5 000 kr pr. år. Sparebeløpet kan kun brukes til kjøp av ny bolig eller til nedbetaling av boliglån.

Har du bruk for en annen sparekonto?

Frem til du fyller 18 år tilbyr vi Sparekonto Barn og Unge.
Etter fylte 18 år har du opptil flere muligheter. 


KONTO

Fakta om Boligsparing for Ungdom (BSU)

 • Hvem kan bestille BSU?

  Hvem kan bestille BSU?

  BSU anbefales ikke for barn under 17 år som ikke har skattbar arbeidsinntekt. Etter fylte 18 år kan BSU bestilles i nettbanken eller her på hjemmesiden under "Sparekonto". 


  BSU kan opprettes av barnets foreldre frem til barnet fyller 18 år. 
 • Hvor mye kan jeg spare?

  Hvor mye kan jeg spare?

  Du kan spare inntil 25 000 kr hvert inntektsår, og totalt 300 000 kr innen du fyller 34 år. Spareperioden opphører det året du fyller 34 år, men du kan beholde kontoen så lenge du ønsker.

 • Hva må sparebeløpet brukes til?

  Hva må sparebeløpet brukes til?

  Sparebeløpet kan kun brukes til kjøp av ny bolig eller til nedbetaling av gjeld på eksisterende bolig. Dette forutsetter at BSU-avtalen er opprettet før boligen ble anskaffet. Du kan bare opprette BSU-avtale én gang i løpet av livet. Ved brudd på avtalen, må tidligere mottatt skattefradrag tilbakebetales.
 • Kan jeg flytte BSU-kontoen fra en annen bank og over til dere?

  Kan jeg flytte BSU-kontoen fra en annen bank og over til dere?

  Du kan flytte BSU-kontoen til oss, men vær oppmerksom på at innskuddsbeløpet må overføres direkte mellom oss og den andre banken. Du kan altså ikke selv ta ut BSU-pengene fra en bank, og deretter sette dem inn på nyopprettet BSU-konto hos oss.  

  For å flytte BSU- kontoen skal du fylle ut et bankbytteskjema som du på forsiden i nettbanken under "Nyttige snarveier". Når du har signert fullmakten om å flytte BSU-kontoen, ordner vi det praktiske rundt flyttingen.
 • Hvordan oppnås skattefradraget?

  Hvordan oppnås skattefradraget?

  Du kan få 20 % skattefradrag, begrenset til 5 000 kr pr. år. Dette betyr at du hvert år kan spare inntil 25 000 kr på din BSU-konto. Skattefradraget gis i skatt på inntekt og i trygdeavgiften, og ikke i skatt på formue.

  For å få det maksimale skattefradraget, 5 000 kr, må du i 2016 minst ha en lønnsinntekt på ca 75 000 kr. For mer informasjon, se Skatteetatens hjemmesider
 • Hva skjer med kontoen når jeg er over 33 år?

  Hva skjer med kontoen når jeg er over 33 år?

  Du kan spare på BSU-kontoen din til og med det året du fyller 33 år. Renten reduseres til 0,15 % det året du fyller 34 år.

  Det er ikke mulig å sette inn mer på kontoen, men du kan beholde kontoen så lenge du ønsker. 

 • Hvor mange BSU-kontoer kan jeg ha?

  Hvor mange BSU-kontoer kan jeg ha?

  Det er kun mulig å bestille BSU-avtale én gang i løpet av livet, men du kan flytte din BSU-konto fra en annen bank til Danske Bank.
Konto

Tips & Råd

 • Hva er forskjellen på lønnskonto og sparekonto?

  En lønnskonto er den kontoen du bruker til ditt daglige forbruk. Det er her lønnen din går inn og det er vanlig at det betalingskortet du bruker mest er tilknyttet denne kontoen. Hos oss kan du velge mellom kontotypene PLATINUM, GOLD eller BASIS. For deg mellom 18 og 27 år anbefaler vi UNG.

  En sparekonto er kontoen du bruker til å sette til side et beløp til større kjøp eller som en buffer til uforutsette utgifter. Den mest brukte sparekontoen er Nettspar. Du kan også velge SPAR Ekstra eller SPAR Aktiv. På en bufferkonto anbefaler vi at du sparer opp et beløp tilsvarende to månedslønner.

 • Hvilken sparekonto bør jeg velge til mitt barn?
 • Hvordan får jeg en regningskonto?
  Du bestiller regningskonto i nettbanken. For at regningskontoen skal fungere hensiktsmessig, bør du på forhånd sette opp et budsjett med dine årlige faste utgifter. Når det er gjort, kan du sette opp et fast automatisk trekk fra din lønnskonto og sørge for at alle faste utgifter trekkes fra regningskontoen.

   

Andre har også lest