Noen kjøper bil med hjertet, mens andre kjøper med fornuften. Uansett hvilken type du er, er det noen ting du må tenke på når du skal kjøpe bruktbil. Forbrukerrådet har en svært nyttig sjekkliste, som vi har hentet et utdrag fra.

1. Finn ut hvilken bil du trenger

Tenk igjennom behovet ditt, og ta med forsikring, drivstoff, bompenger og potensielle reparasjoner i regnestykket. Gammel bil, lang kjørelengde og lav kjøpesum betyr ofte økt risiko for ekstra utgifter.

2. Sjekk markedet

Se hva andre like biler selges for, og se helst over bilen du vil ha før du kjøper. Du er best sikret hvis bilen har nybilgaranti.

3. Les annonsen nøye

Overser du noe i annonsen, kan du ikke klage på det i ettertid. Finn ut om servicer er fulgt, når den sist ble EU-godkjent og om den er bruktimportert. Du kan sjekke om bilen er EU-kontrollert på Vegvesenets sider.

4. Sjekk heftelser

I Brønnøysundregisteret kan du se om det er registrert heftelser på bilen. Gjelden følger nemlig bilen, og ikke eier.

5. Prøvekjør bilen

Ta gjerne med en bilkyndig venn og test bilen i ulike hastigheter, i oppoverbakker og på dårlige veier. Lytt etter lyder, se om det er noen lamper som lyser på dashbordet, test vinduer og klimaanlegg. Det kan også være lurt å sjekke bilens tekniske stand hos en nøytral aktør uten egeninteresse, før du gjennomfører kjøpet.

6. Skriv kontrakt

Skriv alltid kontrakt. Ting du og selger har blitt enige om muntlig, skal også skrives ned i kontrakten. Da unngår du at det blir påstand mot påstand i ettertid. Gå grundig gjennom kontrakten før du signerer, og sikre deg at alt som er avtalt eller lovet om bruktbilen er med, samt at det ikke har kommet inn tillegg som du ikke er kjent med.

7. Reklamasjon

Du har reklamasjonsrett i to år hvis bilen er kjøpt av en privatperson, og fem år hvis bilen er kjøpt av en forhandler. Men du kan kun klage på feilopplysning, utelatte opplysninger og feil som ikke er en del av bilens vanlige vedlikehold.

En siste ting du bør sjekke er om det står noe om at bilen tidligere har hatt en større kollisjonsskade. Har det skjedd, bør du be om dokumentasjon. Dokumentasjonen skal fortelle hvem som har utbedret skaden og vise en kopi av takst på skaden.

Velg riktig bilforsikring

Uansett om du kjøper ny eller brukt bil, er det viktig å velge en forsikring som passer deg og ditt bruk. Det er også viktig å tenke på hvilken forsikring du skal ha i forhold til hvor dyr bilen er og din egen økonomi. Har du en ny bil, og vet en høy engangssum kan være vanskelig, kan det være smart å sikre seg med den beste forsikringen.

Hos vår samarbeidspartner Tryg kan du velge mellom fire bilforsikringer:

  • Ansvarsforsikring: Denne er lovpålagt, og dekker personskade og skade du påfører andre. Den dekker ikke skader på egen bil, og anbefales kun dersom du har en veldig billig bil.
  • Delkasko: Delkasko er også kun anbefalt for eldre biler, og dekker i tillegg til ansvarsforsikring, også brann, tyveri og glass og er inkludert veihjelp.
  • Kasko: Alle med nyere bil eller bil med høy verdi bør ha full kasko. Denne dekker skader på eget kjøretøy, nesten uansett årsak.
  • Bil Ekstra: Hvis du er helt avhengig av bilen, eller ønsker å unngå plutselige, store utgifter det ikke er tatt høyde for, kan Bil Ekstra være den rette forsikringen for deg. I tillegg til alt forsikringene over dekker, vil denne også blant annet kunne dekke leiebil i inntil 31 dager, parkeringsskade uten bonustap, fastmontert utstyr og bagasje. Forsikringen kan også utvides til å dekke maskinskade. Det kommer du godt med dersom det oppstår plutselig og uventet mekanisk skade i bilens motor, girkasse og drivverk – eller batteriet hvis det er elbil du kjøper. Og velger du Tryg sin beste bilforsikring, er du dekket dersom ladekabelen blir skadet eller stjålet.


Bestill bilforsikring hos Tryg

Innholdet er levert av Tryg.