Avdragsfrihet: Slik kan banken hjelpe deg

Har uforutsette hendelser medført endringer i din hverdag som gjør det vanskelig å betjene boliglånet? Eller har du bare behov for å frigjøre likviditet i en periode? Da kan avdragsfrihet være en god midlertidig løsning.

Utsettelse av avdragsbetaling:

 • Innvilges som hovedregel om boliglånet er innenfor 60 % av boligens verdi
 • Mulighet for individuell gjennomgang om boliglånet er høyere enn 60 % av boligens verdi

*Husk at du må ha din BankID tilgjengelig for innlogging

Hva er avdragsfrihet?

Hver gang du mottar en regning for terminbeløpet på boliglånet består det totale beløpet av renter, avdrag og termingebyr.

 • Renter er beløpet du betaler til banken for at de låner deg pengene.
 • Avdrag er beløpet du betaler ned på selve gjelden din.
 • Termingebyret dekker bankens kostnader ved å administrere lånet ditt.

Avdragsfrihet betyr at du i en periode kun betaler renter og gebyrer på boliglånet, og ikke avdragene. Det vil si at du fortsetter å betale kostnadene ved å ha et lån, men velger å utsette nedbetalingen av selve lånet.

For at banken hurtigst mulig skal få behandlet din søknad om avdragsfrihet ber vi om at du fyller ut skjemaet her: Søk om avdragsfrihet.

Fordeler og ulemper ved avdragsfrihet

Avdragsfrihet er en midlertidig løsning, men kan komme godt med i vanskelige tider med økonomiske utfordringer. En periode med avdragsfrihet gir deg muligheten til å få litt økonomisk pusterom.  

Ulempen med avdragsfrihet er at du forskyver nedbetalingen på selve lånet, og dermed blir den totale kostnaden på lånet høyere. I tillegg vil månedlig terminbeløp etter avdragsfri periode øke. Dette for å opprettholde opprinnelig avtalt nedbetalingstid på lånet.

Et godt tips er å starte å betale avdrag igjen så fort økonomien tillater det – du trenger ikke vente på at den avdragsfrie perioden er over.

Banken står klar til å hjelpe deg

Dersom du havner i en situasjon som gjør det vanskelig å betale på boliglånet ditt, bør du ta kontakt med oss så snart som mulig.
Sammen finner vi en løsning som best for deg – enten det inkluderer avdragsfrihet eller ikke.

Ofte stilte spørsmål

 • Hvem kan få avdragsfrihet?

  Som hovedregel innvilges avdragsfrihet dersom du har mindre enn 60 % belåning. Det vil si at boliglånet utgjør maks 60 % av boligverdien. Dersom du har redusert inntekt en periode eller er bekymret for din egen økonomi, så er det mulig å søke via søknadsskjemaet for en individuell gjennomgang.
 • Hva koster avdragsfrihet?

  Fordi du slipper å betale avdrag vil du per måned i den avdragsfrie perioden betale mindre enn du ellers ville gjort. Derimot vil de månedlige kostnadene bli høyere per måned enn de opprinnelig var når avdragsfriheten har utløpt. Har du for eksempel 25 års løpetid på lånet og fått innvilget ett år avdragsfrihet, må du nå betale ned lånet på 24 år.
 • Hva koster det å etablere avdragsfrihet?

  For å få etablert avdragsfrihet må du betale et gebyr på 500 kr, eller 750 kr dersom det er omfattende endringer.
 • Jeg har fastrentelån, kan jeg få avdragsfrihet?

  Det er mulig å søke om avdragsfrihet på fastrentelån. En slik endring kan medføre at det oppstår en overkurs på lånet.
 • Jeg har redusert inntekt, hvordan kan banken hjelpe meg?

  Blir inntekten din redusert for en periode, så kan avdragsfrihet være en midlertidig løsning. Ta kontakt med oss via søknadsskjema for en individuell gjennomgang.
 • Jeg har realkausjonist, må han/hun signere?

  Ja, realkausjonist må signere for at du skal få avdragsfrihet.
 • Selv om jeg får innvilget avdragsfrihet er jeg redd jeg ikke får endene til å møtes. Hva gjør jeg?

  Vi i Danske Bank skal gjøre det vi kan for å støtte våre kunder gjennom en vanskelig periode.

  Er du i en situasjon som gjør det vanskelig å betale på boliglånet ditt, bør du ta kontakt med banken så fort som mulig. Skriv til oss gjennom sikre kanaler i Nett- eller Mobilbank, og så vil vi vurdere situasjonen din og hvilke muligheter som finnes. Banken ønsker at du skal kunne betale for deg, så vær ærlig om situasjonen din. Sammen finner vi en løsning som best for deg – enten det inkluderer avdragsfrihet eller ikke.

Les også