Artikkel

Derfor kvier vi oss for å forhandle boliglånsrente

Kvier du deg for å ringe til banken for å forhandle boliglånsrente? Da er du ikke alene, og grunnen til det kan være mer kompleks enn du tror. Heldigvis finnes det alternativer. 

Kvier du deg for å ringe til banken for å forhandle boliglånsrente? Da er du ikke alene, og grunnen til det kan være mer kompleks enn du tror. Heldigvis finnes det alternativer. 

Det er mye vi vet at vi burde gjøre. Sove mer, spise sunnere, trene oftere... Det siste året har også «forhandle boliglånsrente» stått på den mentale to do-listen til stadig flere.

Mange antar at “forhandling med banken” er den mest effektive måten å oppnå lavest mulig rente. Dette kommer også frem i en undersøkelse gjennomført på vegne av Danske Bank*. På spørsmålet om hva som er den beste måten å oppnå lavest mulig boliglånsrente, svarte rundt halvparten at «man må være flink til å forhandle renten sin».

Samme undersøkelse viser at nesten 4 av 10  boligeiere tror de kunne spart penger på å forhandle boliglånsrenten sin, men gjør det ikke.

Det store spørsmålet er; hvorfor?

5e99c9c6-8c68-4c0d-b55f-d872746ff235

Ida Kopperstad, Psykolog i Mindshift

Forhandling av rente langt nede på lista

– Mennesker er ikke rasjonelle vesener som alltid tar de logisk sett beste valgene for oss selv. Mange har lav mestringstro når det gjelder egen økonomi. Det er vanskelig å vite hva man kan påvirke og hvordan man skal gå frem, forklarer Ida Kopperstad. Hun er psykolog og leder for atferdsendring i konsulentselskapet Mindshift, og jobber med å forstå hva som driver oss mennesker og hva som former atferden vår.

Hun forklarer at å forhandle rente kan oppleves som en risiko for å føle seg inkompetent, for å dumme seg ut og for å sette seg selv i en ubehagelig situasjon.

– Når noe får oss til å kjenne på slike negative følelser, tenderer vi nettopp til å unngå det - ofte ubevisst. Da havner det å «forhandle rente» raskt langt nede på den mentale to do-listen. For mange blir det enkleste å beholde status quo, forklarer Kopperstad.

Kortsiktig gevinst

En annen faktor som Kopperstad tror påvirker om vi gjør eller ikke gjør noe, er hvor konkret og rask belønningen er.

– Det vi vet om måten vi tenker på penger, er at vi setter «her og nå» høyere enn langsiktig gevinst og det vi på papiret vet er logisk. Et vanlig eksperiment er å stille spørsmålet «vil du ha 100 kr i dag, eller 120 kr om to dager». Veldig mange vil velge «100 kr i dag».

Siden belønningen fremstår lite håndfast og konkret, er det fort gjort å gå den andre veien – og å oppnå kortsiktig gevinst ved å unngå ubehaget og innsatsen ved å ringe til banken for å forhandle.

Tips! På Finansportalen kan du sammenligne din boliglånsrente mot hva vi tilbyr, og deretter regne ut hvilke besparelser du gjør. Kanskje er det lønnsomt for deg? Sjekk her.

Midshift-kollega og psykolog Sofie Bang Jensen legger til at en annen grunn til at vi kvier oss for å forhandle boliglånsrente er nordmenns forhold til pruting.

– I Norge er pruting på butikken sosialt uakseptabelt. Når vi har dette forholdet til pruting som en del av vår kultur, ønsker vi også å unngå å skape ubehag for andre, forklarer hun, og legger til at det er atferd som vi da tar med oss over når vi skal «prute» med banken om bedre boliglånsrente.

Mindshift, her representert ved Ida Kopperstad (t.v) og Sofie Bang Jensen (t.h) forteller at grunnen til at mange kvier seg for å forhandle om renten på boliglånet er fordi de prøver å unngå ubehaget rundt det - både for seg selv og den som sitter på den andre siden av forhandlingsbordet.

Lanserer ferdig forhandlet boliglånsrente

Marthine Bodd Five, leder for personmarkedet i Danske Bank, forteller at Danske Bank ønsker å fjerne ubehaget mange kjenner på rundt å forhandle renten. Derfor lanserer banken nå ferdigforhandlet boliglånsrente.

– Danske Bank er for mange kjent som en bank som tilbyr konkurransedyktig og attraktive priser. Det fortsetter vi med. Derfor lanserer vi nå ferdigforhandlet boliglånsrente, og gir alle muligheten til en skikkelig god boliglånsrente, uten at du trenger å forhandle med oss, forteller hun, og legger til:

– Med ferdigforhandlet boliglånsrente fra Danske Bank slipper du prute, forhandle eller ringe banken. Hva som er renten, er transparent og synlig for alle.

Ferdig forhandlet rente

Hva er ferdig forhandlet rente?

Ferdigforhandlet boliglånsrente betyr helt enkelt at du skal kunne stole på at du får skikkelig god rente på boliglånet ditt uten at du må prute med oss.

Så lett er det å flytte boliglånet

Send inn en uforpliktende søknad. Søker du med medlåntaker må også h*n gi samtykke. Deretter får dere tilbud og signerer. Helt enkelt.

Hvorfor velge ferdig forhandlet rente?

Du slipper både å forhandle rente og å gå rundt og tenke på at du egentlig skulle ha gjort det. Så har du en bekymring mindre.

Flytt boliglånet

Allerede boliglånskunde? Les mer og søk her

*Undersøkelse gjennomført av Anorak AS via Norstat Express på vegne av Danske Bank i august 2023.
400 respondenter, 30-60 år, hele Norge.

Les også


Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.