
Det siste kvartalet har USA kapret de fleste overskriftene når det gjelder økonomi og investeringer:
- Politisk tok valget av Donald Trump over avisforsidene, et valgresultat som har gitt opphav til bekymringer om nye tollkriger når han kommer til makten – men også forventninger til lavere skattesatser og færre reguleringer for amerikanske virksomheter.
- Økonomisk overrasket den amerikanske økonomien igjen med sin styrke. Her har USA vært i særklasse i 2024.
- Og i finansmarkedene leverte amerikanske aksjer prisøkninger som europeiske aksjer slett ikke kunne matche.
Generelt har USA i år sementert sin posisjon som et globalt vekstlokomotiv og verdens ubetinget største og viktigste aksjemarked, der særlig en rekke teknologiselskaper bidrar til å løfte amerikanske aksjer til nye rekordnivåer.
Våre anbefalinger
- Vi anbefaler for tiden å ha en større andel aksjer i porteføljen enn du forventer å ha på lang sikt – og en mindre andel obligasjoner.
- Vi anbefaler at amerikanske aksjer per nå bør utgjøre en større andel av aksjeinvesteringene dine enn de forventes å utgjøre på lang sikt.
- Vi anbefaler at emerging markets-aksjer per nå bør utgjøre en mindre andel av aksjeinvesteringene dine enn de forventes å utgjøre på lang sikt.
- Vi anbefaler at emerging markets-obligasjoner per nå bør utgjøre en større andel av obligasjonsinvesteringene dine enn de forventes å utgjøre på lang sikt.
- Vi anbefaler at globale statsobligasjoner per nå bør utgjøre en mindre andel av obligasjonsinvesteringene dine enn de forventes å utgjøre på lang sikt.
Derfor ser vi det beste potensialet i amerikanske aksjer
Årets utvikling understreker nok en gang hvorfor det er så viktig med god geografisk risikodiversifisering i porteføljen, og hvorfor amerikanske aksjer bør utgjøre en vesentlig del av aksjeinvesteringene dine.
Selv om amerikanske aksjer har steget mye i år, er det fortsatt der vi ser det beste avkastningspotensialet i den kommende perioden, med potensial for flere aksjerekorder.
Det er det flere grunner til:
- Vi forventer fortsatt en sterk økonomisk utvikling i USA, ettersom utfordringene er større i både Europa og Kina.
- Donald Trump regnes som en næringslivsvennlig president, og det republikanske flertallet i både Senatet og Representantenes hus gjør det enklere for ham å realisere politikken sin etter at han tiltrer 20. januar 2025.
- Mulige rentenedsettelser fra den amerikanske sentralbanken vil fortsette å støtte amerikanske selskaper.
Rent konkret har vi dobbel overvekt i aksjer, noe som betyr at vi anbefaler investorer å ha 10 prosent mer aksjer enn normalt i porteføljene sine, og 10 prosent færre obligasjoner.
Frank Øland, sjefstrateg i Danske Bank
Vi har et særlig fokus på small cap-aksjer
Vi forventer spesielt at aksjer i mindre børsnoterte amerikanske virksomheter –såkalte small cap-aksjer – kan gå en god tid i møte. Ettersom de vanligvis får en større andel av inntektene sine fra det amerikanske hjemmemarkedet, kan de få ekstra medvind fra en sterk økonomi og en mer næringslivsvennlig president. Samtidig er de amerikanske small cap-aksjene, sett i et historisk perspektiv, eksepsjonelt billige sammenlignet med aksjene fra de store selskapene. Etter vår vurdering har small cap-aksjene et kursetterslep sammenlignet med de store amerikanske aksjene, som de siste årene har økt i betydelig større grad.
Man kan for eksempel investere i small cap-aksjer via aksjefond med særlig fokus på dette aksjesegmentet, men vi anbefaler likevel at small cap-aksjer bare utgjør en mindre del av investorenes totale investeringer i amerikanske aksjer.
Samtidig er den amerikanske rosen ikke helt uten torner. Donald Trumps varslede politikk omfatter flere faktorer som kan øke inflasjonen, slik at den amerikanske sentralbanken ikke kan senke renten så mye som forventet og håpet – og dette er en potensiell risiko ved amerikanske aksjer.
Disse faktorene inkluderer blant annet høyere toll på import som følge av en skjerpet handelskrig med Kina og andre land, samt en strammere innvandringspolitikk, som kan føre til mangel på arbeidskraft og presse opp lønningene. Til slutt er det med Donald Trump utsikter til ufinansierte skattekutt som potensielt kan øke rentene og inflasjonen.
Vi anbefaler dobbel overvekt i aksjer
Det er ikke bare amerikanske aksjer vi har et positivt syn på for øyeblikket – men aksjer generelt. Vi anbefaler for øyeblikket investorer å ha en større andel aksjer i porteføljen enn de forventer å ha på lengre sikt, og en tilsvarende lavere andel obligasjoner.
Faktisk har det gått mer enn 5 år siden vi i Danske Bank sist har hatt en så sterk kjøpsanbefaling på aksjer som vi har i dag (og har hatt den siste måneden). Med USA som primus motor forventer vi generelt at det blir større avkastning i aksjemarkedene, der vi i dag ser et betydelig mer attraktivt avkastningspotensial enn fra obligasjoner.
Rent konkret har vi dobbel overvekt i aksjer, noe som betyr at vi anbefaler investorer å ha 10 prosent mer aksjer enn normalt i porteføljene sine, og 10 prosent færre obligasjoner. Hvis du normalt har en 50/50-fordeling mellom aksjer og obligasjoner i investeringsporteføljen, anbefaler vi derfor på kort sikt at aksjer utgjør 60 % og obligasjoner 40 %. Innenfor aksjesegmentet ser vi det beste avkastningspotensialet i USA, mens vi derimot ser det dårligste avkastningspotensialet i emerging markets. Vi forventer fortsatt at emerging markets-aksjer vil oppleve motvind fra de økonomiske vanskelighetene i Kina, og nå også en potensiell forverring av handelskrigen med USA. Vekstutsiktene for Europa er svake, noe som også gjenspeiles i aksjekursene og verdivurderingen.
Aksjer er dyre, men andre faktorer er viktigere
Aksjer er generelt dyre for øyeblikket, målt etter hvor mye du som investor betaler per krone med forventet inntjening i selskapene i løpet av de kommende 12 månedene. På fagspråket kalles dette P/E for price/earnings. Her ligger verdsettelsen langt over det historiske gjennomsnittet.
Men selv om verdsettelsen har stor betydning for avkastningen på lang sikt, er den normalt ikke den beste indikatoren for å forutsi kursutviklingen på kort sikt – og heller ikke for å forutsi hvilke regioner som vil klare seg best på kort sikt. Her pleier andre faktorer, som eksempelvis renteutviklingen og økonomisk vekst, å spille en mer avgjørende rolle. Derfor er verdsettelsen ikke en faktor vi finner avskrekkende akkurat nå.
God avkastning fra obligasjoner
Til tross for vår doble undervekt i obligasjoner, fortsetter vi imidlertid også å se interessante avkastningsmuligheter i obligasjonsmarkedene.
Generelt har obligasjoner levert en helt adekvat positiv avkastning så langt i 2024, og det er også utsikter til det samme i den kommende perioden. Investorene drar nytte av de gunstige rentenivåene, og etter vår vurdering peker pilen også litt nedover for de langsiktige rentene i det kommende året, noe som kan løfte obligasjonskursene.
For de kortsiktige rentene forventer vi faktisk betydelige rentefall i 2025 i takt med ytterligere rentenedsettelser fra særlig Den europeiske sentralbanken. Vi ser begrenset risiko for store renteøkninger som vil sende obligasjonskursene betydelig ned.
For tiden ser vi det mest interessante avkastningspotensialet i emerging markets-obligasjoner, som kan skilte med høy rente. Dette har også vært obligasjonene som har gitt høyest avkastning så langt i 2024, og vi forventer at mer ligger i kortene. Fra et historisk perspektiv er emerging markets-obligasjoner attraktivt priset og tilbyr omtrent den samme renten som de mer risikable high yield-selskapsobligasjonene, samtidig som Kina utgjør en mye mindre del av markedet for emerging markets-obligasjoner enn emerging markets-aksjer. Etter vår mening er dette positivt, da man kan investere i emerging markets via obligasjonsfond med et spesielt fokus på dette segmentet.
Foto i toppen: Timothy A. Clary/AFP/Ritzau Scanpix.
ANSVARSERKLÆRING: Husk alltid risikoen som investor
Utgangspunktet for denne publikasjonen er Danske Banks forventninger til makroøkonomien og finansmarkedene. Hvis utviklingen avviker fra forventningene våre, kan det potensielt påvirke avkastningen på eventuelle investeringer negativt og gi tap.
Danske Bank har kun utarbeidet dette materialet som informasjon, og det utgjør ikke en investeringsanbefaling. Snakk alltid med en rådgiver hvis du vurderer å gjøre en investering på bakgrunn av dette materialet, slik at du får avdekket om en gitt investering er egnet for investeringsprofilen din, inkludert risikovilje, tidshorisont og tapsevne.