Svært mange nordmenn har en eller annen drøm som føles økonomisk uoppnåelig ut fra der man er i dag. Det kan være drømmen om en splitter ny bil, enebolig, utleiebolig, men også en ny klokke, el-sykkel, robotstøvsuger eller en ny TV. Felles for alle disse drømmene, er at du ofte må spare penger for å oppnå dem.

 

Sult- og impulskontroll

Du kan spare utrolig mye penger på enkle hverdagslige grep, fordi det er to aspekter ved sparing:

 1. Først må du kutte ut unødvendige utgifter og prioritere hva du trenger og ikke.
 2. Så gjelder det å spare pengene på riktig måte.

Dersom du har et sparemål som strekker seg 3-5 år frem i tid eller enda lenger, bør du se på andre muligheter enn å ha pengene stående kun på sparekonto. 

En vanlig anbefaling er å spare opp en bufferkonto på mellom 1-3 månedslønner, avhengig av din livssituasjon, og så spare i fond for å få mest igjen for pengene på sikt. Velger du å spare i fond anbefaler vi en tidshorisont på minimum 7 år. 

Les mer om hvorfor du bør investere pengene dine

Sult- og impulskontrollen er de største pengetyvene vi har i hverdagen. Derfor lyder de to første sparetipsene slik:

Lag en matplan

 • Matbudsjett:

  Har du ikke et matbudsjett bør du lage et nå. Det viktigste her er å finne ut hvor mye din husholdning bruker på mat i måneden. Uten å vite hvor mye du bruker i måneden på mat, blir det vanskeligere å oppnå maksimalt sparepotensiale.
 • Lag en matplan:

  Planlegg handleturer, og ikke gå i butikken mer enn 1-2 ganger i uka.
  Det viktigste er å ikke gå sulten i butikken, ha med deg en handleliste og hold deg til denne.
 • Være bevisst prislappen:

  Sjekk kilosprisen på varene du handler og se etter pristilbud i butikkene.
  Sparepotensial: 500-3000 kroner i måneden

Unngå impulshandler

 • Impulskontrollen vår må trenes. Synes du det er tøft å holde deg unna impulskjøp - sett opp et mål for deg selv om å dra kortet færre ganger.
  Ser du klær, interiør eller elektronisk utstyr du har lyst på - kan det være fornuftig å vente til dagen etter med å kjøpe det og kjenne etter om du virkelig trenger dette. Unngå dyre småkjøp som take away-mat, drikke og dyr ferdigmat i hverdagen. 
  Sparepotensial: 500-2000 kroner i måneden

Sjekk med banken om du har riktig rente på boliglånet ditt. Gå gjennom forsikringene dine - og se at du ikke har noen dobbelt-forsikringer.

Kutt abonnement – spar penger

Gå gjennom alt du eier av digitale abonnementer og strømmetjenester slik som Netflix, Sumo, Spotify, Viaplay, Storytel – trenger du virkelig alle sammen? Her kan du spare mellom 400 og 1000 kroner i måneden.

Gode sparetips i hverdagen

 • Strøm: Gjennom vinteren er strømmen dyr.
  Visste du at ca 75 prosent at strømforbruket ditt går til oppvarming av bolig og varmtvann? Dersom du skal spare på strømmen er det derfor her skoen trykker mest. Men selvfølgelig – alle monner drar.
  Sparepotensial: 400-1000 kroner i måneden
 • Bilbruk: Er du kjapp til å kaste deg i bilen om du skal til og fra steder?
  Sett opp et mål om å gå mer - og prøv å hvile bilen der det lar seg gjøre. Drivstoffprisene svinger mye i disse dager. Vær bevisst på når du fyller tanken.
  Sparepotensial: 300-800 kroner i måneden
 • Treningssenter: Er du støttemedlem, men det sitter langt inne å melde seg ut?
  Avtal ukentlige turer med en venn - løp eller gå og si opp abonnementet. Du kan alltids melde deg inn igjen om du angrer.
  Sparepotensial: 300-1000 kroner i måneden
 • Rydd i skap: Selg det du ikke har brukt det siste året.
  Har ting ligget ubrukt i skapet et år er det lite sannsynlig at det blir brukt igjen. Tenk at noen andre kan ha glede av det, og du kan få et bidrag til sommerferien. Og du får bedre plass og oversikt over det du har.
  Spare- og inntektspotensial: 1000-3000 kroner

Mange sliter med altfor høyt forbruk, men med disse tipsene kan du kutte flere tusen kroner i måneden, og du kan komme enda noen skritt nærmere drømmen din.

Når du har spart deg opp en god slump penger, og bufferkontoen er godt forspent, anbefaler vi å sikte inn på fondssparing og la pengene stå over lengre tid (som tidligere nevnt anbefaler vi en tidshorisont på minimum 7 år ved fondssparing). Dette vil ofte være den beste løsningen når du skal spare over lengre tid, da pengene vil tape seg i verdi av kun å stå på en konto med lav rente. Fondsavkastningen kan variere, men på sikt vil det ofte lønne seg. Du kan selv velge hvilken risiko man ønsker å ta på sparingen sin.

Om du ikke har så mye erfaring med fondssparing tidligere, så kan du starte med å opprette en spareavtale på 500 kr i måneden. Svært mange har råd til å sette av en slik sum i løpet av en måned, og på sikt kan små summer bli enorme ved hjelp av rentes rente-effekten og avkastningen i fondene dine. Men husk – dersom du har behov for pengene innen en tidshorisont på før det er gått syv år, anbefaler vi ikke å sette pengene i fond.

Les mer om fondssparing

Her kan du lese mer om de ulike fondsalternativene, om hvilken risiko som lønner seg å ta med tanke på sparehorisont, og opprette en spareavtale.

Les mer om sparing i fond