Investeringer i impact startups har skutt fart de siste årene. Også i Danske Bank har antall investeringer i impact-drevne selskaper, som løser noen av problemene vi har i verden, økt markant. Ikke minst blant Private Banking-kundene. Dette har resultert i utviklingen av en helt ny versjon av den digitale plattformen +impact. Impact startups kunne tidligere spille ball med eksperter og få råd fra dem, men nå kan de og investorer – som f.eks. venturefond, business angels, family offices, inkubatorer og akseleratorer i hele Norden – få hjelp til å finne hverandre, slik at de kan starte opp nye bærekraftige forretningseventyr sammen.

Hva er en impact-investering?

Impact-investeringer er investeringer i selskaper, organisasjoner og fond som tar sikte på å skape sosial, miljømessig og økonomisk avkastning.

Transparent økosystem

«I Danske Bank tror vi på at selskapene har evnen til å løse noen av de store utfordringene vi står overfor på denne ene planeten vi har til låns. Vi vet at vi som bank kan bidra til at impact startups vokser enda mer hvis vi fokuserer på å hjelpe dem med å skaffe til veie kapital, og det er nettopp dette plattformen vår gjør», forteller Elisabet Lerstøl Oftedal, som er Private Banker. Hun kaller den digitale plattformen – som er opprettet på bakgrunn av den økende interessen for impact – for et transparent økosystem der man kan få oversikt og kunnskap om impact-miljøet i Norden.

«Vi vet at noen av våre Private Banking-kunder ønsker å utgjøre en forskjell, både med formuen sin og med kunnskapen og tiden sin. Denne økende interessen for å investere i impact startups har skapt behovet for +impact. Vi har nå over 800 impact startup-profiler og 400 investorprofiler. Vi forventer at mange flere vil komme til», sier Elisabet Lerstøl Oftedal

Oversikt og enkel matching

Men hvordan fungerer +impact for investorer som er på jakt etter en spennende impact startup? Vi inviterte nylig investoren Jesper Højberg Christensen til å prøve +impact, og han lot seg begeistre:

«I tillegg til at plattformen er enormt utviklet og har mange nyttige funksjoner, ser den lekker ut – og det gjør jo ikke akkurat noe! +impact er et flott system som både kan gi oss investorer god oversikt over mer enn 800 impact-startups og muligheten til å velge blant mange forskjellige segmenter, som f.eks. land, bransjer og finansieringsstadier. Samtidig kan plattformen registrere oss investorer på en måte som gjør at forventningene lettere matches», forteller Jesper Højberg Christensen, som i kraft av å være Business Angel blant annet investerer i impact-selskaper og dessuten er nestleder i nettverket DanBAN (Danish Business Angels).

Lett tilgjengelig

Ifølge Jesper Højberg Christensen er +impact mer målrettet og presis ved søk enn det han ellers har sett utenfor impact-området. Og så er plattformen intuitiv og lett tilgjengelig.

«Det er ekstremt enkelt å bli kontaktet, og man kan selv velge kontaktform og bestemme hvor interessant man vil gjøre seg», sier Jesper Højberg Christensen, som sammenligner mulighetene på +impact med appetitt:

«Det er enkelt å justere appetitten sin i plattformens grensesnitt. Slik jeg ser det er den skapt for dem som ønsker å gå i dybden. De profesjonelle investorene som trenger oversikt og status – de sultne. Men den er også bra for dem som har mindre appetitt og bare trenger en liten rett. Den er avgjort også anvendelig for dem», sier Jesper Højberg Christensen.

Jesper Højberg Christensen, investor og nestleder i Danske Business Angels (DanBAN) har testet +impact fra investorsiden.

Viktig med impact-data

Han mener samtidig at det er bra for hele bransjen å ha en slik plattform som skaper kontakt i en vanskelig prosess og innhenter data.

«Vi mangler data på impact-investeringsområdet, ettersom det fortsatt er et ukjent farvann for mange investorer. Derfor er det virkelig bra at vi med +impact kan komme oss rundt 'blant hverandre' på denne måten», sier Jesper Højberg Christensen. Han frykter ikke at coronakrisen får føre til færre impact-investeringer i framtiden:

«Her i Norden vil det med stor sannsynlighet forsterke ønsket om flere grønne investeringer og gjøre oss enda mer bevisste på å gå i den retningen. Vi har jo nettopp sett at folk klarer å samle energi til å skape bærekraftige løsninger og jobbe på helt nye måter, f.eks. på sykehjem og skoler – noe som tidligere virket helt umulig og uoverkommelig. Det får vi se mer av, tror jeg», sier Jesper Højberg Christensen.

Registrer deg gratis som investor på +impact

Ønsker du å komme i kontakt med impact startups? Du kan opprette en profil på +impact.io helt gratis. Her har du også muligheten til å oppgi flere detaljer og beskrivelser på profilen din, slik at du blir synlig for impact startups.

Besøk +impact.io

Slik hjelper vi ambisiøse oppstartsbedrifter i Norden

I Danske Bank gjør vi en stor innsats for å hjelpe oppstartsbedrifter med å oppnå større positiv effekt.

Dette er noen av initiativene vi har igangsatt:

  • Rekruttering gjennom The Hub.
  • Kontakt med potensielle investorer gjennom +impact og HubInvest.
  • Synliggjøring av potensialet deres gjennom årsrapporten State of Nordic Impact Startups, som kommer ut i mai 2020.
  • Internasjonale muligheter gjennom Canute-programmet.
  • Bankforretninger gjennom spesialistene våre i Danske Bank Growth.

Er du interessert i noen av initiativene våre for oppstartsbedrifter? Kontakt din Private Banker og få god rådgivning.



«Gjennom +impact gjør Danske Bank det bare mulig for potensielle investorer å finne selskaper. Danske Bank er ikke ansvarlig for eventuelle tap man får ved å investere i et selskap man har funnet gjennom +impact.

Denne artikkelen, eller det at du har funnet et selskap i +impact, utgjør ikke et tilbud eller en anbefaling om å investere i et selskap. Investering i nystartede selskaper, som generelt sett er illikvide, innebærer høy risiko, og ved å investere risikerer man å lide betydelige tap.

Danske Bank utfører ikke due diligence av selskapene og gir ingen form for garanti vedrørende selskapenes framtidige utvikling. Du må selv bære ansvaret, risikoen og kostnadene for å foreta due diligence og søke råd fra dine egne rådgivere.»