Del

Så lite skal til for å bli millionær som pensjonist

Det er én spesiell grunn til at det lønner seg å starte så tidlig som mulig med pensjonssparingen.

Folk i alle aldere sparer som regel til noe, enten det er hus, ny bil, klokke, klær eller et dataspill. Dersom du er i 20-årene, vil nok pensjonssparing være langt ned på prioriteringslista, men vet du egentlig hvor lite som skal til for å bli rik som pensjonist?

Rentes rente-effekten

- Å starte tidlig med pensjonssparing er litt omdiskutert. Mange mener man bør ha full fokus på å komme seg inn i boligmarkedet først og betale ned en del gjeld før man begynner å spare til pensjon. Hemmeligheten med å starte tidlig er at du da får maksimalt utbytte av rentes rente-effekten, sier forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand.

Hva er renters rente-effekten?

Rentes rente-effekten er at du får avkastning på avkastningen din hvert år til du tar ut pengene. Sparer du for eksempel 500 kr hver måned, frem til pensjonsalder, vil du etter 42 år kunne være millionær:

Månedlig sparebeløp: 500 kroner
  • Avkastning: 5,75 %
  • Etter ett år: 6 184 kroner
  • Etter to år: 12 718 kroner
  • Etter 42 år: 1 018 631

Kom i gang med å investere

Når du er i 20-årene bør fokuset være på å få best avkastning på pensjonssparingen din. Ettersom det er lenge til pengene skal brukes, bør du helst benytte de sparealternativene med høyere risiko og størst fokus på høy avkastning.

- Det er også viktig å poengtere at det ofte ikke er nok at arbeidsgiver sparer til pensjon for deg. Du må spare selv ved siden av for å kunne kose deg mest mulig som pensjonist, sier Cecilie Tvetenstrand.

Fondssparing vil i de fleste tilfellene være det beste alternativet for deg, fordi det muliggjør god avkastning hvert år, og i tillegg vil du få rentes rente-effekten oppå det igjen.


- Å starte tidlig å spare til pensjon kan gi deg en enorm gevinst

Cecilie Tvetenstrand
Forbrukerøkonom

En god huskeregel er å sette av de pengene du eventuelt har til overs etter at de andre prioriterte utgiftene er betalt til å spare til pensjon. Det er lurt å venne seg til å ikke bruke opp alle pengene på konto hver måned, og sette det som blir til overs på sparing.

Dersom du sparer til egenkapital til bolig, er det naturlig å prioritere BSU først. Det er pengene som går med på unødvendige forbruksvarer som først og fremst bør prioriteres annerledes.

Pensjonen vil svinge i verdi

- Det lønner seg å spare i et fond med mer aksjer når du er ung og så gjøre endringer på dette når du blir eldre til å ha en kombinasjon av aksjer og renter. Dette er for å få best mulig avkastning på sparingen din, forklarer Tvetenstrand.

Penger i aksjefond vil alltid svinge i verdi, men over lengre tid er den forventede avkastningen ofte langt høyere enn å la det stå på en sparekonto med lav rente. Det er et godt tidspunkt å sette sparingen over i fond nå som rentene er historisk lave.

De forskjellige mulighetene til å spare til pensjon, kan noen ganger føles ut som en jungel. Her er en god oppsummering av fordeler og ulemper ved de ulike alternativene til pensjonssparing.

Les mer om de ulike alternativene her

Hvordan kan jeg spare til pensjon?

- Hvor mye penger bruker du på ting som ikke gir deg noe verdi? Kaffe på vei til jobb, dyrere lunsj, kanskje siste drink på byen, impulskjøp og strømmetjenester som ikke brukes så ofte, spør Tvetenstrand retorisk.

- Mange har noen ekstra hundrelapper som blir brukt på slike ting, og det er disse jeg anbefaler og heller sette i en fondssparing. Fremtidige deg kommer til å bli så takknemlig for det, smiler forbrukerøkonomen.

Det er mange måter å spare til pensjon på.  To alternativer til dette er fondskonto og aksjesparekonto. Her har du mulighet til å gjøre tilpasninger i sparingen din når det nærmer seg pensjonsalder uten at det påvirker skatten.