Store innkjøp planlegges når et barn er på vei inn i familien, og dermed kan det være lett å tenke at det er de første leveårene som er dyrest. Men slik er det ikke. De månedlige kostnadene øker jo eldre barnet blir. Hvert år lager SIFO (Statens institutt for forbruksforskning) et referansebudsjett som viser alminnelige forbruksutgifter for ulike hushold, og her kommer det tydelig frem at utgiftene i forbindelse med barnet øker etterhvert som han eller hun blir eldre.
Tenårene vil være den aller dyreste perioden frem til de blir 18 år.
– Ifølge SIFO sitt referansebudsjett vil kostnadene fra perioden før barna blir født og opp til de er 17 år være mellom 900 000 kroner og 1 000 000 kroner. Da er utgifter til mat og drikke, klær og sko, personlig pleie, lek og fritid, barnehage og SFO samt spebarnsutstyr tatt med. En 6-åring vil koste kr 3190 pr. mnd. når disse utgiftene er tatt med. Den dagen en gutt blir 14 år vil kostnadene øke til kr 4780 pr. mnd. Tenårene vil være den aller dyreste perioden frem til de blir 18 år.

I denne beregningen er det ikke tatt hensyn til reisekostnader, og utgiftene vil naturlig stige dersom de yngste i huset følger trender innenfor mote og teknologi.

Økende velstandsnivå i Norge gjør at foreldre i dag har mulighet til å bruke mer på barna sine enn tidligere. Det er ikke uvanlig i dag at barn på barneskolen har smarttelefon, nettbrett eller en dyr sykkel til flere tusen kroner.

 

Få oversikt

For å være forberedt på utgiftene som kommer etter hvert som barna blir eldre, er det lurt å sette opp et oversiktlig budsjett og starte sparing tidlig.

Er du litt usikker på hva familien bruker penger på, kan disse tipsene hjelpe deg med å få oversikten:

  • Ta en gjennomgang av eget forbruk og bli kjent med et budsjett. Et budsjett gir god oversikt over hva du bruker penger på. Mange banker tilbyr i dag løsninger der varekjøp blir kategorisert etter hva du bruker kortet på. På den måten får man en fin oversikt over kostnader til klær, mat, bil, fritid og boforhold. Med Mitt Forbruk fra Danske Bank får du en visuell oversikt over hva du bruker pengene dine på. Du får detaljert informasjon om hvor mye penger som er brukt på mat, klær, bolig, bil osv.
  • Den største utgiftsposten for mange familier er kjøp av mat og drikke. Her kan det være mye å spare på å planlegge innkjøpene og foreta handelen 1-2 ganger i uka. Samle familien og sett opp en matplan for uka der det må fremgå hva familien skal spise og hvor mye måltidene skal koste. Dropper du de daglige impulskjøpene innom butikken på vei hjem fra jobb, sparer du både tid og penger.
  • Bli mer prisbevisst og se etter tilbud. Det er store prisforskjeller på varer som f. eks. toalettpapir, vaskemiddel, bleier, frukt og grønt.
  • Bli kvitt de små lommetyvene: Unngå å foreta dyre kjøp som kaffe to go, pølse og brus fra kiosken og ikke minst tobakk.
  • Prut på utgifter til forsikring, boliglån, telefon, internett og strøm. Her kan det være mye å spare og medlemskap i organisasjoner og foreninger kan gi rabatterte priser.
  • Tren ute med familien, kollegaer eller venner og spar kostnaden tilknyttet treningssentre. Det finnes gode alternativer til organisert idrett for barn som ikke koster mye.
  • Shopping til kr 0,-. Arranger byttekveld fremfor å kjøpe nye klær. Inviter venner og naboer, og bytt til en «ny» garderobe for både voksne og barn.

7 Tips og råd til vordende foreldre

Det er med andre ord liten tvil om at man vil merke det godt på økonomien når man får barn. Derfor er det lurt å planlegge litt før familien utvides slik at man er godt forberedt. Her er Danske Banks tips til vordende foreldre:

  1. Start økonomiplanleggingen tidlig. Bruk tiden før fødselen til å planlegge innkjøp av utstyr for å kunne spare penger. Venter du med innkjøp til rett før termin vil kostnaden ofte bli høyere når man handler alt samlet og på impuls.

  2. Lag en sjekkliste og et kostnadsoverslag på utstyr som skal anskaffes før og etter fødselen. Utstyr som ofte bør være på plass før barnet kommer er barnevogn, bilsete, stellebord, seng og noe klær.

  3. Sett opp et budsjett for å få en oversikt over husholdningens inntekter og utgifter. Hvilke ekstra utgifter vil påløpe i tiden før barnet kommer? Et budsjett gir også informasjon om hvor mye som kan spares i månedene før fødselen.

  4. Sjekk ut hvilke butikker og nettbutikker som har løpende kampanjer og tilbud. Spar penger på å kjøpe varer til rabatterte priser.

  5. Bruk oppsparte midler fremfor lånte penger og unngå å kjøpe barneutstyr på avbetaling. Høy rente gjør at du bruker lang tid på å nedbetale dyre forbrukslån.

  6. Spar penger ved å kjøpe brukt utstyr på loppemarked og/eller finn.no. Her finner du mye utstyr å velge imellom av god kvalitet til en sterkt redusert pris.

  7. Lag en liten ønskeliste over utstyr som skal anskaffes og gi denne ut til familie og venner for tips til bursdager, babyshower og julegaver.