Jannicke Ianssen, ansvarlig for employer branding og rekruttering i Danske Bank Norge, har følgende råd til studenter som ser etter sommerjobb:

Det lønner det seg å følge aktivt med på bedriftenes hjemmesider og andre stillingsportaler. Dersom skolen din har bedriftspresentasjoner, snakk med representanter fra selskapet du ønsker å søke sommerjobb hos. Finn ut hvilke muligheter som finnes for deg, hvordan du søker, og spør gjerne hva som skal til for at akkurat du får mulighet til å vise hva du kan.

Skaff oversikt over mulighetene, og lag en proff CV

Tenk på hvilke områder eller fag du ønsker innsikt i. Hvilke arbeidssteder er mest relevant for din utdanning og videre karriere? Hvilke muligheter finnes for sommerjobber hos disse? 

Deretter kan du starte å jobbe med en CV. Det viktigste med en CV er at den ser profesjonell ut, er ryddig og oversiktlig og ikke har noen skrivefeil. All nødvendig informasjon om deg, din utdanning, tidligere jobber og verv bør være med. 

Et bilde av deg selv er som oftest positivt, men ikke noe krav. Pass på at du bruker et nøytralt bilde som viser hvordan du ser ut i dag. Dersom du har møtt ledere tidligere, for eksempel på bedriftspresentasjoner, kan et bilde bidra positivt til at de kjenner deg igjen.

Derfor bør du ha jobb utenom studiene

Det er ingen hemmelighet at søkere med arbeidserfaring blir prioritert når de er ferdige med studiene og skal ut i arbeidsmarkedet. 

All erfaring er god erfaring

Selv om vikariatet eller internshipet i firmaet du vil jobbe i etter endt studietid skulle glippe, teller all arbeidserfaring på CV-en positivt.

– Du har mange år å gjøre det på. Og om du ikke lærer noe fra drømmebransjen, får du likevel generell arbeidserfaring. Det i seg selv er viktig. Du får referanser, og du lærer utrolig mye om deg selv med tanke på det å jobbe med andre, sier hun.

Erfaring fra en sommerjobb, uansett type, er utelukkende positivt. Om det skulle være i kassa på nærbutikken, avisbud eller lagermedarbeider, investerer du i din fremtidige karriere. Det å ha arbeidserfaring er bedre enn ingen erfaring. Det viser at du har tatt ansvar og vist en vilje til å jobbe, samtidig som du bygger din egen CV. Dette er noe som kommer godt med etter fullførte studier når tiden er inne for entre jobbmarkedet.