Del

Tre par om felles økonomi - slik løser vi det!

Er det kjæresten som betaler regningene, og du som står for kosen? Eller har dere 100 % felles økonomi? Vi har snakket med tre par i 30-årene om hverdagsøkonomi – og om diskusjonene som kan oppstå rundt middagsbordet.

Alt mitt er ditt, heter det i Det nye testamentet. I en ny hverdag som samboere derimot, er det ikke nødvendigvis like enkelt å skulle dele alt. Men hvilke pengespørsmål diskuterer norske par, og hva holder de skjult for hverandre?


DAE812CDB958EDDF

 

Samboere Anne Kristin (34) og Stian (31) deler utgiftene 50/50.

Ingen par er like, og der noen velger helt adskilt økonomi, ønsker andre å dele alt. For Anne Kristin og Stian, samboere uten barn, er det mest naturlig å dele utgiftene 50/50.

– For oss har det vist seg å være ganske økonomisk å flytte sammen. Vi har opprettet felles konto, og overfører et fast, likt beløp i måneden. Derfra betaler vi regninger, handler mat og dekker alle felles formål. Det høres ikke særlig romantisk ut, men det funker, forteller Anne Kristin.

Romantisk eller ei, som ferske samboere har paret stort sett felles utgifter. Foreløpig har de valgt å også beholde sine private kontoer, til det Stian betegner som «morsomme ting».
Det betyr ikke at alt vi gjør sammen er kjedelig, altså. Men for å bruke et eksempel, så dekker felleskontoen dessverre ikke frisør, forklarer Anne Kristin.

Vi må snakke om de pengene

På spørsmål om hvorfor de har valgt å gå for akkurat denne løsningen, er de to enige om at det er praktisk å ha alt samlet på ett sted. Praktisk – og litt rart.
-Alt rundt økonomi er litt hemmelig og personlig, og var litt vanskelig å ta opp i begynnelsen. Du spør aldri noen om hvor mye penger de har på bok, men delt økonomi krever jo at vi blottlegger oss, sier Anne Kristin.

Paret er stort sett enige om hva pengene skal gå til, og har funnet en naturlig fordeling på hvem som kjøper inn hva.

-Jeg kjøper nok mest mat, men det handler bare om at jeg synes at matlaging er gøy. Og du spiser det du får, Stian. Det er grunnen til at jeg handler – det faller seg naturlig, er du ikke enig?

-Jo, vi er ikke så ofte uenige. Det hender vi diskuterer, men vi blir som regel enige. Eller du får viljen din, sier Stian og ler.

Mine mål blir dine mål

Økonomien endrer seg når en blir til to, det har paret fått erfare. For mens Anne Kristins forbruk har gått ned, har Stians økt etter at de to flyttet sammen. Da må det tilpasninger til, samt en aldri så liten prat om forventninger.

-Mål jeg tidligere har hatt alene, er nå våre felles mål. Likevel er det jo noen forskjeller, som hvor mye vi skal bruke på ny sofa for eksempel. Der måtte vi møtes på midten, forteller Stian.

Men hva med de gangene de ikke er enige, har det noen gang oppstått diskusjoner på bakgrunn av «tullekjøp»?

-Tja, jeg synes ikke du har brukt penger på noe helt utrolig tullete, bortsett fra den kvitteringen jeg fant i går, kanskje, sier Stian.

-OK, han fant en frisørkvittering, og la oss si det sånn, han syntes det var fryktelig dyrt … Men det er mine penger da, ikke våre, forteller Anne Kristin lattermildt.