I følge en undersøkelse fra YouGov for Danske Bank, gir de fleste foreldre lommepenger til barna sine. Hele syv av ti foreldre gir barna sine lommepenger, og i snitt får barna 308 kroner i måneden. Opp imot annethvert barn får mer enn 200 kroner i måneden, og kun én av ti får over 500 kroner.

Flere eldre barn får lommepenger

Undersøkelsen som har tatt for seg mer enn 1,200 foreldre med barn i alderen 5-18 år viser også at flere foreldre gir lommepenger i takt med at barna blir eldre. Hver andre foreldre med barn i 5-7-årsalderen svarer at de ikke gir barna lommepenger, mens det gjelder færre enn hver fjerde foreldre som har barn i 16-18-årsalderen.

Les hvorfor barn kan få lommepenger fra fireårsalderen

Lommepenger gir gode pengevaner

Ifølge Anne Juel Jørgensen, som er sjef for Danske Banks læringstiltak for barn og unge, er lommepenger et relevant verktøy for å begynne den viktige praten rundt gode pengevaner.

- Lommepenger er en god anledning for foreldre å begynne en samtale med barna om pengenes verdi og betydningen av å spare opp. I takt med at kontanter forsvinner ut av samfunnet vårt, kan det være veldig viktig å gi barn en forståelse av penger, og det kan lommepenger hjelpe til med, sier Anne Juel Jørgensen.

Les mer om hvordan du kan skape gode pengevaner tidlig

Jo større barn, desto mer lommepenger

Undersøkelsen fra YouGov viser, kanskje ikke så overraskende, at jo eldre barna blir, jo mer får de i lommepenger. Det er et markant skille fra barna er i 13-15 årsalderen til de blir 16-18, der de får såpass mye mer i snitt at de lander på 604 kroner i måneden.

- Det er nemlig en veldig god idé å øke beløpet i takt med alderen. På den måten lærer barn å gradvis disponere høyere beløp. Og med tiden kan man også gi eldre barn mer ansvar slik at de står for noen faste utgifter som for eksempel klær og sko. På den måten får de egne erfaringer rundt måten å prioritere på, sier Jørgensen.



Hvorfor foreldre gir lommepenger

Undersøkelsen viser også at foreldre gir barna lommepenger for å:

  • Gjøre barnet sitt økonomisk ansvarlig.
  • Lære barnet at man må jobbe litt for pengene.
  • Gi barnet lommepenger for at de skal ha mulighet til å selv kjøpe det de vil.
  • Lære barnet å spare.

Hvorfor og hvordan man gir lommepenger er ifølge Anne Juel Jørgensen, helt opp til den enkelte familie, og hun anbefaler at man finner den lommepengemodellen som passer best til familien, og ikke minst til barna.

Les mer om de forskjellige lommepengemodellene her – eller les ekspertenes råd til hvorfor det er en god idé å gi lommepenger.