I en undersøkelse som YouGov har utført på vegne av Danske Bank, kommer det frem at det har skjedd hos 53 % at de har bekymret seg for hvordan økonomien vil se ut etter jul og nyttår.
- Om målet er å spise sunnere eller trene mer, kan årets nyttårsforsett også kombineres med en liten økonomisk rengjøring

Cecilie Tvetenstrand
Forbrukerøkonom

– Starten på det nye året betyr at mange inngår avtaler meg seg selv om nye, bedre vaner. Om målet er å spise sunnere eller trene mer, kan årets nyttårsforsett også kombineres med en liten økonomisk rengjøring, sier forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank.

Kortsiktige mål for langsiktig kontroll

Det er lett å glemme hva som går inn og ut av konto i løpet av et år. Start det nye året med å få en god økonomisk oversikt. Bruk en kalender og et budsjettverktøy til å føre opp både faste og sporadiske utgifter, fra de store tingene i familieøkonomien som bolig- og billån, samt forsikringer, ferier, klær og utstyr, til årets nyinvesteringer og målsettingen for årets sparing.

– En langsiktig oversikt gjør det lettere å lage, samt holde seg til, et realistisk budsjett hver måned. Noen av de viktigste er å sjekke om du har bank-, forsikrings- og spareavtalene som passer for deg. Det er her de store pengene ligger. Deretter skreller man bort unødvendige impulskjøp ved å ha gode ukentlige vaner. For eksempel kan du spare både tid og penger ved å gjøre hele mathandelen én dag i uken. Da reduser du sannsynligheten for å plukke med deg fristende varer ved kassen, sier Tvetenstrand, og legger til:

– Pensjonssparing er også et tema mange bør ta et fastere grep om. Sjekk norskpensjon.no, hvor alle avtalene dine ligger, også fra tidligere arbeidsgivere. Her kan du raskt få oversikt over om du må spare mer per måned for å oppnå pensjonsdrømmen.


Bygg buffer

Etter en måned med utgifter til julepynt, gaver, mat og drikke er det på tide å bygge opp bufferkontoen igjen. 

Tannlegebesøk, reparasjon av bil eller ny vaskemaskin. De uforutsigbare, men allikevel forutsigbare utgiftene kan være dyre. Du vet at de kommer, men er like overraskende hver gang.  

– En bufferkonto sørger for økonomisk trygghet. Skulle det skje noe uforutsett er det godt å ha en konto i bakhånd. På den måten kan du dekke disse store utgiftspostene, uten at det velter hele økonomien, forklarer Tvetenstrand.

Forbrukerøkonomen anbefaler at man setter av minimum to månedslønner til buffer, slik at du slipper å måtte ta frem kredittkortet dersom noe oppstår. Ved å ha en fast sparing fra lønnskontoen til en bufferkonto, går bufferbyggingen av seg selv.

Sjekk skatten din

Det er utrolig kjedelig å få skattesmell når skattemeldingen kommer i april. Samtidig er det å betale for mye skatt en lite lønnsom måte å spare på. Betal heller riktig skatt ved å sjekke skatteopplysningene dine på skatteetatens nettsider.

Ofte er grunnen til at du får skattesmell at de endelige tallene for din inntekt og fradrag er annerledes enn det som lå til grunn for skattekortet ditt. Sjekk derfor at grunnlaget er riktig i forhold til dine inntekter og utgifter. Lønnsjustering, boliglånsrente eller flere arbeidsgivere er ting du må tenke over når du skal kontrollere skattekortet ditt.