Studentlivet byr på mange utfordringer, både faglige og de mer hverdagslige. Ofte koster husleia i kollektivet over halvparten av det man får inn hver måned fra stipend og lån, og mange flytter ut hjemmefra for første gang i denne perioden.

Gode rutiner

- Det var definitivt en stor overgang da jeg begynte å studere, sier petroleum-student Sigurd Harstad på NTNU, og fortsetter:

- For å tilpasse meg den nye tilværelsen satte jeg opp en sum penger jeg skulle bruke hver uke, og tok resten vekk fra brukskontoen den uka.

Sigurd forteller at han raskt lærte seg gode rutiner med å kjøpe billig mat og følge med på tilbud ved hjelp av en app som viser dagligvarebutikkenes forskjellige tilbud. Han kuttet ut mye kjøtt fra kostholdet på grunn av det finnes billigere proteinalternativer. 

Petroleumsstudenten forteller også om gode kredittkortrutiner. Han har brukt kredittkort i studietiden, men kun for å betale på ukjente nettsider og ved bestillinger av reiser.

Sanne og Sigurds beste rutiner

  • Lag matplaner og handleliste før man går på butikken.

  • Følg med på mattilbud, og handle så billig som mulig.

  • Ha lite penger på brukskonto. Før heller over fra sparekonto når det trengs.

  • Legg igjen kortet hjemme når du drar på skolen.

  • Lag et budsjett på hvor mye penger man skal bruke hver uke eller måned.

Kantina kan bli pengesluk

- En av mine gode rutiner er at hver gang stipendet og lånet kommer inn på konto, går det automatisk inn på sparekontoen og ikke på brukskonto. Dette er fordi at det skal bli et lite «tiltak» hver gang jeg må føre over penger, og det gjør at jeg kanskje dropper å kjøpe noe jeg egentlig ikke trenger, sier marinbiologistudent Sanne L’Abeé-Lund.

Hun er imidlertid ikke like fan av å bruke kredittkort.

- Jeg har brukt kredittkort. Og det suger, ler Sanne, som anser seg selv som for lite strukturert til å bruke det uten å gå på en baksmell.

Et annet sted det er lett å gå på en pengesmell, er kantina. Begge studentene vet at den kan bli et stort pengesluk. Derfor har de et par enkle tips for å unngå dette.

- Ta med matpakke og vannflaske på skolen, sier Sigurd.

- Legg igjen kortet hjemme når du skal på skolen, sier Sanne.

Hverdagsrutiner som dette hindrer pengene i å rulle på unødvendige ting. Studentene forteller også at å sette opp planer er essensielt for å holde kontroll på studentøkonomien.

- Jeg bestemmer meg for hvor mye penger jeg skal bruke hver uke, og planlegger alle handleturer før jeg går i butikken, sier Sigurd.

Sanne forteller at hun også lager matplaner, og at å skrive handleliste før man går på butikken fungerer vel så godt i 2020 som det alltid har gjort. En annen ting er å utnytte kollektivet man bor i.

Sannes beste kollektiv-tips

  • Samvasking av klær
  • Kjøp inn til middag og spis sammen
  • Kjøp boka «Fattig Student»
  • Oppfordre medstudenter til å ha med bokser på vorspiel. Tjen penger på pant!

- Vi tjente faktisk veldig mye penger på panting, ler Sanne, og fortsetter:

- På ett vorspiel samler man kanskje inn 150kr, og har man to på kort tid så er det jo 300kr, og da begynner man plutselig å nærme seg en middag for hele kollektivet, sier hun muntert.

Det er mye vanskeligere for dagens studenter å holde seg i skinnet rent økonomisk på grunn av alle fristelsene gjennom sosiale medier og nettbutikker.

- Det er vanskelig å unngå alle fristelser som strømmetjenester og nettshopping, men et godt råd er å tenke over hvilke abonnementer og klær du faktisk trenger. Her er det nok mange som har litt penger å hente.

Med gode rutiner og håndterbare utgifter er det lettere å holde seg på riktig side av kredittkortgjelden. Man bør generelt unngå å bruke kredittkort for mye, spesielt om man ikke har penger til å betale tilbake alt med en gang.