Gå til hovedinnhold
Del

Studentenes beste sparetips

Overgangen til studentlivet er ikke alltid så enkel. Nye rutiner skal på plass, lommeboka blir trangere, og man blir konstant fristet til å bruke mer penger enn man kan avse. Les hvordan NTNU-studentene Sanne og Sigurd har taklet sin studentøkonomi her.

Studentlivet byr på mange utfordringer, både faglige og de mer hverdagslige. Ofte koster husleia i kollektivet over halvparten av det man får inn hver måned fra stipend og lån, og mange flytter ut hjemmefra for første gang i denne perioden.

Gode rutiner

- Det var definitivt en stor overgang da jeg begynte å studere, sier petroleum-student Sigurd Harstad på NTNU, og fortsetter:

- For å tilpasse meg den nye tilværelsen satte jeg opp en sum penger jeg skulle bruke hver uke, og tok resten vekk fra brukskontoen den uka.

Sigurd forteller at han raskt lærte seg gode rutiner med å kjøpe billig mat og følge med på tilbud ved hjelp av en app som viser dagligvarebutikkenes forskjellige tilbud. Han kuttet ut mye kjøtt fra kostholdet på grunn av det finnes billigere proteinalternativer. 

Petroleumsstudenten forteller også om gode kredittkortrutiner. Han har brukt kredittkort i studietiden, men kun for å betale på ukjente nettsider og ved bestillinger av reiser.

Sanne og Sigurds beste rutiner

  • Lag matplaner og handleliste før man går på butikken.

  • Følg med på mattilbud, og handle så billig som mulig.

  • Ha lite penger på brukskonto. Før heller over fra sparekonto når det trengs.

  • Legg igjen kortet hjemme når du drar på skolen.

  • Lag et budsjett på hvor mye penger man skal bruke hver uke eller måned.

Kantina kan bli pengesluk

- En av mine gode rutiner er at hver gang stipendet og lånet kommer inn på konto, går det automatisk inn på sparekontoen og ikke på brukskonto. Dette er fordi at det skal bli et lite «tiltak» hver gang jeg må føre over penger, og det gjør at jeg kanskje dropper å kjøpe noe jeg egentlig ikke trenger, sier marinbiologistudent Sanne L’Abeé-Lund.

Hun er imidlertid ikke like fan av å bruke kredittkort.

- Jeg har brukt kredittkort. Og det suger, ler Sanne, som anser seg selv som for lite strukturert til å bruke det uten å gå på en baksmell.

Et annet sted det er lett å gå på en pengesmell, er kantina. Begge studentene vet at den kan bli et stort pengesluk. Derfor har de et par enkle tips for å unngå dette.

- Ta med matpakke og vannflaske på skolen, sier Sigurd.

- Legg igjen kortet hjemme når du skal på skolen, sier Sanne.

Hverdagsrutiner som dette hindrer pengene i å rulle på unødvendige ting. Studentene forteller også at å sette opp planer er essensielt for å holde kontroll på studentøkonomien.

- Jeg bestemmer meg for hvor mye penger jeg skal bruke hver uke, og planlegger alle handleturer før jeg går i butikken, sier Sigurd.

Sanne forteller at hun også lager matplaner, og at å skrive handleliste før man går på butikken fungerer vel så godt i 2020 som det alltid har gjort. En annen ting er å utnytte kollektivet man bor i.

Sannes beste kollektiv-tips

  • Samvasking av klær
  • Kjøp inn til middag og spis sammen
  • Kjøp boka «Fattig Student»
  • Oppfordre medstudenter til å ha med bokser på vorspiel. Tjen penger på pant!

- Vi tjente faktisk veldig mye penger på panting, ler Sanne, og fortsetter:

- På ett vorspiel samler man kanskje inn 150kr, og har man to på kort tid så er det jo 300kr, og da begynner man plutselig å nærme seg en middag for hele kollektivet, sier hun muntert.

Forbrukerøkonomens dom

Vår forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand liker godt Sanne og Sigurds økonomitips. Spesielt det som går på å lage seg matplaner, og å legge igjen kortet hjemme når man drar på skolen. 

- Unngå alle utgifter som ikke du må ha, som flere strømmetjenester hver måned, kanskje du heller kan bytte litt oftere og kun ha ett av gangen, sier Tvetenstrand, og legger til:

- Og når du legger igjen kortet hjemme: Pass på at du ikke spør en medstudent om å kjøpe noe for deg og vippse dersom du blir fysen, smiler hun.

Til slutt kommer Tvetenstrand med et klokt råd angående kredittkortbruk, samtidig som hun synes at Sigurd sine vaner høres fornuftige ut.

- Unngå å bruke kredittkort med mindre du har penger til å føre over med en gang. Har du ikke det kan dette henge ved deg i flere måneder eller i verste fall gjennom hele studietida, sier hun.

Følg med på Studentøkonomi 101-serien på vår Instagram @DanskeBankNO, så får du enda flere gode tips fra Sanne og Sigurd!