- Husk at pensjonen er lønna du skal leve av den dagen du slutter å jobbe

Cecilie Tvetenstrand
Forbrukerøkonom
Danske Bank

- Det er viktig å spørre om bedriftens pensjonsordning, sier Cecilie Tvetenstrand.

Dersom arbeidsgiveren ikke har spesielt gode pensjonsordninger vil de automatisk ikke vektlegge pensjon når de selger inn jobben og selskapet sitt når du er på jobbintervju.

- Over halvparten av små og mellomstore bedrifter i Norge har fremdeles kun den obligatoriske ordningen som krever at arbeidsgiver sparer to prosent av lønna di etter at de har trukket fra hundretusen kroner, forklarer hun.


Slik får du maks ut av sparingen bedriften gjør for deg

Pensjonen settes opp i standard spareform for alle som jobber i samme bedrift – uansett om du har 30 år eller 5 år igjen av arbeidslivet.

- Selv om det er arbeidsgiver som tar seg av sparingen for deg, så er det dine penger, og du vil vel ha mest mulig ut av dem, spør forbrukerøkonomen.

Hun råder om å bruke noen minutter på å velge den risikoprofilen som passer din sparehorisont. Det kan bety mange tusen kroner ekstra den dagen du slutter å jobbe. 

7 av 10 har ikke gjort et aktivt valg på pensjonsavtalen sin. Dette kan utgjøre tusenvis av kroner for deg.

Slik justerer du risikoprofilen din

7 av 10 vet ikke hva de får i pensjon. Gå inn på norskpensjon.no for å finne ut hva du kan forvente å få i pensjon.

I starten av 2021 vil alle som har innskuddspensjon automatisk få egen pensjonskonto. For deg betyr det bedre oversikt og mer igjen for hver sparte krone. Les mer om egen pensjonskonto her