Ingrid Grav | Svindeljeger Danske Bank Norge

Et pengemuldyr er altså en person som mottar penger eller verdier, og overfører dem videre til en annen mot betaling.

I et samfunn preget av digital kommunikasjon, er dagens ungdom og andre sårbare mer tilgjengelige og utsatt enn noen gang før. Barn og unge helt nede i 15-årsalderen, av og til også enda yngre, manipuleres til å fungere som pengemuldyr. De kontaktes av kriminelle via sosiale medier og apper, men også andre steder.

- Mange er nok lykkelig uvitende om at de medvirker til kriminelle handlinger. De stiller ikke spørsmål om hvor pengene kommer fra. Noen tror de gjør andre en tjeneste, lukker øynene og sender pengene videre. Summene varierer fra noen tusenlapper til flere hundre tusen kroner, sier Ingrid Grav, svindeljeger i Danske Bank.

- Vi ser muldyr i alle aldre, men det er flest mellom 14-24 år. Svindlerene utnytter de unges hjelpsomhet, sårbarhet og at de føler et sosialt press. Dermed sier mange ja, sier Ingrid.

Hva er et pengemuldyr?

a70d00e6-9639-4021-9859-4912bd989c0e

Et pengemuldyr er en person som overfører ulovlig tjente penger mellom ulike kontoer og mottar en provisjon for å gjøre dette. Du er altså en pengeflytter for kriminelle.

Å være pengemuldyr er ulovlig fordi disse gjør det mulig for organiserte kriminelle grupper å hvitvaske penger. Som pengemuldyr gjør du altså jobben med å flytte penger gjennom banksystemene og skjuler dermed pengespor fra kriminell aktivitet.

Kan få fengselsstraff

Å opptre som pengemuldyr er en straffbar handling. Du kan få bøter og fengselsstraff og det kan også føre til at du ikke får bruke våre banktjenester, forteller Ingrid. De fleste som har blitt dømt i Norge har fått en fengselsstraff på cirka ett år.

Ingrid har et godt råd, og det er at foreldre må snakke med barna sine. Fremmede eller bekjente som ber om «rare tjenester» er et rødt flagg, og man må ikke la noen bruke bankkontoen sin.

Slik rekrutteres pengemuldyrene

Det er enkelt å være etterpåklok eller tenke at du ikke vil falle for fristelsen, men sannheten er at de som står bak rekrutteringen blir stadig bedre på å manipulere og lure folk til å utføre hvitvaskingen. De yngste kan fort la seg lokke av løftet om goder som kan påvirke sosial status i positiv forstand. Andre har blitt vervet via det de trodde var en deltidsjobb, hvor de har endt opp med å bruke egen bankkonto til å gjennomføre transaksjoner for arbeidsgiver.

En av de mer finurlige metodene er derimot at en vare selges uten at kjøper egentlig mottar varen. Betalingen gjøres via en tredjepart som kjøper et såkalt Paysafekort for summen, som da svindleren mottar. Pengesporet er skjult og den faktiske forbryteren slipper unna, mens den uvitende tredjeparten risikerer straff og anmeldelse for hvitvasking.

Råd for å unngå å bli pengemuldyr

  • La aldri mistenkelige personer bruke kontoene dine til å overføre eller ta ut penger – uansett hvor lite beløpet er.
  • Hold de personlige bankopplysningene dine for deg selv. 
  • Si alltid nei hvis du blir kontaktet av fremmede eller mistenkelige som spør om de kan bruke kontoen din, eller ber deg om å ta ut penger for dem.
  • Vær også OBS på «rare tjenester» fra bekjente/familie.

    Eksempel
    Jonatan ber klassekameraten Peter om å gjøre ham en tjeneste: «Hvis jeg sender deg 5000 kroner via Vipps, kan du ta ut disse pengene kontant for meg? Du skal få 1000 kroner som takk.» Peter trenger 1000 kroner og bestemmer seg for å hjelpe Jonatan, så han tar ut pengene fra en minibank. Det Peter ikke vet, er at Jonatan har mottatt pengene fra en kriminell. Med Peters hjelp har forbryteren lykkes i å hvitvaske pengene og slette sine egne spor.

Godt samarbeid mellom bankene

Ifølge Økokrim har bruken av pengemuldyr økt de siste årene, noe som igjen kan ses i sammenheng med økningen av digital kriminalitet. En stor andel av de summene som hvitvaskes via pengemuldyr, ser ut til å stamme fra datakriminalitet og da især bedrageri.

- Vi ser det er mye penger som blir sendt til andre norske konti, og vi tror mye dreier seg om muldyrvirksomhet. Dess flere svindelsaker vi ser, dess flere muldyr. Det er en sterk sammenheng der, sier Ingrid. Svindeljegeren forteller at de har ukentlige saker hvor muldyrkonti er involvert.

- Heldigvis er det et godt samarbeid mellom bankene, og vi deler informasjonen på tvers, avslutter Grav.