Han forteller at med det samme du blir arbeidsledig, så har du bruk for en kortsiktig plan. Tar det lengre tid å få ny jobb enn først antatt, bør du også ha en plan B.

”Det er naturligvis vanskelig hvis du for eksempel får halvert inntekten i en periode. Men det hjelper på nattesøvnen å ha en plan for hvordan man håndterer det”, sier rådgiveren.

Har du blitt arbeidsledig?

Er du kunde i Danske Bank kan du få rådgivning om hvordan du best kan tilpasse økonomien din mens du er på jobbsøk

Kontakt oss

Den kortsiktige planen

Aller først handler det om å finne ut hva som skjer med økonomien din:
”Hvor mye går du ned i inntekt og fra hvilken dato gjelder det?», spør Øistein. Det neste punktet er å få oversikt hvordan inntekter og utgifter harmonerer.

Siste del av øvelsen i den kortsiktige planen, handler om å få utgifter og inntekter til å harmonere i en periode på inntil seks måneder.

”På topp 5 av utgiftene ligger hus, bil og daglige utgifter. Men det er ikke her man normalt velger å starte. Det er enklest å skjære ned på fritidsaktiviteter – som for eksempel treningsstudio, tv-abonnement, rengjøringshjelp eller musikk- og filmabonnement. Fast sparing til barn, pensjon eller neste ferietur er det også enkelt å gjøre noe med i en periode der økonomien er stram. De variable utgiftene i hverdagen må man også ta en gjennomgang av. Man kan komme langt med "mange bekker små,” sier Øistein.


Ingen grunn til å vente

Selv om du kanskje har fått en sluttavtale som gir deg etterlønn i en periode fremover, er det ingen grunn til å vente med å skru ned på forbruket.

”Bruk muligheten til å forberede deg ved å spare opp i en periode. Skulle du få ny jobb før din etterlønn utløper, kan du helt sikkert finne noe å bruke sparepengene til”, sier Øistein, med et smil og legger til at "generelt er det alltid en god idé å ha en buffer til uforutsette utgifter...".


Utsette nedbetaling av gjeld
”Når du har gått gjennom budsjettet ditt og funnet frem til de steder som kan kuttes, er det mulig å diskutere med rådgiveren din om det vil være hensiktsmessig å utsette betalingen på lånet ditt. Det vil nok ikke være det første valget, for gjelden skal betales tilbake uansett. Derfor er dette en midlertidig løsning. Det vil alltid være en individuell løsning som krever at vi ser nøye på økonomien din og har en tett dialog.”


Artikkel: Lag budsjett – få bedre råd!

Den langsiktige planen

Dersom det tar lengre tid å finne ny jobb enn forventet, kan det være lurt å ha en plan B som går ut på å redusere noen av de mer langsiktige utgiftene.” Det er heldigvis sjelden at folk får bruk for den, men det kan uansett være lurt å tenke igjennom”, sier Øistein.

I Plan B går vi dypere inn i livssituasjonen og ser på hva konsekvensene blir dersom du for eksempel skifter ut bilen med en billigere modell eller om man eventuelt kvitte seg med den. I gjennomsnitt kan man spare nesten 50 000 kr pr. år ved ikke å ha bil. Regnestykket er selvfølgelig avhengig av både hvilken bil du har og av hvilke andre transportmuligheter du har.

Tips: Se hvor mye det koster å ha bil Smartepenger.no.

Den største utgiftsposten er boligen. Har dere en dyr enebolig, kan det være et alternativ å bytte den ut med en mindre bolig eller en leilighet. Dersom belåningen på boligen er høy i forhold til hva dere kan få for den, er det ikke sikkert det er hensiktsmessig å flytte. En annen mulighet er å gå gjennom økonomien for å vurdere om avdragsfrihet eller en forlengelse på løpetiden for å redusere utgiftene. Det hjelper vi deg med å regne på.

Guide: De første stegene om du har blitt