Mitt liv som pensjonist

Når du skal planlegge din pensjonisttilværelse, kan en god rådgiver hjelpe deg med å sette opp en økonomisk plan. Men husk, det er du selv som til syvende og sist vet hva du vil. Her er noen tips som du kan ta med i planleggingen.

 • 1.  Din levetid

  Statistikken viser at forventet levealder stadig stiger. I snitt lever vi 25-30 år etter at vi går av med pensjon. Du bør derfor planlegge økonomien din ut i fra at du skal leve mange år som pensjonist. De fleste pensjonsordninger har derimot en langt lavere utbetalingsperiode. Det må du ta med i planleggingen. 

   
 • 2.  Du er fremdeles deg

  Selv om du slutter å jobbe, er du fortsatt den samme personen. Det er derfor viktig å tenke gjennom hvilke vaner, interesser og hvilken livsstil du ønsker å videreføre. Har du for eksempel reist mye, vil dette kanskje være noe du ønsker å gjøre mer av fremover.  Dette er det viktig å ta høyde for når du planlegger økonomien din fremover.
   
 • 3.  Flytteplaner

  Med mindre din økonomi eller din helse sier noe annet, er det ingen spesiell grunn til å flytte bare fordi du har blitt pensjonist. Men det kan være lurt å ha en plan B dersom situasjonen skulle endre seg.

  Når eldre mennesker flytter, er det gjerne fra en større til en mindre bolig – og ofte fra et hus til en leilighet. Avhengig av hvilke valg du gjør og situasjonen i boligmarkedet, vil dette kunne påvirke din økonomi vesentlig. 

 • 4.  Hjelp i hjemmet

  Når du blir eldre, vil du kanskje oppleve at du trenger hjelp i hverdagen. Dette kan for eksempel være hjelp til vask av klær, rengjøring, hagearbeid osv. Dette er det viktig å ta hensyn til når du planlegger din økonomi som pensjonist.
 • 5.  Arv til etterlatte

  Det er en helt personlig vurdering om du ønsker å bruke dine penger på deg selv, eller om du kan og vil sikre arv til dine etterlatte. Hvis du ønsker det, skal dette selvfølgelig tas høyde for når du planlegger din økonomi.

  Arveloven er ikke helt enkel, og for mange vil det derfor være en fordel å skrive et testamente. Kontakt en advokat hvis du har bruk for juridisk bistand. Din bank kan eventuelt hjelpe deg med dette hvis du ikke vet hvem du skal kontakte.

Andre har også lest


Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.