Hvordan man skal bruke eller håndtere konfirmasjonspengene sine kan være en fin måte for unge til å lære om både sparing- og investeringsmuligheter.
For de fleste konfirmanter står penger høyt på ønskelista. Uten å ennå ha tjent sin første krone, opplever mange av konfirmantene å få noe så sjeldent som en stor slump skattefrie kroner mellom hendene. Det krever gode råd fra mor og far – samt en plan for hvordan pengene skal brukes.
Bruk litt, spar mesteparten
Like viktig som at den nyrikekonfirmanten får kjøpe seg noe etterlengtet, er det at foreldrene kommer på banen og deltar i diskusjonen om hvordan konfirmasjonspengene også kan få en mer varig verdi.
Det kan være lurt å tenke godt igjennom hva man vil bruke konfirmasjonspengene sine på. Det er selvfølgelig lov å unne seg noe nytt som man kanskje har ønsket seg en stund, enten det er klær, spill eller en ny iPhone. Men; det er viktig å ikke bruke opp alt.
Ta en prat med konfirmanten, kanskje har hen noen konkrete ønsker eller mål med pengene. Dersom det er noe hen ønsker å kjøpe seg ila de neste 1-2 årene, kan du anbefale å sette beløpet på en sparekonto med høyere rente og uten begrensninger i uttak. Er det lengre tid til konfirmanten skal ha pengene, vil det være lurt å plassere pengene i fond. Historiske tall viser at vi kan forvente høyere avkastning over tid for pengene vi plasserer i fond, og det kan komme godt med den dagen konfirmanten ønsker å ta seg et friår, reise, ta utdanning eller kjøpe seg bolig.
Slik kan du være sikker at pengene varer
Usikker på hvilke muligheter husets konfirmant har, eller hvilken type sparing som passer best for poden? Under kan du lese våre tips til hvordan konfirmasjonsgaven best forvaltes – både på kort og lang sikt. Men, før vi kommer til tipsene, husk at konfirmanten bør får lov til å kjøpe noe de lenge har hatt lyst på. Si at konfirmanten får 35 000 kroner i gave. Avtal at for eksempel 10 prosent kan brukes på noe de ønsker seg, i dette tilfellet 3 500 kroner. Det er mye penger for en 14–15-åring, og gir rom for at konfirmanten kan kjøpe seg noe etterlengtet.
Spare konfirmasjonspengene i fond
Vet du at pengene skal stå urørt lenge, gjør du lurt i å vurdere å spare i aksjefond. Over tid oppnår du høyere avkastning ved å spare i aksjefond, sammenlignet med banksparing. Det finnes flere ulike fondstyper – pengemarkedsfond, obligasjonsfond og aksjefond – og i og med at risikoen er større ved fonds- enn ved banksparing, anbefaler vi at du snakker med en rådgiver for å finne den fondstypen som passer best for konfirmanten.
Sette konfirmasjonspengene på sparekonto
Om du ikke vet hvor lenge pengene blir stående, er det gunstig å spare på en konto med god rente. Med en sparekonto spesielt tiltenkt barn og unge, får ungdommen god rente, og slipper krav om minsteinnskudd. Oppretter du sparekonto, kan også konfirmasjonsgaven gå inn som en del av en sparingsplan til reise, utdanning eller førerkort.
Les mer om sparekonto for barn og unge
Spare til egen bolig
Med dagens høye boligpriser, og strenge krav til egenkapital er det å starte sparing til bolig tidlig enda viktigere enn før. Banksparing en god måte å starte egenkapitaljakten på for ungdommer. Banksparing gir en forutsigbar avkastning og kan være avgjørende i realisering av boligdrømmer i fremtiden.
Undersøk om det lønner seg med BSU (om de har høy nok skattbar inntekt), eller om tradisjonell sparekonto er stedet å starte. For de fleste er ikke BSU aktuelt før noen år etter konfirmasjonsalder.
Les mer om Boligsparing for ungdom (BSU)
Invester i noe som varer
Det at pengene ikke spares, betyr ikke at de ikke kan brukes på noe av varig verdi. Dette kan for eksempel være en bunad, kunst, musikkutstyr, kvalitetsurverk, smykker eller et designmøbel – eller noe helt annet, mer relevant for din konfirmant.
Hvordan man skal bruke eller håndtere konfirmasjonspengene sine kan være en fin måte for unge til å lære om både sparing- og investeringsmuligheter. At de unge får en grunnleggende forståelse for hvilke sparingsmuligheter de har, kan gi god fortjeneste på sikt.