Det viktigste du trenger å vite om pensjon

Det er mye en må tenke på når man skal spare til pensjon. Her får du en introduksjon til det viktigste du bør vurdere.

Hvorfor spare til pensjon?

Selv om du slutter å jobbe, er du fortsatt den samme personen. Det er derfor viktig å tenke gjennom hvilke vaner, interesser og hvilken livsstil du ønsker å videreføre når du blir pensjonist. Har du for eksempel reist mye, vil dette kanskje være noe du ønsker å gjøre mer av som pensjonist. Dette er det viktig å ta høyde for når du planlegger økonomien din fremover.

Forventet levealder stiger, og i snitt lever vi 25-30 år etter at vi går av med pensjon. Du bør derfor planlegge økonomien din ut i fra at du skal leve mange år som pensjonist.

Hva blir min pensjonsinntekt?

De fleste må regne med en halvering av inntekten når de blir pensjonist. Du bør derfor sjekke hva din inntekt vil bli som pensjonist ved å logge deg på norskpensjon.no. Blir inntekten din for lav bør du begynne å spare privat, da får du økt pensjonsinntekt og mer frihet når du blir pensjonist.

Hvor mye bør jeg ha i pensjon?

Generelt anbefaler vi at pensjonsinntekten utgjør 80 % av lønna di. Da vil du få en inntekt som gjør at du som pensjonist kan opprettholde samme levestandard som du har nå. 


Egen pensjonskonto

Alle med innskuddspensjon får en pensjonskonto der all pensjon, både fra nåværende og tidligere arbeidsgivere, automatisk blir samlet.

For deg betyr det:

  • Mer igjen for hver sparte krone
  • Bedre oversikt over egen pensjon
  • Mulighet til å selv velge hvor du vil ha din pensjonssparing

Dette bør du tenke på 

Hvordan spare til pensjon?

Du sparer til pensjon ved å opprette en spareavtale hvor pengene investeres i renter og aksjer, med den risikoprofilen som passer best for deg. Når du sparer langsiktig til pensjon bør du velge en spareprofil som er tilpasset dette. På den måten kan sparingen gi deg både gode skattefordeler, så vel som mulighet til å oppnå god avkastning over tid.

Les mer om sparing i fond

Avkastning

Når du velger investeringsprofil er det aksjeandelen du skal ta hensyn til. En høy aksjeandel gir en høyere forventet avkastning, men gir samtidig større risiko for tap.

En generell anbefaling er at du bør velge en middels til høy aksjeandel dersom du har en lang spareperiode. Er det få år igjen til utbetalingsstart er det tryggere å velge en profil med en lav aksjeandel.

Andre har også lest


Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.