Internasjonal ekspansjon: Etablering og evaluering

Når bedriften har kontroll på produkt, organisasjon og finansiering for å erobre et nytt marked, er tiden inne for å sette planen i verk. Her ser du hvordan.

 • 1. Etablering

  Produkt, organisasjon og finansiering er på plass. Nå skal eksportplanen gjennomføres. Du må foreta en rekke praktiske endringer. Blant annet må den daglige økonomien administreres, og her er det nok å tenke på:

  • Skal det opprettes kontoer i utlandet?
  • Hvilke kredittløsninger finnes i eksportlandet?
  • Hvordan er beslutningsstrukturen i landet?
  • Hvilke medarbeidere skal ha kredittkort?
  • Er bedriftens kontantstrømmer optimale?
  • Hvordan skal likviditeten styres?
  • Hvordan oppnå best mulig rente- og valutasikring?
  • Hvordan begrenser du risikoen for å tape penger på eksportordrer?

  Vi har mange løsninger som kan hjelpe bedriften din med de ovennevnte. Vi kan også gi deg råd om hvilke som er relevante for din bedrift.

  I tillegg kan du med våre digitale tjenester få bedre kontroll med og overblikk over bedriftens daglige økonomi.

  Enkel styring av din bedriftsøkonomi

  Danske Banks digitale tjenester sikrer deg fleksibilitet, overblikk og kontroll over økonomien fra utlandet, hjemmet eller når du er på farten.

  Se alle digitale tjenester
 • 2. Regnskap og rapportering

  Regnskap på tvers av landegrenser kan være mer komplisert enn innad i et land, og det krever en god regnskapsfører. For å sikre at ledelsen har overblikk over utviklingen, bør bedriftens økonomifunksjon levere løpende lønnsomhetsberegninger og rapporter. Kun på den måten er det mulig for ledelsen å følge opp planene og kontinuerlig optimalisere og tilpasse bedriften.
   
 • 3. Juridiske og praktiske forhold

  Spesielt hvis du beveger deg utenfor EU, vil du oppleve at avtaleregler, toll- og eksportregler og kutyme er annerledes enn i Norge. 

  Det kan være begrensninger for betaling i utenlandsk valuta. Forsendelse av varer krever kanskje spesielle godkjennelser eller tillatelser. Hvis du skal ansette medarbeidere i utlandet, må du være oppmerksom på arbeidsretten i det aktuelle landet. Det samme gjelder for person- og selskapsskatt.

  Våre rådgivere kan fortelle deg hvordan du navigerer i slike farvann. Ofte anbefaler vi å oppsøke ytterligere råd fra en advokat, revisor, eller fra jurister i Innovasjon Norge
 • 4. Evaluering

  Nå er sannhetens time kommet. Hvordan har den internasjonale utvidelsen gått? Var strategien og forretningsplanen riktig? Hva har dere lært for eventuell videre ekspansjon?

  Vi kan bistå med benchmarking, konstruktive analyser og strategisk dialog. Gjennom tjenestene Corporate Analytics leverer får du direkte tilgang til våre spesialister slik at du kan få analysert blant annet konkurransesituasjonen, kontantstrøm, arbeidskapital, kapitalstruktur og oppkjøpskapasitet.

Danske Bank tilbyr denne veiledningen for generell rådgiving vedrørende ulike prosesser bedrifter ofte går gjennom på forskjellige tidspunkt. Denne veiledningen skal ikke anses som juridisk eller forretningsmessig rådgiving. Danske Bank påtar seg ikke ansvar for eventuelle beslutninger eller tap foretatt på grunnlag av innholdet i veiledningen. Ønsker du mer spesifikk informasjon rundt prosessen du leser om, anbefaler vi deg å søke profesjonell bistand.

Andre har også lest


Få alle fordelene i dag. Bli kunde i Danske Bank.

Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.