Artikkel

Lønn eller utbytte

Mange spør oss om de burde ta ut lønn eller utbytte fra sitt aksjeselskap ("AS"). Som ansatt i ditt eget AS har du flere muligheter.

Ung mann ser på laptopskjerm til ung kvinne

Mange spør oss om de burde ta ut lønn eller utbytte fra sitt aksjeselskap ("AS"). Som ansatt i ditt eget AS har du flere muligheter.

Hvordan og hvor mye du tar ut fra selskapet ditt har betydning for skatten både du og selskapet betaler, samt for hvilke pensjons- og trygderettigheter du opparbeider personlig.

 

Lønn eller utbytte? Ja takk, begge deler!

Avhengig av hvor mye du skal ha ut til privat forbruk, er det optimale ofte en kombinasjon av lønn og utbytte. Lønn tilsvarende 6 grunnbeløp (G) gir full opptjening av sykepenger, uføretrygd og foreldrepenger. Lønn tilsvarende 7,1 G gir full opptjening av alderspensjon i Folketrygden. Som hovedregel bør du derfor ta ut opptil 7,1 G i lønn før du tar ut utbytte i selskapet ditt.

Generelt bør man ikke ta opp lån fra et selskap man selv eier, da man må betale utbytteskatt på lånebeløpet samtidig som man får en tilbakebetalingsplikt. Lån fra eget-eid selskap omtales derfor ikke, se mer detaljer her.

Grunnbeløp (G) i kroner per 1. juli 2024

1 G - kr124 028

6 G - kr 744 168

7,1 G - kr 880 599

Hvilke inntekter gir trygdeytelser og tilleggspensjon?

Det er kun ved uttak av lønn, styregodtgjørelse og næringsinntekt du opparbeider rett til offentlige ytelser som full alderspensjon, dagpenger, foreldrepenger, uføretrygd og utbetaling av sykepenger. Ved å beholde hele overskuddet i selskapet, eller ved kun å ta ut utbytte, opparbeider du deg ikke rett til ytelser utover eventuelle minsteytelser fra folketrygden.

Skatt på lønn eller utbytte?

Av selskapets skattepliktige overskudd betales det 22 % skatt.

Tar du ut lønn får selskapet fradrag for lønnskostnader ved beregning av det skattepliktige overskuddet. Selskapet må imidlertid betale arbeidsgiveravgift på lønnen, som også er fradragsberettiget for selskapet. Arbeidsgiveravgift er i utgangspunktet 14,1 % (arbeidsgiveravgiftsone 1). I tillegg kommer en ekstra arbeidsgiveravgift på 5 % av lønn som overstiger kr 850 000 i 2024. Den ekstra arbeidsgiveravgiften er foreslått fjernet fra 2025.

I motsetning til lønn, som er en kostnad for selskapet, så er utbytte en utdeling av selskapets beskattede inntekter. Et utbytte er derfor ikke fradragsberettiget på selskapets hånd, og det skal ikke betales arbeidsgiveravgift på utbytte.

Beskatning av henholdsvis lønn og utbytte avhenge av flere faktorer, slik som for eksempel om du har andre inntekter og hvilke fradrag du har for lønn, og innbetalt kapital og skjerming for utbytte. For 2024 er marginalskattesatsen 47.4 % for lønn og 37,84% for utbytte.

Skattesatser 2023

Din marginalskatt vil variere ut fra ditt samlede lønnsnivå og selskapets arbeidsgiveravgiftsone. De fleste arbeidsgivere er innenfor sone 1 for arbeidsgiveravgift (AGA), hvor satsen er 14,1 %. Det tilkommer ekstra AGA med 5 % for lønn over kr 850 000.

For 2024 er marginalskattesatsene:

  • Lønn eks. arbeisgiveravgift: 47,4 %
  • Lønn inkl. arbeidsgiveravgift: 55,8 %
  • Pensjonsinntekt: 44,7 %
  • Næringsinntekt: 50,6 %
  • Utbytte inkl. selskapsskatt 51,5 %

Hva med pensjon?

Du bør imidlertid også ta høyde for din fremtidige pensjonssituasjon. Som nevnt over, lønn inntil 7,1 G (kr 880 599, per 1. juli 2024) gir full pensjonsoppsparing gjennom folketrygden. Det anbefales derfor å ta ut lønn tilsvarende 7,1 G dersom man ønsker full opptjening for alderspensjon.

Det kan også være gunstig å spare gjennom en innskuddspensjon i selskapet sammenlignet med å ta ut utbytte og spare på privat hånd. Innskuddet er fradragsberettiget for selskapet ditt, du betaler ikke formuesskatt på innskuddssaldoen og avkastning på innskuddet skattlegges først når du tar ut pensjonen. Merk at vilkårene for innskuddspensjonen i bedriften må være de samme for alle ansatte.

 

Må jeg ta ut lønn fra AS?

Er du ansatt i et AS som er personlig og direkte eid av deg, er det ikke krav om at du tar ut lønn. Velger du å ta ut lønn må du faktisk være ansatt i selskapet

Merk at, hvorvidt du er ansatt eller styremedlem har ikke skattemessig betydning for deg. Både lønn og styrehonorar skattlegges likt og gir samme grunnlag for tilleggspensjon og trygdeytelser.

Er du ansatt i et rent holdingselskap, typisk investeringsselskap, skal det normalt også betales 5 % finansskatt av arbeidsgiveravgiftsgrunnlaget. Dette gjelder derimot ikke styrehonorar. Vi anbefaler at du avklarer med revisor eller regnskapsfører om selskapet er finansskattepliktig.

Innholdet er utarbeidet av skatteadvokater for Danske Bank og er kun ment som generell informasjon, er ikke uttømmende og erstatter ikke individuell rådgivning. Vi anbefaler at du vurderer konkrete spørsmål i samråd med ekstern advokat eller rådgiver.

Les mer


Få alle fordelene i dag. Bli kunde i Danske Bank.

Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.