Risiko for økonomisk kriminalitet knyttet til bedriftskort og digitale betalinger

Den digitale verden har gjort det lettere for kriminelle å begå økonomisk kriminalitet. Du bør være årvåken hver dag, fordi konsekvensene kan være skadelige for bedriften din. Her kan du lese mer om hva du bør være oppmerksom på for å forhindre at bedriften din blir utsatt for økonomisk kriminalitet når du og bedriftens ansatte bruker bedriftskort til digitale betalinger.

Gode råd til ansatte

  • Følg sikkerhetsprosedyrene for betalinger og anskaffelser. Ikke hopp over noen trinn, uansett hvor stort presset er for å gjennomføre en transaksjon raskt.
  • Klikk aldri på mistenkelige linker eller svar på henvendelser som ber deg om å utlevere konfidensiell informasjon.
  • Bekreft alltid avsenderens identitet før du overfører penger eller oppgir konfidensiell informasjon. Hvis du er i tvil, tar du kontakt med personen eller bedriften ved hjelp av telefonnummeret du vanligvis ville brukt – ikke nummeret som er oppgitt i e-posten eller tekstmeldingen.
  • Vær spesielt forsiktig hvis du mottar en e-post eller tekstmelding som ser ut til å komme fra en leder eller en annen ledende medarbeider som oppfordrer deg til å overføre penger eller kjøpe varer raskt og konfidensielt.
  • Bruk sikre passord og bytt dem ofte. Nettstedet for cybersikkerhet har tips og triks om sikre passord.
  • Vær på utkikk etter stave- og grammatikkfeil, fordi svindel-e-post og meldinger ofte inneholder feil og har uvanlige oppsett.

Gode råd til ledelsen

  • Sørg for at sikker betalingsattestering, sikre prosesser og prosedyrer som de ansatte kan følge er på plass og oppdater disse regelmessig.
  • Sørg for at hele bedriften har et høyt nivå av svindelbevissthet og at de ansatte alltid er årvåkne.
  • Etabler ett enkelt kontaktpunkt (SPOC) hos alle bedriftene du regelmessig betaler til, og vurder å ha en liste over kontrollerte og autoriserte leverandører og forretningsforbindelser som har blitt gjennomgått og validert gjennom selskapsgjennomgangen.
  • Begrens antall ansatte i bedriften som er autorisert til å håndtere transaksjoner.
  • Implementer et prosess-system som sjekker uvanlige transaksjoner.
  • Organiser effektiv og løpende bevissthetsopplæring og -testing blant ansatte. Sørg for at de ansatte forstår viktigheten av å ikke åpne linker eller filer som er vedlagt i e-poster fra ukjente, mistenkelige eller upålitelige kilder.

Råd for å oppdage og unngå å bli utsatt for økonomisk kriminalitet

Hold deg trygg på nettet

På nettstedet Be Safe kan du lese mer om cybersikkerhet og hvordan du kan holde deg trygg på nett

Sterke passord øker sikkerheten og gjør det vanskeligere for svindlere å utføre kriminelle handlinger

Ha IT-retningslinjer på plass

Ha rutiner for oppdatering av programmer

Hvordan ansvaret vårt som bank påvirker deg som kunde

Beskyttelse av deg som bedriftskunde mot økonomisk kriminalitet Overføringer og betalinger er finansielle transaksjoner som hjelper kundene med å administrere og disponere pengene sine. De fleste finansielle transaksjoner har et helt logisk og legitimt formål, men kriminelle bruker også finansielle transaksjoner til å skjule illegitime penger.

Filtrering av penger tjent på ulovlig vis gjennom finanssystemet er kjent som tildekking, eller «layering», og er den vanskeligste delen av hvitvaskingsprosessen. Banker og andre finansinstitusjoner er viktige allierte for myndighetene når det gjelder overvåkning og analyse av uvanlige transaksjoner.

Nedenfor kan du se hvilke tiltak vi benytter i Danske Bank for å oppfylle forpliktelsen vår til å forebygge økonomisk kriminalitet ved å overvåke og screene transaksjoner. Vi oppfordrer også bedrifter til å opprette og vedlikeholde egne beskyttelsestiltak og retningslinjer mot økonomisk kriminalitet.

Se videoen på dette nettstedet for å finne ut hvordan tiltakene vi bruker i Danske Bank for å bekjempe økonomisk kriminalitet kan ha konsekvenser for deg som kunde.

Hvorfor ber dere om bevis på identiteten min?

  • Vi bruker kunnskapen vi har om kundene våre for å forstå hvilken atferd som forventes eller er vanlig for hver kunde.
  • Her kan du lese mer om hvorfor vi stiller spørsmål og ber om legitimasjon.

Hvorfor spør dere om transaksjonen min?

  • Det går til enhver tid tusenvis av transaksjoner gjennom Danske Banks systemer og prosesser.
  • Alle transaksjoner – inkludert kortbetalinger, digitale betalinger og betalinger knyttet til investeringer – overvåkes for å sikre at de er i tråd med kundens forventede eller vanlige atferd.
  • Transaksjonene sammenlignes med informasjonen vi har om den enkelte kunde og i forhold til type transaksjon.
  • Når en transaksjon ikke er i tråd med hvordan vi forventer at en kunde skal oppføre seg, undersøker vi årsaken. Derfor kan du bli kontaktet av oss og stilt spørsmål om spesifikke transaksjoner, noe vi gjør for å beskytte både deg og Danske Bank.

    Eksempel: Hvis bedriften din vanligvis ikke setter inn eller tar ut kontanter, men plutselig begynner å gjøre det, kan vi stille spørsmål om årsaken til at bankbehovene når det gjelder å foreta kontantinnskudd og uttak har endret seg.

Hvorfor er transaksjonen min stoppet?

  • Som alle finansinstitusjoner har Danske Bank en forpliktelse til å sikre at kundene og de som kundene gjør forretninger med, ikke bryter sanksjoner.
  • For å oppfylle denne forpliktelsen, screener vi alle transaksjoner mot internasjonale sanksjonslister og protokoller.
  • Vi forholder oss til internasjonale sanksjoner, slik som EU- og FN-sanksjoner, og sanksjoner utstedt av enkeltland, som USA, Storbritannia og de nordiske landene. Les mer her. 

Ansvarsfraskrivelse: Det ovenstående innholdet er ikke, og skal ikke betraktes som en erstatning for juridisk rådgivning.

Les også


Content is loading
Vis
Skjul
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.