Refinansiering av boliglån
– hvorfor og hvordan?

Det kan være både smart og lønnsomt å refinansiere boliglånet.
Her får du en forklaring på hvorfor du bør vurdere en refinansiering og hvordan du gjør det.

Hva er refinansiering?

Refinansiering betyr å gjøre endringer på eksisterende lån, gjerne ved å erstatte flere små med ett nytt lån. I all hovedsak er det tre hovedgrunner til at det kan være lønnsomt å refinansiere boliglånet:

  • Du får bedre rentebetingelser.
  • Du øker rammen på lånet.
  • Du samler flere lån under ett.

Bedre rentebetingelser på boliglånet

Å refinansiere innebærer først og fremst å forhandle med banken hvor du allerede har boliglån. Kanskje rentene på markedet har endret seg, og du har dyrere høyere rente i dag enn da du fikk innvilget boliglånet.

Har du hatt boliglån i noen år, er det stor sjanse for at nettopp det er tilfellet. Med stor sannsynlighet vil også verdien på boligen din ha økt. Dersom det er over tre år siden du kjøpte bolig, kan det derfor være smart å vurdere refinansiering. Husk at du må ha oppdatert verditakst på boligen for å få en refinansiering av boliglånet.

Ved å forhandle med banken kan refinansieringen føre til at du får bedre betingelser, og du kan med andre ord spare penger. Faktisk er det slik at om du betaler bare et halvt prosentpoeng mer enn du burde på et boliglån på fem millioner kroner, så betaler du 25 000 kroner mer enn du trenger.

Raskere nedbetaling

Når du får redusert de månedlige utgiftene dine, kan du bruke de ekstra pengene du sitter igjen med til å nedbetale gjelden raskere eller spare litt ekstra. Hvis banken din ikke ønsker å forhandle med deg om lavere renter, kan du vurdere å flytte boliglånet til en annen bank. Du bør derfor sjekke om renten du får på lånet ditt er konkurransedyktig og bruke dette i forhandlingene.

Refinansiere boliglån = opplåning

En annen grunn til at det vil være hensiktsmessig å refinansiere boliglånet, er om du ønsker å øke rammen på lånet – altså å låne mer penger. Vi kaller det opplåning. Det kan ofte lønne seg fremfor å ta opp andre lån med høyere rente. 

Søk om opplåning

Flere fordeler med refinansiering

De fleste øker lånet sitt i banken fordi de ønsker midler til oppussing, et påbygg eller en annen oppgradering av boligen. Noen velger å refinansiere boliglånet slik at de kan bruke boligen som sikkerhet for å realisere hyttedrømmen. Andre ønsker å kjøpe bil eller trenger penger til noe annet fordi sparepengene ikke strekker til.

Hvor mye kan du låne

Hvor mye mer du kan låne avgjøres blant annet av verdien på boligen din. Dersom den har steget mye i verdi, betyr det at du har mer sikkerhet i dag enn du hadde da du tok opp lånet i utgangspunktet. Kanskje du også tjener mer nå enn du gjorde den gangen? 

I likhet med da du tok opp boliglån første gang må du dokumentere at du har betalingsevne, sikkerhet og betalingsvilje når du søker om refinansiering, eller opplåning.Samle flere lån under ett

En siste grunn til å refinansiere er å bake annen gjeld inn i boliglånet. Kanskje du har flere lån, kredittkort og har kjøpt ting på avbetalinger? Ikke bare kan det bli vanskeligere å holde en god oversikt over økonomien, men det innebærer også flere gebyrer, avdrag og rentebeløp.

Ved å refinansiere samler du alt under ett lån, og får som regel bedre betingelser. Du slipper dermed at flere dyre lån utgjør en byrde i privatøkonomien din. Det er også mange foreldre som refinansierer boliglånet når barna skal kjøpe egen bolig. Dette for å frigjøre midler som kan hjelpe barna med kravet om egenkapital. Da stiller de egen bolig som sikkerhet for lånet, slik at barna kommer seg inn på det vanskelige boligmarkedet. 

Flytte boliglån fra annen bank

Det er mange som bytter bank i forbindelse med refinansiering av boliglån. Hos Danske Bank tilpasser vi avtalen din etter hva som passer deg og husholdningen din best.

Det er enkelt å bytte bank - slik gjør du det

Andre har også lest


Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.