For å kunne kjøpe din første bolig trenger du først og fremst finansiering, og med det kommer det også krav til egenkapital For mange er det her panikken starter. Hvordan skal du i hele tatt få råd til en leilighet? Slapp av. Har du litt is i magen, så er det mulig å spare. Men først er det kanskje greit å vite hva som egentlig trengs av egne midler.
Slik er kravene til egenkapital
Som hovedregel skal ikke bankene låne deg mer enn 85 prosent av kjøpesummen. De resterende 15 prosentene er det du selv som må stå for. Om en bolig for eksempel koster 2,5 millioner kroner, betyr det at du må ha 375 000 kroner i egenkapital.
Prøv boliglånskalkulatoren for å se hva lånet kan komme til å koste deg
I tillegg er det regler for hvor mye du kan låne, slik at du ikke låner over evne. Det samlede lånet ditt kan ikke være større enn fem ganger inntekten din. Og ikke alle er klar over at den totale lånesummen inkluderer all gjeld. Husk derfor at banken regner med både studielån og eventuelle forbrukslån, så vel som ubenyttet kredittkortramme. Du må i tillegg tåle en renteøkning på fem prosent.
Når er det best å kjøpe bolig?
Har du egenkapitalen i orden og lurer på når du bør ta steget fullt ut og kjøpe bolig? Da kan det være kjekt å vite at boligmarkedet ikke er like sesongbasert som det en gang var. Generelt sett er det mye aktivitet hele året – spesielt når det gjelder leiligheter. Prisene har en tendens til å stige noe i begynnelsen av året, med en flat prisutvikling resten av året.
For deg som er førstegangskjøper kan det lønne seg å kikke litt ekstra i sommerferien. Har du flaks kan det være mange boliger til salgs, og få mennesker på visning. Det gir gode muligheter for å gjøre et godt kjøp.
Det finnes ingen fasit og det er lurt å følge med på markedet i god tid før du faktisk skal kjøpe. Da får du dannet deg et prisbilde og du slipper å by i blinde. Det viktigste er å ikke stresse med boligkjøpet, og akseptere at første leilighet ikke alltid oppfyller alle drømmene dine. Du bør likevel tenke langsiktig, og kjøpe en bolig du kan tenke deg å bo i flere år.
Boliglån til førstegangskjøperen
Når du har skaffet deg egenkapital er neste naturlige steg å ta en prat med banken for å finne ut av hva du faktisk kan få i lån. Forbered deg på at det du selv ønsker å låne ikke nødvendigvis er det samme som banken vil gi deg. Kravet om egenkapital er der for å sikre at du som låntaker ikke tar en høyere risiko enn nødvendig. Har du derfor et ønske om å ta opp mer i lån enn det din egenkapital tillater, eller din betjeningsevne ikke anses som god nok, har du behov for ekstra sikkerhet i form av kausjonist eller medlåntaker.
Les mer om kausjonist og medlåntaker her
Det er også en del ekstrakostnader som dukker opp når du skal kjøpe bolig. Kjøper du en selveierbolig må du betale dokumentavgift på 2,5 prosent av boligprisen, i tillegg til gebyrer for tinglysing av skjøte og bankens sikkerhet. Omkostningene ved kjøp av leilighet i et borettslag er betydelig lavere, og ligger på rundt 5000 kroner. Andre ting du må inkludere i budsjettet ditt er fellesgjeld i borettslag.
Under 34 år - les mer om Boliglån Ung
Nå er du nesten klar
Å kjøpe bolig er trolig den aller største investeringen du kommer til å gjøre, og det gjelder å gjøre det riktig. Stikkord til suksess er derfor god planlegging, smarte valg og is i magen.
Når du vet hva du kan få i lån, må du også skaffe deg et finansieringsbevis i forkant av visningene. Vi hjelper deg med finansieringsbeviset, slik at du vet hvor langt du kan strekke deg og er klar til å legge inn bud. Deretter er du kun noen få steg fra å være førstegangskjøper.