For å ta det praktiske først: Du kan spare i BSU til og med det året du fyller 33 år. Jo tidligere du starter sparingen, desto bedre. Men det er et lite forbehold – du får ikke skattefradrag før du har inntekt høyere enn frikortgrensen, eller om du eier bolig. Derfor anbefaler vi at du venter med å åpne BSU-kontoen din til du har en skattbar inntekt, for eksempel fra en ekstrajobb.

Husk også du kun kan ha én BSU-konto. Det betyr at dersom du har opprettet en BSU-konto i én bank, kan du ikke opprette en til i en annen. Du kan imidlertid flytte kontoen til en ny bank, dersom beløpet overføres direkte mellom bankene.

Hvorfor må jeg spare i BSU – og er det lurt å spare i BSU?

Du må ikke spare i BSU, men ja – det er lurt. Og det er det flere årsaker til:

Du sparer opp egenkapital til bolig

Når du skal kjøpe bolig må du ha 15 prosent egenkapital. Med BSU og en god spareplan blir det enklere for deg å få drømmeboligen din.

Du får skattefradrag

Hvert år får du 10 prosent skattefradrag på beløpet du sparer i BSU. Det betyr at dersom du klarer å spare maksimumsbeløpet på 27 500 kroner i året, får du 2 750 kroner i skattefradrag. Personer som eier bolig, får ikke fradrag i skatt for midler som settes inn på BSU-konto i 2021 eller senere.

Du får bankens gunstigste sparerenter

Ingen andre sparekontoer gir deg bedre rente enn BSU. Det er dessuten enkelt å opprette en BSU-konto – du kan enten gjøre det i nettbanken, eller fylle ut dette skjemaet.

Som en bonus for deg vil banken se at du er disiplinert i sparingen din, og det kan være en fordel den dagen du skal søke om lån.

Hvor mye kan jeg spare på BSU-kontoen min?

Du kan spare inntil 27 500 kroner hvert år, og samlet sparebeløp er maksimalt 300 000 kroner. Dersom 27 500 kroner er mye, kan du selvsagt spare mindre – når du skal kjøpe bolig vil alt av egenkapital hjelpe. Selv om spareperioden opphører det året du fyller 34, kan du beholde BSU-kontoen din til du kjøper bolig eller vil bruke pengene på å nedbetale boliglånet. Merk at renten endrer seg det året du fyller 33 år. Det vil si at dagens rente på 6,75 % vil endre seg til 4,10 %.

Hvordan spare til bolig?

Det er mange måter å gjøre dette på, og du kan sette inn penger på BSU-kontoen din så få eller mange ganger i året du ønsker. Du kan for eksempel sette inn feriepenger, eller når du har fått lønn på sommerjobben din.

Likevel er det nok smartest å betale inn et fast beløp til BSU-kontoen din hver måned, siden det kan gi deg bedre kontroll. I tillegg er det enklere å betale inn for eksempel 2000 kroner i måneden, enn å gå på en smell fordi du må betale alt på én gang i desember. Da blir det også vanskeligere å oppnå maksimalt sparebeløp

Hvor lenge må jeg spare for å kjøpe hus eller bolig med BSU?

Det kommer an på hva boligen du skal kjøpe koster, eller hvor mye du ønsker å bruke.

 Pris på boligen15 % egenkapitalSparer du 27 500 kr årlig tar det
2 000 000 kr300 000 kr11 år
1 500 000 kr225 000 kr8,5 år
1 000 000 kr150 000 kr5,5 år

 

Dersom du sparer maksbeløpet hvert år, tar det deg altså  ca 11 år å nå de magiske 300 000 kronene. Det betyr at hvis du starter det året du fyller 18, har du full BSU-konto og kan komme deg inn i boligmarkedet allerede når du er 30 år.

Trenger du finansieringsbevis? Les mer og søk her.

Hva kan boligsparing brukes til?

BSU er øremerket bolig til eget bruk – enten når du kjøper ny bolig, eller til nedbetaling av gjeld i den du bor i. Du kan også bruke BSU-pengene dine på nødvendig tomt, og til og med garasje. Den eneste forutsetningen er at du har opprettet en BSU-avtale før du kjøpte boligen, tomten eller garasjen – eller begynte å nedbetale gjelden.

BSU kan også benyttes til påkostning og vedlikehold av egen bolig.

Det du ikke kan bruke BSU til er for eksempel pendlerleilighet eller fritidseiendom. Du kan heller ikke kjøpe og flytte inn i boligen din før du har opprettet BSU-konto, eller kjøpe eller nedbetale gjeld på andre boliger enn din egen.

Ønsker du å starte sparing i BSU?

Kommer du i gang med sparingen så snart du har fått skattbar inntekt, kan du dra nytte av både skattefradrag og det blir enklere å nå målet ditt.
Da vil du dessuten stille sterkere den dagen du skal kjøpe deg din egen bolig.

Les mer om BSU