Gå til hovedinnhold

På jakt etter bolig? Start med å spare i BSU!

Når du skal kjøpe bolig er BSU den beste måten å finansiere den på, og du får mange gode fordeler på veien til boligdrømmen din. Her er mange smarte tips til deg som skal begynne å spare i BSU. 

For å ta det praktiske først: Du kan spare i BSU til og med det året du fyller 33 år. Jo tidligere du starter sparingen, desto bedre. Men det er et lite forbehold – du får ikke skattefradrag før du har inntekt høyere enn frikortgrensen, eller om du eier bolig. Derfor anbefaler vi at du venter med å åpne BSU-kontoen din til du har en skattbar inntekt, for eksempel fra en ekstrajobb.

Husk også du kun kan ha én BSU-konto. Det betyr at dersom du har opprettet en BSU-konto i én bank, kan du ikke opprette en til i en annen. Du kan imidlertid flytte kontoen til en ny bank, dersom beløpet overføres direkte mellom bankene.

Hvorfor må jeg spare i BSU – og er det lurt å spare i BSU?

Du må ikke spare i BSU, men ja – det er lurt. Og det er det flere årsaker til:

Du sparer opp egenkapital til bolig

Når du skal kjøpe bolig må du ha 15 prosent egenkapital. Med BSU og en god spareplan blir det enklere for deg å få drømmeboligen din.

Du får skattefradrag

Hvert år får du 20 prosent skattefradrag på beløpet du sparer i BSU. Det betyr at dersom du klarer å spare maksimumsbeløpet på 27 500 kroner i året, får du 5500 kroner i skattefradrag. Personer som eier bolig, får ikke fradrag i skatt for midler som settes inn på BSU-konto i 2021 eller senere.

Du får bankens gunstigste sparerenter

Ingen andre sparekontoer gir deg bedre rente enn BSU. Det er dessuten enkelt å opprette en BSU-konto – du kan enten gjøre det i nettbanken, eller fylle ut dette skjemaet.

Som en bonus for deg vil banken se at du er disiplinert i sparingen din, og det kan være en fordel den dagen du skal søke om lån.

Hvor mye kan jeg spare på BSU-kontoen min?

Du kan spare inntil 27 500 kroner hvert år, og samlet sparebeløp er maksimalt 300 000 kroner. Dersom 27 500 kroner er mye, kan du selvsagt spare mindre – når du skal kjøpe bolig vil alt av egenkapital hjelpe. Selv om spareperioden opphører det året du fyller 34, kan du beholde BSU-kontoen din til du kjøper bolig eller vil bruke pengene på å nedbetale boliglånet. Merk at renten endrer seg det året du fyller 33 år. Det vil si at dagens rente på 2,80 % vil endre seg til 0,15 %.

Hvordan spare til bolig?

Det er mange måter å gjøre dette på, og du kan sette inn penger på BSU-kontoen din så få eller mange ganger i året du ønsker. Du kan for eksempel sette inn feriepenger, eller når du har fått lønn på sommerjobben din.

Likevel er det nok smartest å betale inn et fast beløp til BSU-kontoen din hver måned, siden det kan gi deg bedre kontroll. I tillegg er det enklere å betale inn for eksempel 2000 kroner i måneden, enn å gå på en smell fordi du må betale alt på én gang i desember. Da blir det også vanskeligere å oppnå maksimalt sparebeløp

Hvor lenge må jeg spare for å kjøpe hus eller bolig med BSU?

Det kommer an på hva boligen du skal kjøpe koster, eller hvor mye du ønsker å bruke.

 Pris på boligen15 % egenkapitalSparer du 27 500 kr årlig tar det
 2 000 000 kr300 000 kr11 år
 1 500 000 kr225 000 kr8,5 år
 1 000 000 kr150 000 kr5,5 år

 

Dersom du sparer maksbeløpet hvert år, tar det deg altså  ca 11 år å nå de magiske 300 000 kronene. Det betyr at hvis du starter det året du fyller 18, har du full BSU-konto og kan komme deg inn i boligmarkedet allerede når du er 30 år.

Trenger du finansieringsbevis? Les mer og søk her.

Hva kan boligsparing brukes til?

BSU er øremerket bolig til eget bruk – enten når du kjøper ny bolig, eller til nedbetaling av gjeld i den du bor i. Du kan også bruke BSU-pengene dine på nødvendig tomt, og til og med garasje. Den eneste forutsetningen er at du har opprettet en BSU-avtale før du kjøpte boligen, tomten eller garasjen – eller begynte å nedbetale gjelden.

Det du ikke kan bruke BSU til er oppussing og vedlikehold, og heller ikke til for eksempel pendlerleilighet eller fritidseiendom. Du kan heller ikke kjøpe og flytte inn i boligen din før du har opprettet BSU-konto, eller kjøpe eller nedbetale gjeld på andre boliger enn din egen.

Ønsker du å starte sparing i BSU?

Kommer du i gang med sparingen så snart du har fått skattbar inntekt, kan du dra nytte av både skattefradrag og det blir enklere å nå målet ditt.
Da vil du dessuten stille sterkere den dagen du skal kjøpe deg din egen bolig.

Les mer om BSU

Les også