Hvordan få boliglån som student?

Drømmer du om å kjøpe din første bolig, men er usikker på om studenttilværelsen tillater det? Kan studenter i det hele tatt få boliglån? Her får du svar på de vanligste spørsmålene relatert til bekymringene dine.

Boliglån som student – eie eller leie?

Lønner det seg alltid å kjøpe bolig over å eie, selv som student? Ikke nødvendigvis, det er mange fordeler med å leie som mindre ansvar, færre utgifter og en fleksibel kontrakt.

Hvor lenge skal du bo på studiestedet?

  • Dersom du kun skal bo i en by i en kort periode, som 1-2 år, kan det lønne seg å leie. Dette er fordi det forekommer engangskostnader som dokumentavgift på 2,5% av kjøpesummen, og ca.100 000 til megler når du skal selge. Det er også en risiko for at boligprisen synker.
  • Planlegger du å bo på studiestedet over flere år, kan det lønne seg å kjøpe bolig om du har budsjett til dette. Nedbetaling av boliglån er god investering, og boligverdien øker som regel over tid.

Les mer om fordelene ved å eie eller leie

Finansiering av boligen

Ved kjøp av bolig er det et krav at du selv må stille med 15 prosent egenkapital. Dette er penger du har spart opp på egen hånd. Det resterende beløpet, opptil 85% av verdien på boligen, kan lånes hos banken. 15 prosent av en boligpris utgjør derimot fort flere hundre tusen kroner – et beløp som for mange studenter kan virke uoverkommelig.

Les mer om egenkapital og prøv egenkapitalskalkulatoren

Boliglån uten egenkapital

For deg som ikke har spart opp nok egenkapital

Hvordan kan jeg skaffe egenkapital?

Hvis ingen i familien kan hjelpe deg med egenkapitalen, må du belage deg på å spare – og start gjerne så tidlig som mulig. Har du en BSU-konto? Hvis ikke, bør du opprette en allerede i dag. Sett opp et månedlig trekk du vet du klarer, og sett inn ekstra hver gang du har penger igjen ved månedsslutt eller om du mottar pengegaver.

Har du allerede BSU-konto, men ikke kommet så langt med sparingen, er det smart å sette inn et ekstra sparegir. Husk at BSU er den beste måten å spare på, og at rentene gir deg god avkastning. Du kan spare maks 27 500 kroner i året, og når du gjør det, får du 5 500 kroner igjen på skatten.

På jakt etter bolig? Start med sparing på BSU

Spar også det du kan ved siden av BSU. Ikke bare for å ha en buffer, men for at boligsparingen skal gå fortere.

Bestill BSU

Hvordan få boliglån med lav inntekt?

Det er ikke umulig å få boliglån med lav inntekt. Heldigvis ser banken på flere ting enn kun det du tjener. Hvor flink du er til å spare, er en av disse. Banken ser også på betalingshistorikken din, og om du har eventuelle betalingsanmerkninger. Følger du derfor de ovennevnte sparetipsene, og betaler regninger når du skal, viser du din evne til å ta vare på pengene dine. Dette forteller banken at du er en pålitelig kunde.

Som student som kun lever på studielånet er det derimot ikke rom for mange ekstra utgifter, spesielt ikke et boliglån. Den beste løsningen er derfor å jobbe ved siden av studiene. Betalingsevnen din er en av flere avgjørende faktorer når du søker boliglån, og med en lav inntekt kan det være vanskelig for banken å se hvordan du skal håndtere et lån. Ingen hundre prosent stilling, kan også påvirke din mulighet til å få boliglån. Uten en stabil og fast inntekt vil det bli vanskelig å få innvilget et boliglån, da du kun kan få lån på fem ganger din inntekt.

Uten fast jobb eller med lav inntekt er det lurt å tenke utenfor boksen. Kanskje du har en deltidsjobb som er relatert til studiene, og er garantert fast jobb når du er ferdig utdannet? Eller kanskje du har fått deg fast ansettelse etter studiene? Få sjefen til å skrive en kort bekreftelse som du kan ta med deg i møte med banken. Som alltid, et godt råd er å sette opp et budsjett før du byr på leiligheten, slik at du ikke tar opp et lån du ikke har mulighet til å betale.

Kan jeg ha studielån og boliglån samtidig?

Å få innvilget boliglån samtidig som du lever på studielån, er vanskelig. Dette fordi du mest sannsynlig ikke har en inntekt som gjør at du kan nedbetale begge lån.

Du må huske at studielån normalt ikke regnes som inntekt i det hele tatt, og derfor ikke kan brukes til å betale ned boliglånet. Faktisk vil banken trekke all gjeld du har, inkludert studielån og forbrukslån, fra totalsummen på et eventuelt boliglån.


Det anbefales derfor at du fokuserer på sparing, slik at du stiller med høyere egenkapital den dagen du skal kjøpe leilighet. Og når du er ferdig med studiene får du sikkert en god nok inntekt til å håndtere både studielånet og boliglånet.

Les mer om våre spareløsninger

Hvilket lån passer best for studenter?


Er du under 34 år og skal kjøpe bolig? Da er Boliglån Ung for deg. Du får vår beste rente og kan låne inntil 100% av boligens verdi. Vi anbefaler også at du prøver vår boliglånskalkulator for å se om din boligdrøm kan bli en realitet. 

Les mer om Boliglån Ung  Se hvor mye jeg kan låne

Andre har også lest


Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.