Egenkapital – alt du må vite

Hva er egenkapital, hva er kravene og er det egentlig nødvendig for å kjøpe bolig? Her er alt du trenger å vite om egenkapital.

Hva er egenkapital?

Egenkapital er penger du selv har spart opp, og som du ikke trenger å låne fra banken når du skal søke boliglån. Det er altså det du selv kan bidra med i kjøpesummen til boligen.

Hva er egenkapitalkravene?

Det er et krav at du må ha oppsparte midler for å få innvilget boliglånet, og hovedregelen er at du selv må stille med minimum 15 prosent av kjøpesummen. De resterende 85 prosentene låner du av banken. Samtidig tilsier boliglånsforskriften at du kan låne maks fem ganger din totale inntekt, inkludert all gjeld. Dette er en regel alle banker i Norge må følge.

Mange synes egenkapitalprosenten er høy, men de strenge reglene er der til ditt eget beste. De er nemlig laget for at du ikke skal låne over evne, og sette deg i større gjeld enn du kan håndtere.

Hvor mye egenkapital må jeg ha?

Som nevnt må du ha 15 prosent egenkapital av boligens kjøpesum. Men hvor mye utgjør det egentlig? Du kan enkelt regne det ut selv med vår kalkulator under.


Egenkapitalkalkulator

Se hvor mye egenkapital du må ha ved ulike boligpriser
Pris på bolig:

Egenkapital: 0 (15% av boligprisen)

Må jeg ha egenkapital for å kjøpe bolig?

Svaret er stort sett, ja – det må du. Men det betyr ikke at du er nødt til å spare opp hele summen på egen hånd. 

Et alternativ er å få hjelp fra familien. Kanskje du kan få forskudd på arv eller et privat lån? For unge boligkjøpere er det også vanlig at foreldre stiller som kausjonist. Det vil si at de går god for at gjelden blir betalt gjennom å stille egen eiendom som sikkerhet i egenkapitalen. 

Ikke alle kan få hjelp av foreldre eller annen familie, og da er det sparing som gjelder. Det vil ta tid, men når du når målet ditt vil du ikke angre.

Spar i BSU

Er du mellom 18 og 34 år, er det ingen tvil om at det beste er å spare i BSU.
Dette er den landets smarteste og mest lønnsomme spareordning du kan ha.

For å nå egenkapitalkravet enda raskere er det lurt å i tillegg  spare ved siden av BSU. Da viser du banken at du er villig til å spare, og at du har en ryddig økonomi. Det skader heller ikke å sitte igjen med litt ekstra midler den dagen du skal kjøpe bolig. 

Bestill BSU-konto via dette skjemaet

Er det bare egenkapital som avgjør om jeg får boliglån?

Selv om det er et krav med om 15 prosent egenkapital, så er det flere elementer banken ser på når vi skal avgjøre om du får boliglån eller ikke. Vi baserer også vurderingen på betalingsevne og hvor flink du er til å spare, i tillegg til at vi ser på betalingshistorikken din. Det lønner seg derfor å ikke ha noen betalingsanmerkninger. 

Om du får boliglån eller ikke kommer altså an på inntekten din, om du betaler regningene dine i tide, og din villigheten din til å spare. Til syvende og sist vil banken belønne en god økonomisk sans. 

Les også