Egenkapital – alt du må vite

Hva er egenkapital, hva er kravene og er det egentlig nødvendig for å kjøpe bolig? Her er alt du trenger å vite om egenkapital.

Hva er egenkapital?

Egenkapital er penger du selv har spart opp, og som du ikke trenger å låne fra banken når du skal søke boliglån. Det er altså det du selv kan bidra med i kjøpesummen til boligen.

Det er et krav at du må ha oppsparte midler for å få innvilget boliglånet, og hovedregelen er at du selv må stille med minimum 15 prosent av kjøpesummen. De resterende 85 prosentene låner du av banken. Samtidig tilsier boliglånsforskriften at du kan låne maks fem ganger din totale inntekt, inkludert all gjeld. Dette er en regel alle banker i Norge må følge.

Spar opp egenkapital på BSU

Er du mellom 18 og 34 år og sparer til bolig, er det ingen tvil om at det beste er å spare i BSU. Du får vår aller beste sparerente på 6,75 % og skattefradrag på det du sparer.

Les mer og bestill BSU

Hvor mye egenkapital må jeg ha?

Som nevnt må du ha 15 prosent egenkapital av boligens kjøpesum. Men hvor mye utgjør det egentlig? Du kan enkelt regne det ut selv med vår kalkulator under.


Egenkapitalkalkulator
- Beregn egenkapitalandel

Se hvor mye egenkapital du må ha ved ulike boligpriser, og finn ut hvor mye du bør spare opp før boligkjøpet.


Egenkapital: 0 (15% av boligprisen)

Mange synes egenkapitalprosenten er høy, men de strenge reglene er der til ditt eget beste. De er nemlig laget for at du ikke skal låne over evne, og sette deg i større gjeld enn du kan håndtere.

Må jeg ha egenkapital for
å kjøpe bolig?

Svaret er stort sett, ja – det må du. Men det betyr ikke at du er nødt til å spare opp hele summen på egen hånd. 

Et alternativ er å få hjelp fra familien. Kanskje du kan få forskudd på arv eller et privat lån? For unge boligkjøpere er det også vanlig at foreldre stiller som kausjonist. Det vil si at de går god for at gjelden blir betalt gjennom å stille egen eiendom som sikkerhet i egenkapitalen. 

Les mer om kausjonist og medlåntaker her

Ikke alle kan få hjelp av foreldre eller annen familie, og da er det sparing som gjelder. Det vil ta tid, men når du når målet ditt vil du ikke angre.

Er det bare egenkapital som avgjør om jeg får boliglån?

Selv om det er et krav med om 15 prosent egenkapital, så er det flere elementer banken ser på når vi skal avgjøre om du får boliglån eller ikke. Vi baserer også vurderingen på betalingsevne og hvor flink du er til å spare, i tillegg til at vi ser på betalingshistorikken din. Det lønner seg derfor å ikke ha noen betalingsanmerkninger. 

Om du får boliglån eller ikke kommer altså an på inntekten din, om du betaler regningene dine i tide, og din villigheten din til å spare. Til syvende og sist vil banken belønne en god økonomisk sans. 

Planer om å kjøpe bolig?

Er du under 34 år kan du få  Boliglån Ung, det billigste boliglånet vi har. 
Du kan få finansiert inntil 85% av boligens verdi.

Les mer og søk Boliglån Ung

Les også


Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.