Mange velger å pusse opp boligen sin, men det er ingen selvfølge at penger du investerer i oppussing gir deg avkastning ved et eventuelt salg. Selv om oppgradering av bolig kan være svært lønnsomt, er det smart å skille mellom to ting:

  1. Skal du pusse opp boligen for å selge?
  2. Skal du pusse opp boligen og bli boende?

Noe av det dyreste du kan gjøre

Skal du pusse opp i håp om å øke verdien før et eventuelt salg, tar det ikke lange tiden før du forhåpentligvis får de investerte pengene tilbake i lommeboken. Kanskje får du også litt ekstra form av gevinst. Pusser du opp, men skal bli boende i boligen, er dette en investering av trivsel. Det er selvsagt også en investering i boligen, men den økonomiske gevinsten vil du ikke se før du eventuelt selger boligen.

Noe av det dyreste du kan gjøre av oppussing i boligen er: Ja, du gjettet selvsagt riktig, totalrenovering av bad.

Dette koster fort flere hundre tusen kroner. Denne kostnaden er såpass høy at jeg ville tenkt meg om to ganger før jeg gikk til det grepet, dersom oppussingen gjøres i håp om større gevinst ved salg.

Andre ting som kan koste deg dyrt er typiske oppgraderinger som omhandler vedlikehold. Bytte av vinduer, panel, drenering og liknende, er investeringer som for mange føles som en kjedelig og tungt utgift, men dette kan ha mye å si i en salgsprosess. Mange orker ikke tanken på oppussing, og dersom det medfølger mye vedlikehold av boligen, kan du miste flere potensielle kjøpere.

Tips før salg av boligen

Disse små, nærmest gratis tipsene kan øke verdien betraktelig når du skal selge boligen.

  • Rydd og vask
  • Fjern alt av små duppeditter
  • Mal vegger i nøytrale farger
  • Ommøbler – tenk nytt. Kanskje det finnes en bedre løsning for plassering av møbler. Også viktig å huske på at boligen skal virke så romslig som mulig. Har du for eksempel en frittstående kommode, skap, eller benk, på badet eller i gangen. Fjern den, om den er overflødig. Mest sannsynlig er den det.   
  • Er du medlem i et boligbyggerlag kan det være flere gode tilbud å finne gjennom medlemskapet!

Det smarteste du kan gjøre

Noe som kan være en svært lønnsom investering er å sette inn et ekstra soverom. Å sette opp en vegg, eller to, samt en dør, er ikke den aller største kostnaden, men kan øke verdien på boligen med flere hundre tusen kroner. Men vær klar over at det er noen krav til at rommet du oppretter kan defineres som soverom. Det må for eksempel være vindu der. 
 
Enkel vedlikehold som sparkling, fullføring av listverk og maling av stygge hakk i vegger er billige og effektive tiltak å gjøre før en eventuell visning. Å male vegger kan ha stor betydning for uttrykket av boligen din, og er en jobb du fint kan gjøre selv.

Dersom du gjør en oppgradering av boligen for at du skal selge, er det lurt å velge farger og materialer som er i vinden på det tidspunktet du skal selge. Det kan være lurt å velge noe litt mer nøytralt, enn å kjøre på med farger og materialer av mer sær stil. På denne måten er det større sannsynlighet for at du treffer flere i markedet bedre.

De som ser på bolig kjenner ofte på «hjemmefølelsen» når de ser på bilder på Finn.no, eller er på visning. Derfor er det lurt å velge farger og materialer som flere kan føle seg hjemme i.