For mange nordmenn er kontoen tom lenge før lønna kommer. Kjedelig? Ja. Trenger det å være sånn? Absolutt ikke.

Hvor blir det av pengene?

Ofte har unødvendige småutgifter mye av skylda for at pengene renner ut, nesten før lønnsslippen åpnes. Slik trenger det imidlertid ikke å være. Hvis du prioriterer riktig kan du få pengene til å vare lenger – samtidig som du får romsligere økonomi. Det første du bør gjøre, er å se gjennom kontobevegelsene i nettbanken fra de siste månedene. Så fremt du ikke tar ut kontanter, men bruker kort, kan du enkelt skaffe deg en oversikt over hva du har betalt, og når du har betalt det.

Planlegg handleuka

Handler du mat på vei hjem fra jobb? Hver dag? Her går det mye penger. Spesielt om du er sulten og sliten. Selv om du i utgangspunktet bare skulle ha en agurk, er det lett å også plukke med seg en brus. Og kanskje en sjokolade – du har jo tross alt vært på jobb en hel dag.

Bestem deg for én dag i uka hvor du handler mat og husholdningsartikler. Det innebærer litt ekstra planlegging, men sparer deg også for tid. Noen ganger må du selvsagt gjøre unntak, men om du tar utgangspunkt i å handle én gang i uka vil du kunne spare mye.

Kom utgiftene i forkjøpet

SIFO, Statens institutt for forbruksforskning, har utarbeidet normtall som viser hvor mye det er forventet at vi bruker i løpet av en måned. Disse tallene forteller deg hvor mye som bør gå til reise, dagligvarer, møbler og innbo, husholdning, bil og mediebruk.

Vi kan dele utgifter inn i tre hovedkategorier:

  • Faste utgifter: Boutgifter, forsikring, mobil etc.
  • Påvirkelige utgifter: Mat, klær, uteliv og lignende
  • Variable utgifter: Ferie, julegaver og andre utgifter som vil variere

I tillegg kommer de uforutsette utgiftene – som når tv'en slutter å virke, viftereima på bilen takker for seg eller om du får en baksmell på skatten. Lisensen og strømregningen vet du at kommer, og om du legger av et fast beløp i måneden, slipper du å tømme kontoen når regningen kommer.

Budsjett på 1-2-3
Utgifter kan du ta kontroll over, i større eller mindre grad. Om du i tillegg bruker en time på å lage deg et realistisk budsjett, gjør du kontoen din en stor tjeneste.

Gjør det enkelt når du lager budsjett, og vær ærlig. Det er liten vits i å sette opp et urealistisk budsjett, som du vet at kommer til å sprekke. Det behøver ikke å være så vanskelig, og for mange holder det med et Excel-ark. Skaff deg oversikt over alle utgiftene, og bestem deg for hva din husholdning kan kutte. Har du mange abonnement, som strømmetjenester, musikk og treningsstudio? Se på hva det er du faktisk bruker. De fleste kommer langt med ett filmabonnement, men svært mange betaler for flere – hver måned. Her gjelder det å prioritere. Det samme gjelder treningsstudio. Betaler du dyrt for å være støttemedlem? Da er det kanskje like greit å avslutte forholdet.

Ved å sette opp et budsjett, handle én gang i uka, begrense impulskjøp og å planlegge hvor mye penger du skal bruke på byen, kan du spare tusenvis av kroner. 

Få hjelp med budsjettet

Det finnes en rekke verktøy som hjelper deg med å sette opp et budsjett. Her har vi samlet noen av dem: 

SIFO
Smarte Penger

Vi hjelper deg selvsagt gjerne med å sette opp budsjett. Ta kontakt, så ser vi på det sammen.