Ekspert i egen økonomi

For noen kan det være overveldende å stå alene med det økonomiske ansvaret - spesielt hvis du tidligere ikke har vært vant til å ta deg av budsjett, regningsbetaling eller ha oversikt over familiens inntekter og utgifter. Den positive siden er at du nå etter skilsmissen, kan ta helt nye og egne beslutninger, og sammensette din egen økonomi på nytt.

Første skritt på veien mot din egen og velfungerende økonomi er derfor at du aktivt tar stilling til hvordan du vil forme og leve ditt fremtidige liv. Dermed har du fundamentet for å undersøke hva det faktisk krever rent økonomisk.

Budsjett

Når du blir skilt betyr det ofte mindre å rutte med i det daglige. Start derfor med å skaffe deg en oversikt over økonomien ved å sette opp et budsjett.

Budsjettet skal inneholde dine faste inntekter og utgifter som for eksempel utgifter til bolig, forsikring og dagligvarer. Inntektene dine kan også endre seg i forhold til før. Det kan hende du stiller i en annen skatteklasse, at du er berettiget til underholdningsbidrag, boligstøtte eller andre sosiale ytelser. Ved å få alt inn i budsjettet får du oversikt over hva du har å rutte med fremover.

På nav.no kan du lese mer om barne- og ektefellebidrag.

Utover de nye faste utgifter vil mange oppleve en del engangsutgifter når de blir skilt. Du mangler kanskje en støvsuger, eller barna skal ha seng, skap og skrivepult hos mor og far.

Bolig

Hvor skal du bo når du og din ektefelle går fra hverandre, og hvor travelt har dere det må komme videre? Bolig er et viktig fundament i livet, og det kan være vanskelig å komme seg videre før du har skapt deg en nye base, et nytt hjem. Men dette kan fort ta litt tid. Undersøkelser viser at de fleste flytter til midlertidige boliger etter en skilsmisse, før de finner en permanent løsning.

Hvor mye kan jeg låne?

Hva du har mulighet til å kjøpe for er avhengig av din økonomi. Uttforsk dine boligmuliheter selv gjennom å endre på pris, lånebeløp, rente og valgt nedbetalingstid i boliglånskalkulatoren.

Prøv boliglånskalkulatoren

Forsikring

Overtar du felles bolig er det kanskje allerede en bolig- og innboforsikring, som du kan overta. Sannsynligvis må forsikringssummer justeres, så ta gjerne en prat med forsikringsselskapet for å sikre at du er godt nok forsikret. Det samme gjelder hvis du skal flytte og må tegne nye forsikringer 

Hvis en av dere overtar familiens bil er det også viktig å få endret bilforsikringen. Dere må da ta stilling til hvem som står som eier og bruker av bilen. 

Livsforsikringer utbetales ofte til ektefelle. Du må derfor vurdere hvem du ønsker å begunstige forsikringssummen. Du bør også ta en gjennomgang av din uføreforsikring, denne kan med fordel justeres da det vil være spesielt belastende økonomisk hvis man er enslig og blir ufør.

Sparing

Når du skilles vil økonomien din ofte være mer sårbar, enn da man var to om å dele utgiftene. En god ide kan være å sikre seg litt handlingsrom hvis for eksempel kjøleskapet ryker eller barna trenger nye vintersko. 

Hvis du allerede har laget deg et budsjett er det enkelt å se hva du har mulighet til å sette av hver måned. Hvis ikke, kan du vurdere enkelte budsjettposter som du kan skru litt på. Du skal selvsagt leve i hverdagen, men sparer du 50 kr. i uken, blir det 7 800 kr på 3 år. Dette er penger som kan gi deg litt ekstra trygghet i hverdagen, og godt å ha en regnværsdag.

Start sparingen i dag

Finn sparekontoen som passer for deg.

Opprett sparekonto

Skatt

Når du blir skilt får Skatteetaten automatisk beskjed og du vil skatte i skatteklasse 1. Selvangivelsen blir oppdatert av Skatteetaten, men du må selv passe på å endre skattetrekket ditt hvis du har behov for det. For eksempel hvis: 

... du og din partner hadde felles bolig før skilsmissen

... du skal betale eller motta ektefelle- eller barnebidrag

Les mer om hvordan skilsmissen påvirker skatteoppgjøret på skatteetaten.no

Drømmer

Uansett hvordan du tar skilsmissen, er det en opplagt anledning til å tenke over hvordan din fremtid skal se ut. Hva drømmer du om og hva gir deg verdi i hverdagen. Trives du best i en liten bolig midt i byen eller foretrekker du mer plass på landet. Sparer du til uforutsette utgifter, eller er du av typen som bruker kredittkortet til det uforutsette? Drømmer du om å reise eller trives du best med en god bok i parken?

Start med å tenke på hva som virkelig betyr noe for deg - deretter kan du undersøke hva det krever rent økonomisk.