Keep it safe

Keep it safe:
Beskytt deg mot datasvindel

De siste årene har forsøk på svindel gjennom falske e-poster og id-tyveri vært et økende problem. Svindlerne blir stadig mer profesjonelle, og det er viktigere enn noen gang at vi tar våre forholdsregler når vi er på nett. 

Stort sett har du tilgang til internett uansett hvor du befinner deg. Ett enkelt klikk, og du kan komme i kontakt med familie, venner og resten av verden.

Men det er ikke alltid uten risiko å være på nett overalt og døgnet rundt. Hvis du ikke passer på kan du bli svindlet, og dine passord og personlige opplysninger kan bli stjålet og gi uvedkommende adgang til dine data.

Heldigvis skal det ikke så mye til for å unngå kjedelige overraskelser på nettet. Det handler i stor grad om å kjenne fallgruvene, bruke sunn fornuft og få oversikt over noen få men viktige sikkerhetsverktøy.

Vil du vite mer om hva du bør være spesielt oppmerksom på, kan du finne svarene på disse sidene.

 

 

Hvilken IT-type er du?

Finn ut hvilken IT-type du er, og tett sikkerhetshullene dine.

Welcome

Jeg kunne godt finne på å … :

CQ tablet
CQ tablet wifi lock
CQ tablet wifi signal
CQ tablet wifi city
>
CQ tablet lockx3
CQ tablet pin on
CQ tablet pin off
CQ tablet pin
CQ tablet bg
CQ result NO gaarnok
CQ result NO totaltligeglad
CQ result NO orkerikke
CQ result NO megetforsigtig
CQ result NO sagdedet

Resultat:
Det-går-nok-bra-typen Helt-likegyldig-typen Orker-ikke-typen Meeeget-forsiktig-typen Det-var-det-jeg-sa-typen

CQ result NO gaarnok
CQ result NO totaltligeglad
CQ result NO orkerikke
CQ result NO megetforsigtig
CQ result NO sagdedet

Selv om du har kontroll på Instagram og kjenner operativsystemet ditt, finnes det hull i IT-sikkerheten din. Fortsett med å kaste deg ut i det, men vær også oppmerksom på fallgruvene slik at personopplysningene dine holder seg personlige.

Du spekulerer ikke så mye på IT-sikkerhet i det daglige, og det interesserer deg egentlig heller ikke. Men hvis du ikke oppdaterer deg en gang iblant, står de digitale dørene dine vidåpne. Det høres kanskje kjedelig ut, men det er likevel bedre enn å bli hacket i morgen.

Du vet det egentlig godt, men det er alltid et eller annet som gjør at du bare ikke får laget det nye passordet, oppdatert programvaren, sjekket avsenderen på lenker osv. Men du kan unngå masse trøbbel og risiko hvis du bare gjør dette:

Du trår varsomt – og det er fint. Men du må ikke holde deg så mye tilbake at du ender opp med å droppe oppdateringer og andre gode vaner som styrker IT-sikkerheten din. Behold skepsisen, men gjør deg selv en tjeneste og lær et par tommelfingerregler. Da kan du kaste deg ut i de digitale mulighetene på en sikker måte.

Du har kontroll og vet det meste om IT-sikkerhet. Det er deg folk ringer, eller burde ringe, når noe ikke fungerer eller ser mystisk ut. Men verden forandrer seg selvfølgelig hele tiden, så hvis du vil oppdatere deg på det nyeste innenfor IT-sikkerhet, kan du følge våre egne eksperter her>


De fire viktigste rådene om sikkerhet

 • Oppdater alltid programmene og appene dine

  - Oppdater antivirus og brannmur
  - Oppdater alle andre programmer og apper  
 • Bruk sikre passord

  - Bruk forskjellige passord til brukerprofilene dine
  - Bruk passord som er vanskelige å gjette
  - Bytt passord ofte
  - Del aldri passordene dine med noen
 • Sikker bruk av BankID

  Det er viktig at du beskytter din BankID mot misbruk, og du må ta alle rimelige forholdsregler for å beskytte dine passord, kodebrikke, mobilen og andre digitale enheter du har for å benytte din BankID. Dette betyr at du for eksempel:

  - Aldri gi ditt BankID-passord eller engangskoder til andre, heller ikke ektefelle/samboer eller andre familiemedlemmer. Sørg for at den ikke er tilgjengelig for andre.

  - Velg et sterkt passord som du ikke bruker andre steder. Skift passordet ditt om du er usikker på om noen andre kan det.

  - Ikke skriv ned ditt BankID-passord, da det kan havne i feile hender.

  - Bruk sunn skepsis når du benytter BankID, særlig når du mottar lenker på e-post, SMS eller sosiale medier som krever at du logger deg inn med BankID.

 • Vær oppmerksom når du klikker på lenker eller vedlagte filer

  - Vær på vakt mot e-poster og sms-er der du skal klikke på lenker eller vedlagte filer
  - Vær spesielt på vakt mot e-poster fra personer du ikke kjenner og fra banker og andre offisielle avsendere
 • Ikke del personlig informasjon med andre

  - Del aldri personlige data som personnummer, kontonummer, kortopplysninger osv.
  - Svar aldri på e-poster, telefonoppringinger eller sms-er der du må oppgi personlige data. 
  - Ikke ta bilder av passord og kodelister – bruk i stedet et autorisert passordbehandlingsverktøy

En bedragers bekjennelser

Internett er en boltreplass for kriminelle. Med litt teknisk innsikt og en laptop, kan veien være kort til raske gevinster. Hvordan opererer de som ikler seg en annens identitet for egen økonomisk vinning? Vi spør - og får svar. 

Les mer

Ikke gjør på nett
det du ikke ville gjort i virkeligheten

Det er ikke noen stor forskjell på hvordan du bør oppføre deg på nettet og i den virkelige verden. Så hold kortene tett inntil brystet og tenk over hvem du deler private opplysninger med.

 

Trenger du hjelp?

Rådgivingssenter Privat

987 08540

Telefonsamtaler kan bli tatt opp og lagret til bruk for dokumentasjon og sikkerhet.

Åpningstider:

Mandag-fredag: 08.00-18.00
Lørdag: 10.00-15.00
Søndag: 15.00-20.00


Dersom du foretrekker å benytte deg av ikke-digitale tjenester, finn informasjonen du trenger her

 • Ring oss
 • Skriv til oss

  Klage eller forslag til forbedring

  Har du hatt en dårlig opplevelse eller har du forslag til noe vi kan bli bedre på? Her kan du gi oss din tilbakemelding, uansett om du ønsker å klage eller komme med forslag til forbedring. Din tilbakemelding er viktig for oss, slik at vi kan fortsette å utvikle og forbedre våre produkter, tjenester og service.

  Skriv til oss
 • Rapporter IT-svindel

  Rapporter IT-svindel

  Har du mottatt en skadelig epost eller sms? Hvis eposten eller smsen bruker Danske Bank som avsender, ber vi deg rapportere svindelen ved å videresende eposten eller smsen til falskpost@danskebank.no

 • Har du funnet en sårbarhet?

  Har du funnet en sårbarhet?

  Sikkerheten omkring våre kunders data er av høyeste prioritet i Danske Bank. Vi arbeider hver dag for å forbedre sikkerheten i våre systemer og på våre hjemmesider. Du har muligheten til å hjelpe oss hvis du finner en sårbarhet på våre hjemmesider eller i våre systemer. Vi oppfordrer alle som har funnet en sårbarhet til å besøke vår Responsible Disclosure side og rapportere sårbarheten.

  Gå inn på Responsible Disclosure, hvis du vil rapportere en sårbarhet i våre systemer.