Endelig 18 - og klar for mer frihet

Gratulerer med 18-årsdagen! Nå er du myndig og det betyr at du kan gjøre enda mer som du vil. Samtidig betyr det at mer ansvar flyttes fra foreldrene dine og over på deg, blant annet ansvaret for forholdet mellom deg og banken.

Hva skjer når du fyller 18 år?

 • 1.  En ny konto

  Nå som du er 18 år kan du søke om kundeprogrammet UNG, som inneholder kort, konto og fordeler som er tilpasset dine behov. Det er ingen årsavgift på kundeprogrammet - både kort og nettbank er uten gebyrer.

  Frem til 18-årsdagen har du kanskje hatt Cashkonto og kort i banken, men med kundeprogrammet UNG får du flere fordeler som er tilpasset deg over 18 år. Høyere beløpsgrenser på kort, flere funksjoner i mobil- og nettbanken og mulighet til å bestille kredittkort er noen av endringene. 

  Du må selv søke om kundeprogrammet UNG for at vi skal endre kontoen din. Da vil du motta nye kort i posten.

  Hvis du ikke bestiller nytt kundeprogram, vil det kun skje en navneendring på din Cashkonto, til UNG Brukskonto. Du beholder kortet som er tilknyttet kontoen inntil utløpsdato,

  Kredittkort velger du selv
  Du velger selv om du ønsker å ha med kredittkort i programmet. Velger du det, blir det tatt en kredittvurdering som vurderer om du kvalifiserer for kredittkort. Kvalifiserer du for kredittkort, får du i tillegg reise- og avbestillingsforsikring. 


  Kundeprogram UNG

  Kort, konto og mobilbank for deg mellom 18 og 27 år. Det er ingen årsavgift på kortet og ingen gebyrer på dagligbank.

  Les mer og bestill her

 • 2.  Nå er det bare du som har oversikt

  Fra nå av har du selv full kontroll over alle dine kontoer. Foreldrene dine kan ikke lenger se i sin nettbank hvordan du bruker pengene dine. Du kan fritt disponere alle sparekontoer som er opprettet i ditt navn.

   

  Om du ønsker at foreldre/foresatte fortsatt skal kunne se kontoene dine i nettbanken sin, kan du opprette fullmakter til dem i nettbanken din. Gå inn på kontooversikten og trykk på pilen til høyre for den aktuelle kontoen, velg "ny kontofullmakt", fyll inn punktene og signer med BankID. 

 • 3.  Kort

  Nå som du er 18 år, kan du få høyere beløpsgrenser på kortene dine. Bestill kundeprogrammet UNG, så får du kort og konto som er tilpasset dine behov. Ved varekjøp kan du da bruke inntil 100 000 kroner per 7 dager. I minibank kan du ta ut inntil 50 000 kroner per 7 dager.

  Har du kundeprogrammet UNG får du reise- og avbestillingsforsikring inkludert om du velger å bestille kredittkort. 
 • 4.  Sparing

  Dersom du har sparekontoen Sparekonto Barn og Unge, vil denne automatisk endres til Nettspar når du fyller 18 år.

  Foreldrene dine kan ikke lenger se kontoen i nettbanken sin, men ønsker du at dine foreldre/foresatte fortsatt skal kunne se kontoen, kan du opprette fullmakt til dem i nettbanken din (se punkt 1 for veiledning).

  Det finnes flere typer sparekontoer. Kanskje er ikke sparekontoen Nettspar det beste alternativet for ditt behov, så det kan være verdt å ta en titt på hva vi tilbyr. Er du usikker på hva som passer best for akkurat deg, ta gjerne kontakt med oss. Har dere spørsmål om hva som lønner seg, om foreldre/foresatte bør flytte sparepengene e.l. anbefaler vi at dere booker et møte med oss for å finne den beste løsningen. Da må gjerne både ungdommen og foreldre/foresatte blir med, slik at vi sammen finner den beste løsningen for dere. 

  Les mer om sparing

  BSU

  Har du skattbar inntekt, er det smart å starte sparing i BSU (boligsparing for ungdom). Du kan spare inntil 27.500 kr per år og få inntil 2.750 kr igjen på skatten. Totalt kan du spare 300.000 kr i BSU, og du kan spare til og med det kalenderåret du fyller 33 år.

  Opprett BSU-konto
 • 5. Forsikring

  Nå som du er myndig kan det være greit å få oversikt over hvilke forsikringer du har. Kanskje har dine foreldre/foresatte opprettet en barneforsikring på deg? Isåfall bør du blant annet undersøke hvor lenge den varer og om du er forsikret mot uførhet. Har du Barn Total kan du lese mer om den her.
 • 6.  Mobilbank

  Når du fyller 18 år får du tilgang til flere funksjoner i mobilbanken. Det gjelder også nettbanken. Du vil nå få oversikt over alle kontoene som er opprettet i ditt navn, og kan selv ha full oversikt over hva du bruker pengene på. Du kan overføre penger, betale regninger eller kommunisere med banken. Du kan også kjøpe og selge fond og aksjer direkte i mobilbanken.  

  Last ned appen i dag. Servicekoden finner du i nettbanken.


  Logg inn og godkjenn dine betalinger med BankID-appen

  Med BankID-app får du en engangskode direkte på mobilen som du kan bruke til å logge inn og godkjenne betalinger i mobilbank og nettbank. Du kan bruke BankID-app alle steder der du tidligere har brukt en kodebrikke.

  BankID-appen

  BankID-appen erstatter Mobil-ID, og med BankID-app får du en rask og trygg innlogging. På denne siden finner du informasjon om hvordan du tar den i bruk, i tillegg til smarte tips og triks..

  Les mer om BankID-app

 • 7. Nettbank

  Nettbank kan bestilles fra fylte 15 år. Oppretter du det før du fyller 18 år bestiller du det her på hjemmesiden. Dette gir deg også tilgang til mobilbank.

  Alt som behøves er å være legitimert med pass (eventuelt har BankID). Avtalen blir så sendt til foreldre/foresatte sin nettbank for signering. Avtalen må signeres før nettbanken til ungdommen kan etableres.

  Er du over 18 år trenger ikke dine foreldre/foresatte godkjenne noe. Da kan du gå til logg inn-siden til nettbanken og velge "Bestill BankID". Når denne fungerer kan du logge inn i nettbanken. 

  Når man fyller 18 år får man tilgang til alle kontoer som er opprettet i ditt navn, dette inkluderer også Sparekonto Barn og Unge. 
 • 8.  Rådgivning

  Uansett hva neste steg i livet er, vi ønsker å hjelpe deg!
  En hjelpsom partner hvis du skal studere i utlandet. God å ha hvis du planlegger et år som backpacker. En erfaren rådgiver hvis du lurer på hva slags sparing som lønner seg for deg i din situasjon. Uansett hvordan du ser for deg de neste årene, vil vi selvsagt gjøre vårt for å hjelpe når det gjelder.

  Dagligbank tjenester

  Finn svaret på alle dine spørsmål om kort og kortbruk, bruk av mobil- og nettbank eller betaling av regninger på våre dagligbank sider.

  Les mer om våre dagligbank tjenester

Andre har også lest


Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.