Samlivsbrudd og skilsmisse

Skilsmisse og samlivsbrudd innebærer ofte store økonomiske beslutninger. Her får du en oversikt over hvordan du kommer i gang med bo-fordelingen og eventuelt boligsalget.

Kan jeg kjøpe før vi selger?

I noen tilfeller vil det være mulig å kjøpe ny bolig før den gamle er solgt. Men for at du skal få en god oversikt over økonomien din og dine muligheter, vil det i noen tilfeller være fornuftig å selge først og leie for en periode.

Dette må du ha på plass før du kan kjøpe ny bolig før den gamle er solgt:

  • Individuelt finansieringsbevis - søk her
  • Ny verdivurdering på eksisterende bolig
  • Skriftlig avtale med fordeling av eksisterende bolig
  • Signere som realkausjonister for hverandre. Banken vil ta sikkerhet i felleseid bolig til boligen er solgt

Pass på forsikringene

Overtar du felles bolig er det kanskje allerede en bolig- og innboforsikring, som du kan overta. Sannsynligvis må forsikringssummer justeres, så ta gjerne en prat med forsikringsselskapet for å sikre at du er godt nok forsikret. Det samme gjelder hvis du skal flytte og må tegne nye forsikringer.

Hvis en av dere overtar familiens bil er det også viktig å få endret bilforsikringen. Dere må da ta stilling til hvem som står som eier og bruker av bilen. Livsforsikringer utbetales ofte til ektefelle. Du må derfor vurdere hvem du ønsker å begunstige forsikringssummen.

Du bør også ta en gjennomgang av din uføreforsikring, denne kan med fordel justeres da det vil være spesielt belastende økonomisk hvis man er enslig og blir ufør.

Hvor mye kan jeg kjøpe for?

Prøv boliglånskalkulatoren og se hvilke muligheter du har i boligmarkedet nå som du står på egne ben. Finn ut hvor mye du kan låne, hva lånet koster og hva du må betale per måned – avhengig av pris, lånebeløp og valgt nedbetalingstid. Merk at reelt lånebeløp kan avvike noe fra lånekalkulatoren.

Prøv vår boligånskalkulator

Andre har også lest


Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.