Bytte bolig

Når du skal kjøpe ny bolig er det mange spørsmål som dukker opp. Bør du kjøpe før du selger? Hvor mye kan du kjøpe for? Hvor mye boliglån trenger du? Få oversikt over hva det kan være smart å tenke på når du skal kjøpe din nye bolig.

  • 1.  Hvor mye kan boligen koste?

    Før du gir deg i kast med boligannonsene kan det være lurt å ta en gjennomgang av økonomien for å se hvor mye du tåler å låne. Da er du klar til å være med på budrunden den dagen drømmeboligen dukker opp. 

    Eier du en bolig i dag og skal kjøpe en ny, trenger du å vite hva boligen din er verdt. Verdien på boligen du har vil i stor grad fortelle hva du har råd til å kjøpe.

    Ta gjerne kontakt med banken for å få hjelp til å få økonomisk oversikt. Det finnes ulike lånekalkulatorer som kan gi deg svar på hvor mye du kan låne på bakgrunn av inntekt og egenkapital. 

    Vil du få en pekepinn på hvordan du ligger an kan du prøve vår boliglånskalkulator.

    Mellomfinansiering - når du kjøper før du selger

    Kjøper du ny bolig før du har solgt den gamle, trenger du kanskje mellomfinansiering. Mellomfinansiering er et midlertidig lån som gir deg muligheten til å kjøpe bolig før du selger din gamle. Med to boliger og to lån, kan månedskostnadene bli høye. De fleste banker tilbyr avdragsfrihet for en periode. Da betaler du bare rentene og utsetter betalingen på selve lånet.

    Les mer om mellomfinansiering her

  • 2.  Få et finansieringsbevis - og vær klar for budrunden

    Med finansieringsbeviset vet du hvor langt du kan gå i budrunden. Et finansieringsbevis gir deg oversikt over hvor mye du kan låne, hvor mye egenkapital eller annen sikkerhet du må ha og hvor mye det vil koste deg per måned. For deg er det en trygghet at finansieringen er i orden den dagen du vinner budrunden.

    Ofte er det flere som er interessert i samme drømmebolig som deg. Med finansieringsbeviset slipper du å ta noen forbehold i budrunden. Det kan være en fordel når det er flere som byr på samme bolig.

    Det er rådgiver i banken som gir deg finansieringsbevis, så den dagen du vinner budrunden har du allerede en kontaktperson som vil hjelpe deg gjennom prosessen. Finansieringsbeviset er gyldig i tre måneder, men kan enkelt fornyes ved å snakke med rådgiveren din.

    Les mer om finansieringsbevis

  • 3.  Finn riktig bolig

    Før du starter jakten i boligannonsene kan det være smart å sette opp en liste over hva du synes er viktig. Ønskelisten blir ofte lang og innholdsrik, men erfaringene viser at de færreste av oss har råd til alt vi setter på listen. Hva er de viktigste kravene dine til den nye boligen, og hva er hovedgrunnen til at behovet for en ny bolig melder seg.? Venter du barn og mangler mer plass, har barna vokst ut av redet eller har økonomien din endret seg slik at du har behov for en billigere bolig? 

    Tips til visning
    Før du går på visning er det en god ide å gjøre seg kjent i nærområdet og lese gjennom dokumentene som finnes om boligen. Sjekk om det er noen anmerkninger i egenerklæringsskjemaet fra selger eller boligsalgsrapporten. Det er også lurt å ta en ekstra titt på tilstand til kjøkken og bad – som vil være de dyreste rommene å pusse opp dersom det blir behov for det.  

    Tips til visning

    Skal du kjøpe ny bolig? Les tipsene som hjelper deg å unngå de største fallgruvene.

    Tips til deg som skal kjøpe bolig

  • 4. Vinn budrunden

    Det er mange tilfeldigheter som påvirker budrunden. Alle bud som legges inn er bindende, så vær sikker på at dette er en bolig du ønsker å kjøpe. Så snart budrunden er i gang, har du som regel korte tidsfrister å forholde deg til. Under budrunden er det viktig å være tilgjengelig på telefon. Megler vil kontakte deg om noen byr høyere enn deg. Ha finansieringen klar slik at du slipper å legge inn forbehold om finansiering, da kan selger velge et lavere bud. Det er lett å bli revet med i en budrunde, så sett et maksbeløp.

  • 5.  Signering 

    Nå er drømmeboligen din! Forhåpentligvis har skuldrene senket seg noen hakk og det er klart for et kontraktsmøte hos eiendomsmegler. Der signerer du og selger kjøpekontrakten og går gjennom detaljene rundt overtakelse og oppgjør. Du får tilsendt kjøpekontrakten før møtet hos eiendomsmegler, så gå gjennom den i forkant slik at du har eventuelle spørsmål klar til møtet.

  • 6.  Hvordan skal boligen finansieres?

    Hvis du ikke allerede har avtalt den endelige finansieringen av boligkjøpet, så er det nå du skal gjøre det. Til en helårsbolig kan du normalt låne 85 % av verdien på boligen. De siste 15 % skal du selv komme med, det er dette mange banker kaller "egenkapital".

    Finansieringen skal passe til dine behov og ønsker
    Sammen med rådgiveren kan du skreddersy lånet slik at det passer deg og dine behov. Ønsker du å kombinere lån med fast og flytende rente? Har du behov for avdragsfrihet i en periode eller ønsker du en Boligkreditt som gjør at du har litt fleksibilitet om du f.eks har tenkt å pusse opp?  
  • 7.  Overtakelse av bolig

    Etter mye planlegging har dagen endelig kommet da du skal innrede boligen med dine ting. Gå gjennom boligen og med selger. Er brannslukningsutstyr på plass? Har du fått alle nøkler til dører og boder? Er vaskingen bra nok?  

    Selger overleverer boligen til deg på en avtalt dag, når alle avtaler og dokumenter er på plass. Det er nå du får nøkkelen - og boligen er din! Du og selger vil typisk også benytte overtagelsedagen til å få de siste detaljer på plass. Husk å lese av strømmåleren sammen med selger. Selger skal betale strøm frem til overtagelsestidspunktet. 

    Gratulerer og lykke til med innflytting!  
  • 8. Sjekk innboforsikring

    Ny bolig betyr gjerne også nye gjenstander. Sjekk derfor at innboforsikringen din har god nok dekning for det du har behov for. Flytter du til noe større, bør nemlig også forsikringssummen økes. Når du sammenligner innboforsikring, kan det være lurt å se på hvor gode betingelser du får - i tillegg til prisen.

    Som kunde i Danske Bank for du fast lav pris på innbo hos vår samarbeidspartner Tryg, i tillegg til at du får inntil 27 % rabatt jo flere forsikringer du samler. Tryg sin beste innboforsikring dekker alt fra uflaksskader til bekjempelse av skjeggkre, og uhell både i og utenfor hjemmet.

    Innboforsikringen din gjelder for begge adresser i flytteperioden, altså er du forsikret både mot tyveri og skader under flytting. Derfor kan det være lurt å bestille inboforsikringen før du gjennomfører flyttingen, men husk å melde adresseendring til forsikringsselskapet så snart flyttingen er gjennomført.

    Les mer om innboforsikringen du får som Danske Bank-kunde hos Tryg

Andre har også lest


Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.