Ditt første boligkjøp
Du er mest sannsynlig i ferd med å gjøre den største private investeringen du noen gang har gjort. Det er naturlig å være litt spent, og kanskje til og med litt nervøs? Vi skal prøve å guide deg gjennom det. Med første bolig følger gjerne første boliglån også.
-
1. Hvor dyr bolig kan jeg kjøpe?
Det første spørsmålet mange stiller seg er nettopp dette. Nesten ingen får det samme svaret. Det er mange omstendigheter som teller inn når banken skal vurdere hvor mye en person, eller et par kan kjøpe bolig for. Noen grunnleggende ting som må inn er disse: Hvor du ønsker å kjøpe bolig, inntekt og økonomiske forhold - altså lønn og hvor stabil jobb du har, hvor mye du har spart og hvor mye du bruker (her henter banken statistikk fra SIFO, og ser ikke på ditt reelle forbruk). Bil og barn er store kostnadsdrivere og har større innvirkning på forbruket ditt enn mye annet.
SIFO:
SIFO er Statens Institutt for Forbruksforskning. De utarbeider en rekke statistikker rundt nordmenns forbruk. Vi bruker gjennomsnitt fra SIFO når vi beregner forbruk i forbindelse med låneberegninger.
Hvor mye kan du låne?Prøv lånekalkulatoren og se hvor mye et lån vil koste deg per måned.
-
2. Hva kreves for å få boliglån?
For å få boliglån må banken ta en helhetsvurdering av din økonomi og livssituasjon. Er du i fast jobb, hvor mye har du i egenkapital, er du alene eller skal du kjøpe sammen med noen, har du barn osv. Det er mange faktorer som spiller inn i det totale bildet. I den endelige vurderingen så er det selvfølgelig viktig at du har evnen til å betjene lånet både på kort og lang sikt, og er skodd for en mulig renteoppgang. Videre er det spesielt en ting du som førstegangskjøper tidlig må tenke på, nemlig egenkapital.
Egenkapital er sparepenger du har. Er du under 34 år, må du i dag ha 15% egenkapital for å få boliglån i banken. Det betyr at du får låne inntil 85% av boligens verdi fra banken, og de siste 15% må du stille med selv.
Å spare i BSU (boligsparing for ungdom) er en gunstig måte å spare til egenkapital på. Dette er en konto ment for boligsparing, hvor du i tillegg til god rente får skattefradrag på inntil 5 000 kr for det du sparer. Start sparingen tidlig, så er rutinen innarbeidet.
Et alternativ til egenkapital er tilleggssikkerhet. Da stiller noen sin eiendom som sikkerhet for din eiendom. Dette gjøres typisk ved at banken tar inntil 15% pant i f.eks. dine foreldres bolig eller pantsetter en konto med tilsvarende beholdning.Ekstra sikkerhet
Koster leiligheten 2 millioner kr, vil du for eksempel kunne låne 1,7 millioner kr. De resterende 300 000 kr må du bidra med selv. For eksempel fra en sparekonto.
Mangler du 300 000 kr på sparekonto, kan følgende løsning være en mulighet:
Ta opp et lån på 2 millioner kr med pant i den boligen du kjøper, og få 400 000 kr ekstra pantesikkerhet i en annen eiendom. Da blir det slik:
Du låner 2 millioner kr og pantsetter leiligheten for 2 millioner kr, og henter i tillegg 400 000 kr i pant fra for eksempel dine foreldres eiendom. Da har du en panteverdi på 2,4 millioner kr og et lån på 2 millioner kr. Lånet vil da være på 83 % av den samlede verdien av pantesikkerheten, og godt innenfor reglene om at du maks kan låne 85 % av boligens verdi. -
3. Hvordan får jeg et finansieringsbevis?
Et finansieringsbevis er et dokument fra banken som viser at du kan låne en viss sum penger til å kjøpe bolig. Dette får du når du har fått innvilget et lån fra banken, som vi har skrevet om litt lenger oppe.
Det kan være lurt å ha finansieringsbeviset klart når man begynner å gå på visninger, siden budrunden gjerne starter kort tid etter visning.
Hva som står på finansieringsbeviset er privat og du skal ikke røpe dette til megler, men megler får ved å kontakte banken bekreftet at du har fått boliglån som dekker boligen du ønsker å kjøpe.
-
4. Nå er du klar for visning
Du vet hvor mye du kan kjøpe for, og boliglånet er i orden. Nå er du klar til å dra på visning. Noe av det morsomste ved boligkjøp er visningene. Noen går rundt og ser for seg hvordan de kan innrede, hvor sofaen de skal ligge i skal stå og hvor TV'en skal være. Andre igjen vurderer om listverket er lagt riktig, om rørene er bra og om sikringsskapet er i orden.
Uansett hvilken type du er - alle får fort en god eller dårlig magefølelse når de er på visning. Magefølelsen er viktig, men ikke avgjørende.
Det er mange ting å tenke på når du går på visninger. Vurder gjerne hvordan vedlikeholdet er. Hvordan er standarden på bad og kjøkken? Husk at dette er de dyreste rommene å oppgradere. Ønsker du å endre noe med boligen med en gang? Har du satt av penger til oppussing? Kan du flytte rett inn, sette sofaen under vinduet og nyte utsikten? Det viktigste er at du er sikker på at det er her du vil bo før du legger inn bud. Ta gjerne med deg noen du stoler på eller en fagkyndig.Kjøpe bolig før den er bygget?
Det kan være skremmende å skulle kjøpe en bolig som enda ikke er bygget. Sannheten er at det er meget trygt, da man på grunn av lovgivningen stiller meget sterkt som forbruker. Det er også store fordeler investeringsmessig med å kjøpe bolig i et nybyggprosjekt, for det er stor sannsynlighet for at eiendommen øker i verdi i tiden frem til den står ferdig. -
5. Budrunden
Uavhengig av om du har vært på én eller hundre visninger, starter budrunden for din del når du er sikker på at her kan du tenke deg å bo.
Budkriger kan være korte eller lange, vriene eller enkle, det kan være mange deltakere, eller få. Kanskje er det også bare du som legger inn bud? En ting er sikkert, alle budrunder er spennende! Når du har lagt inn ditt første bud hos megleren skjer ofte følgende: Pulsen øker, du svetter i hendene, du sjekker telefonen hyppigere enn vanlig, kanskje googler du litt om budrunder og akseptfrister. Vårt beste tips her er uansett: Behold roen. Som utgangspunkt vet du på forhånd hvor mye du er villig til å by.
RING RING ...Du ser i displayet på telefonen at det er megleren som ringer, og kjenner med en gang at kinnene blir røde og pusten raskere. Det skjer kanskje ikke i din første budrunde, men på et tidspunkt vil megleren ha denne beskjeden: "Gratulerer, boligen er din!". Da kan du slappe av og feire, og det er lov å være ekstra glad. Du har jo nettopp kjøpt deg bolig. Kontraktsmøter, boliglån, oppgjør, overtakelse og andre praktiske detaljer kommer senere. Det er tid for å nyte stunden!