Dette vil du lære mer om i investeringskurset:
Kurset er delt opp i seks korte episoder. Hopp inn der du selv ønsker, men vi anbefaler å se alle deler for et best mulig grunnlag før du begynner å investere.
- Del 1: Intro til investering - lær å investere
- Del 2: Investering i fond vs investering i aksjer
- Del 3: Hvordan forvaltes investeringene dine? Indeksfond vs aktive fond
- Del 4: Hvordan kjøpe og selge fond i Danske Bank?
- Del 5: Svingninger i markedet - hva gjør jeg?
- Del 6: Bærekraftige investeringer - hva er det og hvorfor skal jeg bry meg?
-
Del 1: Intro til investering - lær å investere
Har du lyst til å investere, men er usikker på hvordan du går frem? Eller investerer du allerede, men ønsker å lære mer om aksjemarkedet? Her får du en introduksjon til investering og kan lære mer om å investere.
I denne delen av kurset gir spare- og investeringsrådgiverne Stine Bromseth Mellevold og Alexander B. Kjønsvik en introduksjon til investering som spareform. Du får også en smakebit på resten av kurset.
Her vil du også få innsikt i hva du bør tenke gjennom før du begynner å investere, hvorfor du bør tenke på sparing som noe mer enn penger på konto, hvilke former for investering som finnes og hvilke du bør velge når. For hva er egentlig greia med investering og hvorfor kan man ikke bare ha pengene på en sparekonto som før i tida?
-
Del 2: Investering i fond vs investering i aksjer
Er du en av dem som tror at du må kunne aksjehandel for å investere og kalle deg investor? Tro om igjen; det er her fond kommer inn i bildet. Men hva er forskjellen mellom investering i fond versus investering i aksjer?
Media kan fort gi inntrykk av at for å investere, må du kunne aksjehandel. Men du trenger ikke å gå så detaljert til verks for å få mer ut av sparepengene dine. Aksjehandel krever mye tidsbruk, og du kan treffe blink som privatperson. Men for å plukke de rette aksjene må du sette deg godt inn i alt som rører seg både rundt det enkelte selskap og den enkelte bransje. Bak et fond står det et stort team som kjører ulike analyser og plukker de riktige aksjene og investeringene for deg.
I denne delen av investeringskurset får Stine besøk av Lars Erik Moen, forvalter i Danske Invest.
-
Del 3: Hvordan forvaltes investeringene dine? Indeksfond vs aktive fond
Hva kjennetegner et indeksfond og hva er et aktivt forvaltet fond? Hvordan begynner man å navigere seg frem til hvilke fond man bør kjøpe? Hva betaler du egentlig for når du betaler forvaltningskostnader for et fond?
Lær mer om forskjellene mellom aktivt forvaltede fond og indeksfond - og hvorfor det kan være verdt å betale mer for aktiv forvaltning. Sjefsstrateg Anders Johansen forteller mer om hvilke valgmuligheter du har. Du vil også få høre mer om ulike typer fond, hvordan de er satt sammen og hvordan du kan spre risikoen best mulig. -
Del 4: Hvordan kjøpe og selge fond i Danske Bank?
Er du usikker på hvordan du kommer i gang med investering i Danske Bank? Vet du ikke helt hvilke muligheter du har eller hvordan du skal velge beste løsning for deg?
I denne delen av investeringskurset vil du få en praktisk innføring i hvordan du investerer i Danske Bank, og hva som må være på plass før du kan begynne å investere. Du vil få en innføring i hvordan du leser fondslisten, og hvordan du oppretter henholdsvis VPS-/depotkonto og Aksjesparekonto (ASK), så vel som hvordan du setter opp en fast spareavtale.
-
Del 5: Svingninger i markedet - hva gjør jeg?
Inflasjon og nedgangstider i verdensøkonomien. Verden står ikke i ro, og dette påvirker også de finansielle markedene. Men hvordan påvirkes investeringene dine, og hva bør du egentlig gjøre når det er uro eller svingninger i markedet?
I denne delen av investeringskurset får du vite mer om hvorfor verdien på investeringene dine endrer seg, og hvordan store hendelser i verden gir ringvirkninger for økonomien. Sjefstrateg Anders Johansen viser konkrete eksempler på hvordan blant annet koronapandemien påvirket investeringene våre, og forteller mer om hvorfor det er viktig å ikke satse alt på ett kort eller en bransje. Og sist, men ikke minst: Hvilke grep du bør ta.
-
Del 6: Bærekraftige investeringer - hva er det og hvorfor skal jeg bry meg?
Hva er bærekraft og hvorfor har det blitt så viktig? Og hvorfor skal du ta det med inn i dine vurderinger når du investerer? Eller sagt på en annen måte: Hvorfor skal du gidde å bry deg om bærekraft når du investerer pengene dine?
I siste del av investeringskurset dykker vi ned i temaet bærekraftige investeringer. Dette har de siste årene fått stadig mer fokus. Her vil du få innsikt i hvilke kriterier og krav som må oppfylles for å bli kategorisert som bærekraftig og hvorfor dette er noe vi jobber mot å sikre i alt vi tilbyr innen investering.