Gratis investeringskurs

Hvordan investere og spare smartere

Vil du få mer ut av sparepengene dine og lære mer om investering? Nå har du muligheten til å bli med på gratis investeringskurs. Gjennom seks korte kurs på 15-20 minutter får du det du trenger for å komme i gang.

Dette vil du lære mer om i investeringskurset:

Kurset er delt opp i seks korte episoder. Hopp inn der du selv ønsker, men vi anbefaler å se alle deler for et best mulig grunnlag før du begynner å investere.

 • Del 1: Intro til investering - lær å investere

  Har du lyst til å investere, men er usikker på hvordan du går frem? Eller investerer du allerede, men ønsker å lære mer om aksjemarkedet? Her får du en introduksjon til investering og kan lære mer om å investere.

  I denne delen av kurset gir spare- og investeringsrådgiverne Stine Bromseth Mellevold og Alexander B. Kjønsvik en introduksjon til investering som spareform. Du får også en smakebit på resten av kurset.

  Her vil du også få innsikt i hva du bør tenke gjennom før du begynner å investere, hvorfor du bør tenke på sparing som noe mer enn penger på konto, hvilke former for investering som finnes og hvilke du bør velge når. For hva er egentlig greia med investering og hvorfor kan man ikke bare ha pengene på en sparekonto som før i tida?

  Se investeringskurs del 1

 • Del 2: Investering i fond vs investering i aksjer

  Er du en av dem som tror at du må kunne aksjehandel for å investere og kalle deg investor? Tro om igjen; det er her fond kommer inn i bildet. Men hva er forskjellen mellom investering i fond versus investering i aksjer?

  Media kan fort gi inntrykk av at for å investere, må du kunne aksjehandel. Men du trenger ikke å gå så detaljert til verks for å få mer ut av sparepengene dine. Aksjehandel krever mye tidsbruk, og du kan treffe blink som privatperson. Men for å plukke de rette aksjene må du sette deg godt inn i alt som rører seg både rundt det enkelte selskap og den enkelte bransje. Bak et fond står det et stort team som kjører ulike analyser og plukker de riktige aksjene og investeringene for deg.

  I denne delen av investeringskurset får Stine besøk av Lars Erik Moen, forvalter i Danske Invest. 

  Se investeringskurs del 2

 • Del 3: Hvordan forvaltes investeringene dine? Indeksfond vs aktive fond 

  Hva kjennetegner et indeksfond og hva er et aktivt forvaltet fond? Hvordan begynner man å navigere seg frem til hvilke fond man bør kjøpe? Hva betaler du egentlig for når du betaler forvaltningskostnader for et fond?

  Lær mer om forskjellene mellom aktivt forvaltede fond og indeksfond - og hvorfor det kan være verdt å betale mer for aktiv forvaltning. 
  Sjefsstrateg Anders Johansen forteller mer om hvilke valgmuligheter du har. Du vil også få høre mer om ulike typer fond, hvordan de er satt sammen og hvordan du kan spre risikoen best mulig.

  Se investeringskurs del 3

 • Del 4: Hvordan kjøpe og selge fond i Danske Bank?

  Er du usikker på hvordan du kommer i gang med investering i Danske Bank? Vet du ikke helt hvilke muligheter du har eller hvordan du skal velge beste løsning for deg?

  I denne delen av investeringskurset vil du få en praktisk innføring i hvordan du investerer i Danske Bank, og hva som må være på plass før du kan begynne å investere. Du vil få en innføring i hvordan du leser fondslisten, og hvordan du oppretter henholdsvis VPS-/depotkonto og Aksjesparekonto (ASK), så vel som hvordan du setter opp en fast spareavtale.

  Se investeringskurs del 4

 • Del 5: Svingninger i markedet - hva gjør jeg?

  Inflasjon og nedgangstider i verdensøkonomien. Verden står ikke i ro, og dette påvirker også de finansielle markedene. Men hvordan påvirkes investeringene dine, og hva bør du egentlig gjøre når det er uro eller svingninger i markedet?

  I denne delen av investeringskurset får du vite mer om hvorfor verdien på investeringene dine endrer seg, og hvordan store hendelser i verden gir ringvirkninger for økonomien. Sjefstrateg Anders Johansen viser konkrete eksempler på hvordan blant annet koronapandemien påvirket investeringene våre, og forteller mer om hvorfor det er viktig å ikke satse alt på ett kort eller en bransje. Og sist, men ikke minst: Hvilke grep du bør ta.

  Se investeringskurs del 5

 • Del 6: Bærekraftige investeringer - hva er det og hvorfor skal jeg bry meg?

  Hva er bærekraft og hvorfor har det blitt så viktig? Og hvorfor skal du ta det med inn i dine vurderinger når du investerer? Eller sagt på en annen måte: Hvorfor skal du gidde å bry deg om bærekraft når du investerer pengene dine?

  I siste del av investeringskurset dykker vi ned i temaet bærekraftige investeringer. Dette har de siste årene fått stadig mer fokus. Her vil du få innsikt i hvilke kriterier og krav som må oppfylles for å bli kategorisert som bærekraftig og hvorfor dette er noe vi jobber mot å sikre i alt vi tilbyr innen investering.

  Se investeringskurs del 6

Om kursholder og bidragsytere

Stine B. Mellevold

Stine B. Mellevold

Spare- og investeringsrådgiver

Kursene ledes av Stine B. Mellevold. Stine har nærmere 15 års erfaring fra Danske Bank, både innen investering og pensjon. I dag jobber hun som autorisert rådgiver innen Private Banking, hvor hun hver eneste dag løser økonomiske problemstillinger for våre kunder.

Lars Erik Moen

Lars Erik Moen

Sjefsforvalter

Lars Erik Moen er senior porteføljeforvalter og sjef for det nordiske forvalterteamet i Danske Invest. Lars Erik ble i fjor kåret til "beste forvalter på norske aksjer" for fjerde gang. I tillegg er han kåret til "Norges beste forvalter" det siste tiåret. Lars Erik Moen har vært i Danske Bank systemet siden 2003.Anders Johansen

Sjefstrateg

Anders jobber i dag som sjefstrateg i Danske Bank Norge. Han har vært ni år i banken, først som Chief Risk Advisor i Markets og deretter som leder for Formuesforvalterne i Private Wealth Management frem til september 2021.

Aleksander B. Kjønsvik

Alexander B. Kjønsvik

Spare- og Investeringsrådgiver

Alexander jobber som autorisert investeringsrådgiver i Danske Bank, og har jobbet i banken siden 2015. I det daglige hjelper han våre kunder med å finne de beste løsningene for hvordan de kan forvalte sin økonomi og sparemidler.


Innholdet er utarbeidet av Danske Bank. Det er Finanstilsynet som fører tilsyn med våre markedsaktiviteter i Norge. Informasjonen regnes som markedsføring og er ikke utarbeidet i samsvar med regelverket for investeringsanalyser. Historisk avkastning er ingen pålitelig indikator for fremtidig avkastning. Informasjonen er ikke ment som en personlig anbefaling til mottageren. Ønsker du personlige investeringsråd anbefaler vi å ta kontakt med banken. For en fullverdig beskrivelse av de ulike produktene og tjenestene, henvises det til prisliste, produktark, prospekt og nøkkelinformasjon til de aktuelle verdipapirfondene. Investor anbefales å sette seg grundig inn i disse dokumentene før en investering foretas.

Content is loading