Koronaviruset etterlater seg et spor av røde tall gjennom hele det europeiske aksjemarkedet. Utbruddet i Nord-Italia er det som har bekymret de europeiske børsene mest så langt. Antallet smittede personer i Italia har økt drastisk, og det er flere nye personer som blir smittet der enn i Kina for øyeblikket. Flere italienske landsbyer er i karantene, skoler er stengt og offentlige arrangementer blir kansellert i hele landet.


- Investorer bør være forsiktig med å selge seg ut når markedet er grepet av frykt slik som nå.

 

Christian Lie
Sjefstrateg

Må legge ned produksjonen

- Fra et økonomisk perspektiv, så frykter investorer nå at spredningen til Italia kan bli et problem for europeisk vekst, fordi Italia er et stort EU-land og med fri reising gjennom Europa kan det bety at sykdommen sprer seg raskt. Frykten for viruset kan påvirke servicesektoren i Europa i stor grad fordi folk blir hjemme istedenfor å shoppe, spise ute eller gå på kino, sier sjefstrateg i Danske Bank, Christian Lie.

Investorer frykter også at noen virksomheter må legge ned produksjonen midlertidig for å hindre videre spredning av viruset.

- Dette har vi sett noe av i Kina, hvor vi forventer at kombinasjonen av mindre pågang fra forbrukerne og stenging av arbeidsplasser kan resultere i en nedgang i den økonomiske veksten i Q1 2020. Frykten er at vi kan oppleve noe av det samme i Europa. Derfor er det nødvendigvis ikke sykdommen selv som er frykten, men «behandlingen» for å begrense spredningen av viruset, som kommer til å gå utover økonomien og finansmarkedene, sier Christian Lie.
- Tiltakene mot viruset rammer flere sektorer


Lars Erik Moen
Leder aksjeforvaltning
Danske Invest Norge

Leder av aksjeforvaltningen i Danske Invest Norge, Lars Erik Moen, tror at korona-tiltakene kommer til å prege flere sektorer nå i første omgang.

- Vi ser at tiltakene mot viruset i første omgang rammer turistnæringen, transportsektoren, råvaresektoren og selskaper som er avhengig av deler som produseres i områder som er sterkt berørt av viruset, sier Moen.

Aksjemarkedene var relativt upåvirket av koronaviruset en god stund, men det er ikke overraskende at vi nå ser en markant effekt. Eskaleringen med tanke på utbruddene i Sør Korea, Iran og Italia viser at det tar lenger tid enn forventet å begrense omfanget av viruset.

- Til nå så har den gjengse oppfatningen vært at de økonomiske konsekvensene av koronaviruset ville følge en «V»-form, med en rask og markant nedtur etterfulgt av en like kjapp opptur i aktiviteten. Men gitt at spredningen av viruset akselererer utenfor Kina og frykten fortsetter å stige, så ser investorene nå en større risiko for en «U»-formet utvikling, hvor vi vil oppleve en noe lengre nedtur før vi ser oppturen igjen. Den relativt urolige utviklingen i aksjemarkedet reflekterer dette perspektivet, sier Lie.


- Det er viktig å ha is i magen, og ha en lang tidshorisont på sparingen

Cecilie Tvetenstrand
Forbrukerøkonom

Forbrukerøkonomens råd

Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand råder alle småsparere til å ha is i magen, selv om pilene kan peke nedover og tallene er røde. Dette forklarer hun slik:

- Mitt råd er uten tvil å unngå å selge seg ut. Pengene vil svinge i verdi i aksjefond, det er derfor det er viktig å ha en lang tidshorisont når du sparer i aksjer. Hvis du synes det er vondt å se pengene bli mindre verdt anbefaler jeg deg å ikke se på fondene så ofte, men tenke at dette er penger du ikke skal bruke før om veldig lenge. Historisk sett har det vist seg lønnsomt å spare i aksjer, men det vil komme perioder som dette underveis i en lang spareperiode. 

Spørsmål om korona?

Koronaviruset fører til mye usikkerhet. Hva dekker reiseforsikringen? Hva skjer med sparepengene mine?

Hold deg oppdatert her

Forventer stigning på børsen

Danske Bank forventer fortsatt å se en sterk innhenting i aksjemarkedet med en gang ting begynner å se lysere ut. Usikkerhetene er når dette vil skje og hvor stor nedturen kommer til å bli før vi ser at det går oppover igjen.

- Generelt sett så forventer vi at koronaviruset blir en midlertidig utfordring for økonomien og finansmarkedene, sier Christian Lie.

- Jeg vil ikke komme med noen bastante meninger på nøyaktig når vi kan være over den verste nedturen, men historien viser oss at investorer bør være forsiktig med å selge seg ut når markedet er grepet av frykt slik som nå. I de fleste tilfellene vil de negative reaksjonene være kortlevde, og dette er også vårt hovedscenario i denne saken. Derfor holder vi oss til strategien i Danske Bank. Vi fortsetter å ha en liten overvekt av aksjer – med andre ord, en litt høyere andel av aksjer i porteføljen vår enn vi forventer å ha over tid, forklarer sjefstrategen.

 

Dette innholdet er ikke investeringsrådgivning. Du bør alltid snakke med en rådgiver om hvordan potensielle investeringer matcher din investeringsprofil før du investerer.