Koronaviruset har for alvor kommet til Norge. Alle barnehager og skoler stenges i Norge, folk hamstrer mat, og Folkehelseinstituttet har oppfordret alle store norske bedrifter til å gi ansatte hjemmekontor så lenge det går.

Hvilke økonomiske grep bør man ta i disse usikre tider?


- Finn ut hva som er strengt nødvendig å bruke penger på

Thea Olsen
Forbrukerøkonom
Danske Bank

- Gå gjennom økonomien

- Dette er en tid for å skaffe deg oversikt over hvor pengene blir av. Har du en bufferkonto kan det være denne kan komme godt med nå, om du ikke har en er det flere grep du kan ta for å ruste deg bedre, sier Cecilie Tvetenstrand, og fortsetter:

- Jeg anbefaler å gå ordentlig gjennom økonomien i familien og finne ut hva som er strengt nødvendig å fortsette å bruke penger på. Dette innebærer følgende:

  • Sjekk forsikringene. Har dere dobbelt opp? Betaler dere for mye? 
  • Søk avdragsfrihet på lånet. Kunder av Danske Bank som er permittert kan søke om avdragsfrihet på lånet i opptil seks måneder.
  • Gå gjennom abonnementer. Dere trenger selvsagt ikke å kutte Netflix i disse tider, men ta en sjekk på andre ting dere betaler på per måned.
  • Unngå spontankjøp på nettet. Sørg for at det du eventuelt ender opp med å kjøpe er noe du faktisk trenger.
Mange er ute i dagligvarebutikkene nå og hamstrer for en lang periode fremover. Er dette lurt? Svaret på dette er nei.

- Det viktigste er at man handler kun det man har behov for, slik som man gjør til vanlig. Unngå spontanturer på butikken, og planlegg heller ukeshandling. Færre turer på butikken vil gagne deg økonomisk i tillegg til at smittefaren minsker. Når du planlegger handlingen nå kan du ta hensyn til at det blir færre turer ut og kanskje kjøpe med varer til å bake eller lage litt god mat hjemme for å skape litt hygge i en unormal situasjon. 

- Men husk, dagligvarebutikker og apoteker kommer til å være noe av det siste som stenges ned, slik at vi vil mest sannsynlig ha god tilgang til matbutikker fremover. Derfor trenger man ikke å hamstre i store volum nå, påpeker Tvetenstrand.

Spørsmål om korona?

Koronaviruset fører til mye usikkerhet. Hva dekker reiseforsikringen? Hva skjer med sparepengene mine?

Hold deg oppdatert her

- Ha is i magen

Det er ikke bare de daglige rutinene som blir påvirket av at koronaviruset har kommet til Norge. Børsen og aksjemarkedet har gått på en smell i det siste, og mange er usikker på hva man skal gjøre med fonds- og pensjonssparingen sin. Til de usikre har forbrukerøkonomen følgende råd:

- Ikke selg deg ut eller dropp spareavtalen nå. Det viktigste er å holde seg til planen, og ha is i magen. Man bør alltid ha et langt perspektiv på aksje- og fondssparing, og det er ekstremt vanskelig å time når det er «best» å selge seg ut eller kjøpe. Om det er vanskelig å se på at tallet går ned, prøv å ikke sjekke fondene så ofte, sier hun.

Hva om man blir permittert?

Servicesektoren er spesielt rammet av koronaviruset. Mange har fått permitteringsvarsel, særlig reiselivsbransjen er hardt rammet. Hva bør man gjøre dersom man blir permittert fra jobb?

- Søk dagpenger med én gang, ettersom det ikke har tilbakevirkende kraft. Husk at du har krav på å få dagpenger som utgjør 62,4% inntil 600.000kr av din vanlige lønn. Dette er penger som kan holde det gående en stund. Om det blir trangt med økonomien, søk om avdragsfrihet på lånet, og se om du har spareavtaler som bør stoppes en periode, sier forbrukerøkonomen.

Tvetenstrand tror det kan bli utfordrende tider for mange fremover, men minner om at det er viktig å følge Folkehelseinstituttets anbefalinger.
- Jo fortere vi klarer å omstille oss og følge retningslinjene fra FHI, dess fortere kan hverdagen forhåpentlig komme tilbake til det normale, sier hun.